PTT işçileri direniş başlattı: Müdüre, amire ve taşeron şirketlere karşı hakkımız var
Pandemiyle birlikte artan iş yükü ve işten çıkarmalara karşı sendikalaşan PTT işçileri, haklarını almak için üç büyük kentte direniş başlattı. PTT-Sen çatısı altında mücadele veren işçiler bugüne kadar işten çıkarılan yaklaşık 20 işçinin işe iade edilmesi, iş yükünün azaltılması ve baskıların sonlandırılmasını talep ediyor.
Osman Çaklı
BURSA- Ücretsiz izine zorlanan ve işten çıkarılan taşeron PTT işçileri, 2019'da kurdukları PTT-Sen öncülüğünde İstanbul, İzmir ve Bursa gibi şehirlerin PTT Müdürlükleri önünde direniş çadırı kurdu. Sendika sitesinden yazılı açıklama yayınlayan işçiler, ülke genelinde PTT'de çalışan taşeron işçi sayısının 17 bin civarında olduğunu ve birçok il ve dağıtım merkezlerinde sendika üyesi işçilerin zorla istifa ettirildiğini, sendika temsilcilerinin de "sudan sebeplerle" ya sürgün edildiği ya da işten çıkarıldığını belirttiler.
'PTT-SEN GENEL BAŞKANI VE YÖNETİCİLER İŞTEN ÇIKARILDI'
Konuyla ilgili görüştüğümüz PTT-Sen Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz, "Sendikalaşma sürecine başladığımızda bizimle adı anılan kim olduysa üstüne gidildi, mobbing uygulandı" dedi. Taşeron şirketlerin işçilerin sendikalaşmasına karşı olduğunu söyleyen Yılmaz, sendikalaşma çabası içinde olan işçilerin, iş yükünü artırma, yer değiştirme ve sonunda da işten çıkarma ile karşı karşıya kaldığını anlattı. İşten çıkarma sürecinin yeni olmadığına vurgu yapan Yılmaz, en son 2 Aralık'ta Sendika Genel Başkanı'nın da dahil edildiği bir grup sendika üyesinin işten çıkarıldığını, işten çıkarılamayanlara ise ücretsiz izin verildiğini söyledi.
'DİRENİŞ BAŞLATAN İŞÇİLERİN İŞ AKDİ FESHEDİLECEK'
PTT-Sen'in, "Müdüre, amire ve taşeron şirketlere karşı hakkımız var" diyerek direniş başlatacağını duyurması üzerine yüklenici taşeron şirket Park Konak A.Ş ve Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı yöneticilerinden Necmin Polat tarafından baş dağıtıcılara mesaj yollandı. İşçilere iletilmesi istenilen mesajda, "PTT Başmüdürlüklerinin önünde düzenlenecek olan eyleme katılacak olan personellerin genel müdürlük talimatıyla şirket tarafından iş akdi derhal feshedilecektir" denildi.
'HERKES EVE KAPANDIĞINDA BİZ DAHA ÇOK DIŞARI ÇIKTIK'
Bugüne kadar yaklaşık 20 işçinin işten çıkarıldığına değinen Yılmaz, pandemi sürecinde PTT işçilerinin iş yükü arttığını belirterek, "Maske dağıtımı, para dağıtımı PTT işçilerine yaptırıldı. İş yükü artmasına rağmen önlemler zayıf kaldı. Herkes eve kapandığında bizim daha çok dışarı çıkmamız söz konusu oldu" ifadelerini kullandı.
Yılmaz ayrıca PTT-Sen'in aldığı yetki belgelerine itiraz eden şirketin usulsüz itirazda bulunduğunu söyleyerek, "Taleplerimiz arasında itiraz dilekçesinin çekilmesi de var" dedi.
PTT TAŞERONLARI DİRENİŞE GEÇİYOR!
— PTT-Sen (@pttsendika) December 8, 2020
Sendika yöneticilerimizin, temsilcilerimizin işten çıkarılması ve ücretsiz izne çıkarılmasıyla PTT Taşeron işçilerinin sendikal haklarına yapılan saldırıya karşılık İstanbul, İzmir ve Bursa PTT Müdürlükleri önüne direniş çadırlarımızı kuruyoruz! pic.twitter.com/9rLXTFIfN0