Putin ile Esad, Moskova'da görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'da bir araya geldi. Putin, "Uzun zamandır birbirimizi görmedik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam Kremlin'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya geldi. Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, "Sayın Devlet Başkanı, sizi gördüğüme çok memnun oldum. İlişkilerimizin tüm boyutları hakkında konuşma fırsatımız var. Uzun zamandır birbirimizi görmedik" dedi. Bölgedeki durumun bir bütün olarak nasıl geliştiğine dair Esad'ın görüşlerini 'çok merak ettiğini' belirten Putin, "Maalesef daha da kötüleşme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu doğrudan Suriye için de geçerli" ifadelerini kullandı.

Sputnik'in aktardığına göre, Rusya ile Suriye arasındaki ticari ve ekonomik bağlar hakkında da ele alınacak birçok konu bulunduğunu anlatan Putin, gelecek vaat eden alanlar olduğunu ve tüm bunları Esad'la masaya yatırmayı umduğunu kaydetti.

'GÖRÜŞMEMİZ OLDUKÇA ÖNEMLİ'

Esad da, mevcut jeopolitik gelişmeler ışığında olası beklentiler ve senaryoları tartışmak için Putin'le yaptıkları görüşmenin önemli olduğunu söyledi. Suriye Devlet Başkanı, "Bugün dünya genelinde ve Avrasya bölgesinde yaşanan tüm olaylar dikkate alındığında, bugünkü görüşmemiz bu olayların gelişimine ilişkin tüm detayların tartışılması, olası beklenti ve senaryoların ele alınması açısından çok önemli görünüyor" vurgusu yaptı.

Moskova'ya ziyaretinin Rusya-Suriye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 80. yıldönümünde gerçekleştiğine dikkat çeken Esad, "Geride kalan onlarca yılda ülkelerimiz çok zorlu sınamalardan geçti. Bu yıllar, ülkelerimiz içindeki zorlu dönüşüm süreçlerinin tanıkları oldu. Fakat bu yıllarda ülkelerimiz arasındaki ilişkiler güvene dayalı olma özelliğini korumuş olup bu da, halklarımızın olgunluğunun bir göstergesi" diye konuştu.

Putin ve Esad, son görüşmelerini 15 Mart 2003'te Kremlin'de gerçekleştirmişti. İki lider, 3 saat süren görüşmede bölgesel meseleleri ele almıştı.

'ERDOĞAN-ESAD MOSKOVA'DA BİR ARAYA GELECEK' İDDİASI

Geçtiğimi günlerde Daily Sabah, "Erdoğan ile Esad arasındaki ilk görüşmenin Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılması planlanıyor” iddiasını ortaya atmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu haberlere ilişkin soruya cevaben, Rusya'nın 'iki ülkenin ilişkilerini düzelttiğini görmek istediğini' söylemiş fakat başkentte böyle bir görüşme olup olmayacağını teyit etmemişti. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Suriye Cumhurbaşkanı Esad’la Moskova’da bir görüşme yapacağı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasında bulunmuştu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler esad putin erdoğan