Putin: Ukrayna'daki ayrılıkçı yönetimleri tanıyıp tanımama kararını bugün vereceğiz
Rusya Güvenlik Konseyi Ukrayna krizini görüşmek üzere toplanırken, Devlet Başkanı Putin Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinden gelen tanınma taleplerine ilişkin kararın bugün verileceğini söyledi.
DUVAR - NATO ile ABD'nin Ukrayna üzerinden Rusya'yla yaşadığı gerilim tırmanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlığında toplanan Rusya Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısında, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınması ele alınıyor. Putin toplantının başkangıcında, "Sizlerle Donbass’daki gelişmeleri ele almak için toplandık. Toplantımızın amacı, Donbass ile ilgili atılacak adımların belirlenmesi olacak; bunu söylerken, Donesk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin, tanınmak üzere yaptıkları çağrıları da kastediyorum" diye konuştu.
Rusya lideri, Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamının tanıma yönünde görüş beyan ettiği değerlendirmelerini dinledikten sonra ise "Kararı bugün vereceğiz" dedi. Rusya lideri kendisinin hangi yöndeki kararı destekleyeceğine dair yorum yapmazken, iki cumhuriyeti ilhak etmek ve kendi topraklarına katmaktan değil, bağımsızlığı tanımaktan söz ettiklerini vurguladı.
İKİ CUMHURİYETTEN EŞ ZAMANLI ÇAĞRI GELMİŞTİ
Toplantıdan kısa süre önce, Donbass'daki Rusya yanlısı ve ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri, Rusya'dan bağımsızlıklarını tanımalarını istemişti. Açıklamalar, Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin ve Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik tarafından eş zamanlı yapıldı. Donetsk Halk Cumhuriyeti aynı zamanda, Putin'i savunma işbirliği anlaşması imzalamaya da çağırdı.
PUTİN: UKRAYNA NATO ÜYELİĞİNE ZATEN HAZIR DEĞİL
Putin konuşmasında, Ukrayna'nın NATO'ya üye olması halinde Rusya'ya yönelik tehdidin ciddi anlamda artacağını da söyledi. Rusya lideri "Ukrayna NATO'ya katılmaya zaten hazır değil" derken, Batı'dan bu yönde açıklamalar gelmesinin Rusya'ya verilmiş bir taviz olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.
'MACRON ABD'NİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLDUĞUNU SÖYLEDİ'
Putin ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün yaptıkları telefon görüşmesinde 'ABD'nin Rusya'nın güvenlik taleplerine dair pozisyonunda bir değişiklik yaşandığını' ilettiğini de ekledi. Rusya lideri, bu değişikliğin ne olduğunu bilmediğini söyledi. Putin, Macron'un kendisine, Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgede seçim düzenlemek gibi fikirler üzerinde çalıştığını ilettiğini de ekledi.
LAVROV: TANIMAKTAN BAŞKA BİR YOL GÖREMİYORUM
Toplantıda Putin'in ardından söz alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile 24 Şubat'ta görüşeceklerini teyit ederken, Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni 'tanımaktan başka bir yol göremediğini' belirterek, "2-3 gün bir şeyi değiştirmez" dedi.
FSB BAŞKANI: SINIRI GEÇMEYE ÇALIŞAN BİR KİŞİ YAKALANDI
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov ise iki ayrılıkçı cumhuriyetteki güvenlik durumunun kötüleştiğini ve şu ana dek yaklaşık 70 bin kişinin Rusya'ya kaçtığını söyledi. Bortnikov, bugün sınırı geçmeye çalıştığı belirtilen 'sabotaj' grubundan bir kişinin yakalandığını da ekledi.
ŞOYGU: ZELENSKİY'NİN NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASINI NOT ETTİK
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise toplantıda, Ukrayna hükümetinin iki ayrılıkçı cumhuriyeti güç kullanarak tekrar kontrolüne almaya hazırlanıyor olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Şoygu, Ukrayna'nın büyük bir askeri yığınak yaptığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 'yeniden nükleer bir güç olmaya' dair açıklamalarını not ettiklerini de vurgulayan Şoygu, "Bu son derece tehlikeli" dedi. Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna'nın nükleer silah sahibi olma ihtimalinin İran veya Kuzey Kore'ye kıyasla çok daha yüksek olduğunu söyledi.
Şoygu, iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanınmayı desteklediğini de ekledi.
MEDVEDEV'DEN TANIMA DEĞERLENDİRMESİ: TEK SEÇENEK...
Toplantının dikkat çekici değerlendirmelerinden biri de, eski devlet başkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev'den geldi. İki ayrılıkçı cumhuriyetin tanınma talepleri hakkında konuşan Medvedev, bu bölgelerde yaklaşık 800 bin Rusya vatandaşının yaşadığını hatırlatırken, "Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelere ihtiyacının olmadığı açık" ifadelerini kullandı. Medvedev'in iki bölgenin bağımsızlığını tanıma meselesinin bir ikilem teşkil ettiği söyleyerek, "Eğer durum iyileşmezse, ki bu muhtemel görünmüyor, tek seçenek bu iki bölgeyi tanımak" ifadeleri dikkat çekti.
ÜÇ ÜST DÜZEY YETKİLİDEN TANIMAYA AÇIK DESTEK
Toplantıda Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin "Doğu Ukrayna'daki vatandaşlarımızı korumalıyız" diyerek iki ayrılıkçı cumhuriyetin tanınması çağrısı yaptı. Parlamentonun üst kanadı Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matvienko da, "Doğu Ukrayna için bir karar almanın vakti geldi" dedi. Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev ise Batı'nın Rusya'nın dağılmasını sağlamaya çalıştığını söyleyerek, iki ayrılıkçı bölgenin tanınmasını desteklediğini belirtti.
Rusya Güvenlik Konseyi toplantısından kısa süre önce Rus ordusu tarafından yapılan açıklamada, Rostov bölgesinde sınırdan ülke topraklarına girmeye çalışan 'şaşırtma amaçlı bir keşif ve sabotaj grubunun' askerler ve sınır muhafızları tarafından engellendiğini duyurulmuştu. Açıklamada, sınır ihlali girişimi sırasında beş kişinin öldürüldüğü ve Ukrayna'ya ait zırhlı araçların yok edildiği belirtildi. Ukrayna ordusu ise haberi reddetti. Açıklamada, Rostov'da Ukrayna ordusuna bağlı bir gücün bulunmadığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)