Protestolar istifa getirmişti: Sri Lanka, yeni devlet başkanını seçiyor

Ekonomik krizin etkili olduğu, 2022 yılında kitlesel hükümet karşıtı protestoların yaşandığı Sri Lanka'da halk yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da halk, devlet başkanlığı seçimi için oy kullanmaya başladı. Ada ülkesinde sandıklar 13 bin 421 seçim merkezinde kuruldu. Yerel saatle 07.00'de başlayan oy kullanma işlemi, 16.00'ya kadar devam edecek.

Ülkede 5 yıl için yeni başkanı seçmek üzere oy kullanma hakkı olan seçmen sayısı 17 milyonu aşıyor. Seçimler, 2022'de yaşanan ağır ekonomik krizden bu yana ilk başkanlık seçimi. Ülkenin iflas ilanına neden olan kriz hükümetin devrilmesine yol açmıştı.

SEÇİM YARIŞINDA KİMLER VAR?

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ülke çapında hükümet karşıtı protestoların yapıldığı 2022 yılından bu yana yapılan ilk seçimde 40 aday yarışıyor. Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, milletvekili Anura Kumara Dissanayake, muhalefet lideri Sajith Premadasa ve Namal Rajapaksa seçimlerde öne çıkan adaylar olarak görülüyor.

ÜLKE TEMERRÜDE DÜŞMÜŞTÜ

Güney Asya Sri Lanka'da uzun süredir devam eden kötü ekonomik gidişatın patlama noktası 2022 yılında yaşanmıştı. Mayıs 2022'de ülke dış borcunu ödeyememiş ve temerrüde düşmüştü. Sri Lanka hükümeti, Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin ve Hindistan gibi ülkelerden 2022’de ciddi miktarda borç para almıştı.

Enflasyonun yüzde 70’lere ulaştığı ülkede, dönemin devlet başkanı ve hükümetine karşı ülke genelinde 'mücadele' anlamına gelen 'aragalaya' adı verilen kitlesel protestolar başlamıştı. Ülkenin 8'inci Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, hükümet karşıtı protestoların ardından 14 Temmuz 2022'de istifa ederek ülkeden ayrılmıştı. Bunun üzerine eski başbakan Wickremesinghe, Geçici Devlet Başkanı olmuştu.

(ANADOLU AJANSI)