PTT işçisinin 'Kod-29' zaferi
Kod-29 ile işten atılan PTT işçisi Uzunkaya açtığı sendikal temsilcilik ve işe iade davasını kazandı. Mahkeme, işten çıkarmada gerekçe olarak sendikalaşmayı işaret etti.
Osman Çaklı
DUVAR- 'Kod-29' ile 2020'nin mart ayında işten atılan PTT emekçisi ve PTT-SEN iş yeri temsilcisi Niyazi Uzunkaya, iş mahkemesinde devam eden sendikal tazminat talepli işe iade davasını ve temsilcilik haklarını kazandı. Kod-29 ile işten çıkarılan diğer işçilerin açtığı başkaca davalar ise sürüyor.
İşten atıldıktan İstanbul PTT Genel Müdürlüğü önünde bir dizi eylem yapan PTT-SEN'in işe iade ve sendikal temsilcilik davasını kazanmaya uzanan sürecinin sendikanın örgütlenme uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz, davayı kazanan işçi Niyazi Uzunkaya ile konuştuk.
SENDİKALAŞMA HEDEF GÖSTERİLİYORDU
Pandemi boyunca devam eden işten çıkarma yasağının işveren tarafından aşılmasının tek yolu Kod-29 idi. İş Kanunu'nun 25. maddesinde yer alan tanıma göre kısaca kodun tarifi "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar" olarak yapılıyor. 2020'de bu kod ile 170 binin üzerinde işçi işten çıkarıldı. PTT çalışanları diğer işçilerle benzer uygulamaya maruz kaldı. PTT-SEN bünyesinde örgütlenip, iş yerinde artan iş baskısı ve iş sağlığına karşı ses çıkardıkları için Kod-29 ile işten atıldıklarını söyleyen Niyazi Uzunkaya 17 yıldır PTT'de çalışıyordu. 17 yıldır çalıştığı kurumdan bir telefon mesajıyla atılan Uzunkaya, işten çıkarılma nedenini ise sendika temsilcisi olmasına bağlıyor ve işverenin sendikalaşmayı engellemeye çalıştığını söylüyor.
MAHKEME İŞVERENİ HAKSIZ BULDU
Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler ne yeni bir işe girebiliyor ne de işsizlik maaşı alabiliyordu. Aylarca geliri olmadan üzerilerine atılı lekeden kurtulmak ve işlerine dönmek istedi PTT taşeron işçileri. 5 celsede sonuçlanan davada Uzunkaya, mahkeme tarafından haklı bulundu. Uzunkaya bu süreci şöyle anlattı: "2 şahit vardı. İşverenin şahidi dahi mahkemede benim lehime şahitlik yaptı. Biz iş yerinde 'ahlaksız' hiçbir şey yapmadık. İşveren, sendika istemediği için Kod-29'u kullandı. Ancak mahkeme aksine karar verdi. İşten çıkarma gerekçesi olarak sendikalaşma sürecini işaret etti."
İŞVEREN KURUMA İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ
PTT-SEN'in Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz ise kazanılan davanın yalnızca işe iade davası olmadığına dikkati çekerek, sendikanın temsiliyet hakkının da kazanıldığını söyledi. Hukuki kazanımın nedenini işçilerin PTT önünde sergilediği kararlı duruşa bağlayan Yılmaz, "Direniş olmadan kazanım olmaz" dedi. Kazanılan davanın PTT işçilerinde motivasyonu artırdığından söz eden Yılmaz, uzunca bir süreci işçi lehine sonuçlandırmanın olumlu bir hava yarattığını dile getirdi.
İşveren şirketin, bakanlıkça idari para cezasına çarptırıldığını sözlerine ekleyen Yılmaz, kazanılan sürecin manevi açıdan çok değerli olduğunu belirtti. Yılmaz sözlerine şöyle sonlandırdı: "Kazanım resmiyete döküldü. Diğer işçi arkadaşlar davalarına da emsal teşkil edecek. Önümüzde devam eden davalar var. Onlarında sonuçlarını bekliyoruz."