Putin'den ABD'ye 'Tomahawk' tepkisi: Soğuk Savaş'ı hatırlatıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin Almanya'ya uzun menzilli füze yerleştirme kararını değerlendirerek, 'durumun Soğuk Savaş olaylarını hatırlattığını' söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin 2026'dan itibaren Tomahawk uzun menzilli seyir füzelerini Almanya'ya konuşlandırma kararı hakkında konuştu. Bugün St. Petersburg kentinde Rusya Donanma Günü dolayısıyla Rusya, Çin, Cezayir ve Hindistan'dan gelen denizcilere hitaben konuşma yapan Putin, Rusya'nın da böyle bir durumda Batı'yı vurma mesafesinde benzer füzeler konuşlandıracağını söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı, ABD'nin Almanya'ya uzun menzilli seyir füzesi yerleştirme hamlesinin 'Soğuk Savaş tarzı bir füze krizini tetikleme riskinin bulunduğunu' söyledi. Putin, "Gelecekte nükleer başlıkların da yerleştirilebileceği bu tür füzelerin topraklarımızdaki hedeflere uçma süresi yaklaşık 10 dakika olacaktır. ABD'nin, Avrupa ve diğer bölgelerdeki uydularının eylemlerini göz önünde bulundurarak konuşlandırma için önlemler alacağız" ifadelerini kullandı. 

'NÜKLEER KAPASİTELİ FÜZE ÜRETİMİ DEVAM EDEBİLİR'

ABD'nin gerilim tırmandırdığını savunan ve Danimarka ile Filipinler'e Typfon füze sistemlerini sevk ettiğini anlatan Putin, ABD'nin mevcut planlarını, NATO'nun 1979'da Pershing II balistik füzelerini Batı Avrupa'ya konuşlandırma kararı ile kıyasladı. O dönemdeki Sovyetler Birliği liderleri, füzelerin konuşlandırılmasının siyasi ve askeri liderliklerini ortadan kaldırarak Sovyetleri yok etme planının bir parçası olarak değerlendirmişti.

Putin, bugün yaptığı açıklamada, "Durum, orta menzilli Pershing Amerikan füzelerinin Avrupa'da konuşlandırılmasıyla bağlantılı Soğuk Savaş olaylarını hatırlatıyor" ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin orta ve kısa menzilli nükleer kapasiteli füze üretimine devam edebileceğini, ardından ABD'nin benzer füzeleri Avrupa ve Asya'ya getirdikten sonra bunları nereye konuşlandırmayı değerlendireceğini de yineledi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)