Psikolog Kınalı: Hayata dönüşte psikososyal aktiviteler önemli
Uzman Klinik Psikolog Gözde Nur Kınalı, hayata uyum sürecinde depremzedelerin sosyal ve kültürel etkinliklere katılmasının oldukça önemli olduğunu söyledi.
DUVAR - Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Uzman Klinik Psikolog Gözde Nur Kınalı, depremzedelerin hayata dönüş sürecinde psikososyal aktivitelere katılmasının, spor yapmasının ve hobilere vakit ayırmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.
DHA'nın haberine göre, Kınalı, trajik olaylara maruz kalan depremzedelerin yaşadıkları uyum problemlerini şu sözlerle açıkladı:
“Evini, işini, sevdiklerini, sağlığını kaybeden depremzedeler yeni durumlarına uyum sağlamakta zorluk yaşarlar. Kayıp yaşayan insanlar, hangi durumda nereye gideceklerini her zaman bilememektedir ve bunun sonucunda yeterli desteği alamayabilirler. Depremzedeler hayatlarına sıfırdan başlamak, çadır hayatına uyum sağlamak, kaybettikleri insanların yokluğuna alışmak, maddi anlamda tekrardan toparlanmak gibi durumlara uyum sağlamak durumundadır. Onların uyum sağlamasını desteklemek adına psikolojik ilk yardım ve bazı psikososyal aktivitelerin yanı sıra diğer afet çalışanlarının insan odaklı yaklaşımı, ihtiyaçların hızlı ve etkili bir şekilde karşılanması da önem kazanmaktadır.”
Psikolojik müdahalede ilk adımının psikolojik ilkyardım olduğunu söyleyen Kınalı, psikolojik ilk yardımın önemi ve aşamalarını şöyle ifade etti:
“Afet sonrası psikolojik müdahalelerde temel amaç, depremzedelerin travma sonrası psikolojik patolojilere sahip olmasını engellemektir. Psikolojik müdahalenin ilk adımı ise psikolojik ilk yardımdır. Psikolojik ilk yardım yapılmazsa depremin travmatik etkileri daha şiddetli yaşanabilir. Depremzedeler yas sürecini yoğun olarak yaşayabilir. Bu dönemde inkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme aşamalarını sırasıyla görürüz. Psikolojik ilk yardım ne kadar hızlı yapılırsa, süreç o kadar hızlı ilerleyecektir. Psikolojik ilk yardımın uygulama basamaklarına bakıldığında; aslında depremzedenin bulunduğu ortama uyum sağlamasını da kolaylaştırmanın da amaçlandığını görürüz. O kişiyle bağ kurmaya çalışarak onun bulunduğu mekânla olan bağına aracı olmuş oluruz. Bu yüzden psikolojik ilk yardım, aynı zamanda depremzedelerin uyum sürecini de kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir diyebiliriz.”
Kınalı, psikolojik ilk yardım yapılırken dikkat edilmesi gereken temel unsurları ise şu sözlerle açıkladı:
“Tıpkı fiziksel ilk yardımda olduğu gibi psikolojik ilk yardımda da doğru yaklaşım önem taşır. İlk yardımı yapan kişi iletişim kurarken büyük hassasiyet göstermeli. Sakin, kibar ve yardımsever olunmalı ve bu karşı tarafa gösterilmeli. Yardım ihtiyacı olan kişiyle empati kurduğunu, onun duygularını anladığını hissettirmeli. Eğer o anda kişi iletişime kapalı ise anlayış gösterilip beklenmeli. Depremzedenin gösterdiği psikolojik tepkiler, şiddetli de olabilir. Onların bir şok sürecinde olduğu ve içinde bulundukları durum göz ardı edilmemeli. Beklenmedik ani tepkiler karşısında psikolojik ilk yardımcı, saygı duymalı ve ön yargılardan arınmalı.”