RafDuvaR: Bu ayın yeni çıkan dergileri
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan dergileri derledik...
Notos
Notos Ocak-Şubat, 84. sayısında Türkçe Rap’e yöneliyor. Türkçe Rap’i şiirle bağları, müzikal özellikleri, söylem biçimleri, tarihi ve siyaseti üzerinden ele alan bu dosyada Begüm Kovulmaz, Tunç “Turbo” Dindaş, Deniz Durukan ve Ayşecan Aral’ın yazıları, Selin Çınar, Onur Aşkın, Turbo ve Seda Mit’in illüstrasyonları yer alıyor. Fuat, Çağrı Sinci, Kayra, Ağaçkakan, Da Poet ve Ethnique Punch “Şiirden Liriğe, Ozandan MC’ye: Türkçe Rap’in Sesleri” soruşturmasına yanıtlarıyla katkıda bulunuyor.
Notos’un bu sayısında Yerçekimi, Fars, Baht Dönüşü ve Karaçam Ormanı’nda romanlarının yazarı Fatih Balkış ile romanları, okuma serüveni, yayıncılık dünyası ve son kitabı Monograflar üstüne bir söyleşi yer alıyor. Notos’un ikinci söyleşisi Edouard Roditi ve İstanbul Avangardı makalesiyle Roditi’nin Türkiye ve Avrupa edebiyatındaki eşsiz mirasını tekrar gündeme getiren Clifford Endres ile.
Aganta bölümünde günümüz edebiyat dünyasına ve güncel kitaplara dair yazılarıyla Başak Bingöl Yüce, Alper Güngör, Deniz Gündoğan İbrişim, Senem Utku, Pınarnaz Eren, denemeleriyle Gökhan Yavuz Demir ve Oğuz Tecimen yer alıyor.
Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde Ferruh Tunç okurların ve yazarların okumasını zorunlu gördüğü kitapları, Ahmet Tulgar ise en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlatıyor.
İlker Karakaş ve Burçin Tetik kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık
serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını anlatıyor. Foto-Yazı bölümünde Bülent Çallı’nın fotoğrafını Judith Malika Liberman kısa bir masalla yorumluyor. Notos’un bu sayısında öyküleriyle yer alan yazarlar: Felisberto Hernández, Mehmet Mümtaz Tuzcu, Roni Margulies, Demet Aksu, Cihan Çakan, Gamze Efe, Osman Gür, İbrahim Halil Çelik, Cem Alptekin, Gülay Gökçen.
Toplumsal Tarih
Toplumsal Tarih'in 325. sayısı çıktı. Derginin 2021 yılının ilk sayısında 20 Ocak 1921 tarihinde yasalaşan Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nun (bir başka deyişle 1921 Anayasası’nın) kabul edilişinin yüzüncü yıldönümü vesilesiyle özel bir dosya hazırlandı.
Ahmet Demirel editörlüğünde derlenen dosya, “anayasal gelişimimiz” içerisinde istisnai ve özel bir yere sahip olan bu kanunu her yönüyle ayrıntılı bir biçimde değerlendiren makalelerden oluşuyor.
Ahmet Akşit’in Karagöz’ün çingene olarak tasviri, Burak Süme’nin Gayrimüslim Kadın Oyuncumuz “Rozali Benliyan”, Siren Çelik’in Priscus, Attila ve Bizans, Antonis Anastasopoulos’un İ. Metin Kunt ve İlker Aytürk’ün Jacob (Yaakov) M. Landau ile ilgili yazılarını bulabilirsiniz.
Ayrıca Murat Cankara’nın hazırladığı Osmanlı’nın Tiyatroları yazısını ve Emel Seyhan’ın hazırladığı Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay yazısında Ocak 1921’de yayınlanmış haberlere de yine dergi sayfalarından ulaşılabilir.
