Protestolarda 43 kişinin öldüğü Bangladeş'te sokağa çıkma yasağı
Bangladeş'te 'kamuda kontenjan' kararına karşı başlayan protestolar başbakan ve hükümetin istifası talebiyle sürüyor. Ülkede en az 43 kişinin eylemler sırasında hayatını kaybettiği belirtildi.
DUVAR - Güney Asya ülkesi Bangladeş’te Bağımsızlık Savaşı’na katılanların aile üyelerine kamuda daha fazla kontenjan ayrılmasına karşı başlatılan protestolar, Yüksek Mahkeme’nin attığı geri adım sonrası Başbakan Şeyh Hasina Vecid ve hükümetinin istifası talebiyle devam ediyor. Bugün on binlerce kişinin sokaklara çıktığı ülkede güvenlik güçleri eylemcileri dağıtmak için biber gazı ve ses bombaları kullandı. İktidar destekçilerinin de sokaklara çıktığı ifade edilen eylemlerde en az 43 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
Reuters'ın aktardığına göre, protestolar karşısında hükümetin internete erişimi kestiği Bangladeş’te son dönemde yaşanan protestolar, ocak ayında Hasina’nın üst üste dördüncü kez seçimi kazanmasının ardından başlayan ve can kayıplarının yaşandığı eylemlerin ardından hükümetin karşı karşıya kaldığı en geniş çaplı gösteriler oldu. Ocak ayındaki seçim, ülkenin ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi tarafından boykot edilmişti.
Görgü tanıklarının aktardığına göre, protestolar sırasında Munsiganj bölgesinde iki inşaat işçisi işe giderken hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. Tanıklar, eylemler sırasında polis, iktidar partisi destekçileri ve eylemcilerin karşı karşıya geldiğini anlattı. Bangladeş İçişleri Bakanlığı, eylemlerin devam ettiği ülke çapında, bugün yerel saatle 18.00'den itibaren geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu, geçen ay başlayan protestolarda alınan ilk sokağa çıkma yasağı kararı oldu.
Bölge hastanesinde görevli Abu Hena Mohammad Jamal, “Hastaneye kurşunla yaralanmış ölüleri getirdiler” dedi. Polis ise eylemler sırasında mermi kullanmadıklarını iddia etti. Olay yerinde ev yapımı patlayıcıların infilak ettirildiği ve ortalığın ‘savaş alanına döndüğü’ ileri sürüldü.