Putin: 34 ülke BRICS'in çalışmalarına katılmak istediğini bildirdi

Rusya Devlet Başkanı Putin, 34 ülkenin BRICS grubunun çalışmalarında herhangi bir formatta yer almak istediğini bildirdiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısa süre önce Türkiye'nin de tam üyelik için başvurduğu BRICS'le işbirliğine ilgi duyan ülkelerin sayısının giderek arttığını söyledi. Putin, halihazırda 34 ülkenin BRICS grubunun çalışmalarında herhangi bir formatta yer almak istediğini bildirdiğini aktardı.

St.Petersburg'da BRICS Ülkeleri Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcileri Toplantısı'nda katılımcılara hitap eden Putin, şu ifadeleri kullandı:

"Birçok ülke tarafından BRICS'e yönelik giderek artan ilgiyi görmezden gelemezdik. Bugün itibarıyla 30'dan fazla ülke, tam olarak 34 ülke birliğimizin çalışmalarına herhangi bir şekilde katılma isteğini beyan etti. Küresel düzenle ilgili yaklaşımlarımızı paylaşan birçok ülke birliğe üye olmak ve ve işbirliği yapmak için çabalıyor. İlişkilerimizde geleneksel hale geldiği gibi konsensüs temelinde uygun kararlar hazırlamak için elimizden geleni yapacağız."

Sputnik'in aktardığına göre, BRICS dönem başkanı olan Rusya'nın güvenlik konularına büyük önem verdiğini anlatan Putin, BRICS'in güvenlik alanındaki meydan okumalara karşılık verme konusunda önemli bir deneyim kazandığının altını çizdi.

Yeni üyelerin hızlı şekilde entegrasyonuna da odaklandıklarını kaydeden Rusya lideri, "Bu yıl BRICS'in dönem başkanı olarak Rusya, birlik kapsamındaki ortak faaliyetlerin organizasyonuna büyük bir sorumlulukla yaklaştı. Dönem başkanlığımıza özel bir görev verilmiş olup bu, yeni üyelerin tüm BRICS mekanizmalarına en hızlı ve organik entegrasyonuna her türlü desteğin verilmesidir" dedi. 

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tam üyelik için başvurduğunu, Ankara'nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söylemişti.

 

PESKOV: KAZAN'DA İKİ LİDER ARASINDAKİ TEMASI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in Türkiye ziyaretine yönelik hazırlıkların ilerlediğini doğrularken, ekim ayında Kazan'da düzenlenecek BRICS zirvesinde Rus ve Türk liderler arasında olası etkileşimler öngördüklerini dile getirdi. Peskov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, "Ziyaretin tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra gerçekleşmesini umuyoruz. Bu hazırlıklar bir süredir devam ediyordu" dedi ve şöyle devam etti: 

"Fırsat doğarsa BRICS zirvesinde Kazan'da iki başkan arasında temas kurulmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Böyle bir görüşmenin gerçekleşmesini umuyoruz." 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)