Pulitzer ödülleri açıklandı: Ukraynalı gazetecilere 'özel alıntı ödülü' verildi

ABD'de Pulitzer ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl Ukraynalı gazetecilere "özel alıntı ödülü" verildi. Ödül komitesinden yapılan açıklamada, savaştaki gazeteciler cesaretlerinden ötürü tebrik edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 1917 yılından bu yana Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat, müzik ve sosyal başlıklarda verilen Pulitzer ödülleri açıklandı. Ukrayna'da savaşı takip eden ve hayatını kaybeden gazetecilere "özel alıntı ödülü" verildi. 

Ödül komitesinden yapılan açıklamada, Ukraynalı gazetecilere savaşın ağır koşullarına rağmen etik habercilik yapabildiği için "özel alıntı ödülü" verildiği kaydedildi. Komite üyesi Marjorie Miller, "Vladimir Putin'in acımasız işgaline karşı ülkelerinde cesaretleri, dayanıklılıkları ve doğru haberciliğe bağlılıkları nedeniyle Ukraynalı gazetecilere özel bir atıf yapmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Miller, Ukraynalı gazetecilerin dünyanın dört bir yanındaki gazetecilere "korkunç bir gerçekliği doğrulukla sunmak" konusundaki ısrarıyla örnek olduğunu savundu.

NYT'YE ÜÇ ÖDÜL BİRDEN

Pulitzer Ödülleri'nde gazetecilik kategorisinde en çok ödül alan New York Times (NYT) oldu. Üç ödül birden alan NYT'yi 6 Ocak 2021 Kongre Baskını haberciliğiyle ödüle layık görülen Washington Post takip etti. Ayrıca, Irak, Suriye ve Afganistan'da sivil ölümlerine ilişkin haberleriyle de uluslararası habercilik kategorisinde gazeteye ödül verildi.

Reuters haber ajansı "uzun metrajlı fotoğrafçılık" dalında ödül aldı. Ajans, "Hindistan Covid" fotoğraflarıyla Adnan Abidi, Sanna Irshad Mattoo, Amit Dave ve hayatını kaybeden Danish Siddiqui'nin Pulitzer ödülüne layık görüldüğünü duyurdu. 

BİRÇOK DALDA ÖDÜL VERİLDİ

Joshua Cohen'in eski İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun gençliğini anlattığı "The Netanyahus" kitabı "kültür", James Ijames'in Shakespeare'in "Hamlet" uyarlaması olan "Fat Ham" oyunu "drama", Raven Chacon'un "Voiceless Mass" bestesi ise "müzik" dalında ödül aldı. The Atlantic'ten Jennifer Senior ise 9/11 saldırılarının 20. yıl dönümünde bir ailenin hayatını anlattığı yazısı ile "uzun metrajlı yazarlık" ödülü kazandı.

EN AZ 7 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bu yana ülkede üçü Ukraynalı en az 7 gazeteci öldürüldü. "İşgal sırasında hayati bilgiler edinmeye çalışırken bombardıman, kurşunlama ve gözaltılarla karşı karşıya kaldılar" açıklaması yapan CPJ, Ukrayna'da en az beş gazetecinin ölümüyle ilgili araştırmaların devam ettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ukrayna pulitzer abd