Toplumsal Tarih’in yayın yönetmeni Barış Alp Özden, ocak ayından itibaren iki buçuk seneyi aşkın bir süredir yürüttüğü görevinden ayrılıyor. Şubat sayısından itibaren yayın yönetmenliği görevini Erhan Keleşoğlu devralacak.
Varlık Dergisi
Tacize, tecavüze, şiddete, istismara hayır! Ocak 2021 sayımızda dosyamızdan önce sözü şair/yazar kadınlar aldı. Diyorlar ki: “Temize Çekmiyoruz, Yeniden Yazıyoruz!” Bildiriyi https://www.varlikonline.com/ dosyalar/pdf/tacizehayir.pdf linkinden okuyabilirsiniz.
Varlık’ın Ocak ayı dosya konusu, “Türk Edebiyatı - Türkçe Edebiyat”. Dosya konusunun yazarları ise; Deniz Bağrıaçık, Selçuk Orhan, Bâki Ayhan T., Mehmet Özkan Şüküran, Gülüş Türkmen.
Gündem: Şair / Yazar Kadınlar Diyor ki: Temize Çekmiyoruz, Yeniden
Yazıyoruz!
Yazı: İlk Türk Filmi Sırplarla Savaş Esnasında Hamidiye Krüvazörü’nde mi Çevrildi? (Burak Süme) – Kısa Filmin Uzun Sözü: Irmak Karasu’yla Söyleşi (İrem Kargıoğlu) – “Geçmiş Gibi Eksik”, Yarın Gibi Ücra: Mevsimlik Bir ‘Sağ Kalma Ekonomisi’ Üzerine Düşünceler (Hüseyin Köse) – Civan Aydın’da Derinliğin Yüz(ey)e İzdüşümü: Benzerliğin Ruhi Açılımı (Yalın Alpay) – Ali Cabbar ile Çevre Sorunları Karşısında Sanat Üzerine Söyleşi (Hıdır Eligüzel) – Şeref Bilsel Şiirinde Bir İrade Yitimi Olarak “Aşk” (Hakan Değirmenci - A. Samet Atılgan) – Hayalet Erkler, Hayalî Evler: Selçuk Orhan’ın “40 Hadis” Romanı Üzerine (Fatma Berber) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)
Şiir: Ergun Tavlan, Serdar Ünver, Enis Akın, Gülümser Çankaya, Gökçenur Ç., Anıl Cihan, Yaprak Damla Yıldırım, Ayfer Feriha Nujen, Seçil Hidayet Öztürk
Öykü: Ilgın Yıldız, Alper Beşe, Behiye H. Malkoç
Desen: Özge Ekmekçioğlu
Varlık Kitaplığı: “Hu!” - Emel İrtem (enderemiroğlu) – Şengül Can ile “Devamsız” Üzerine Söyleşi (Özlem Şan) – İbrahim Karaca ile “Memleket ve Gül” Üzerine Söyleşi (Soner Sert) – “Aslı Akyüz’ün Kanat Alıştırmaları İçin” - Âba Müslim Çelik (Ozan Öztepe) – Varol McKars ile “Ateş, Su ve Aşk” Üzerine Söyleşi (Ayhan Şahin) – Küresel Haberler (Zeynep Şen)
Yemek ve Kültür
62. Sayı Kış 2021
“Yemek Sanatı”nın hayatla içselleşen ürünlerinden Pandeli’nin doyumsuz sofralarına, feminist yeme-içme araştırmalarından kış keyfinin vazgeçilmezi bozaya, Osmanlı mutfağındaki et, balık pişirme tekniklerinden unutulmuş yedi yemek tarifine, Cemaleddin Server Revnakoğlu, Hacı Beyzâde Ahmed Muhtar Beybaba ve Şeyh Hacı Arif Efendi’nin hayat hikâyelerinin yer aldığı tekke mutfağının son bölümünden Ankara’daki Kutlu Pastanesi’ne, Balzac ve İnsanlık Komedyası’nda sofranın dördüncü bölümünden Sultanahmet Köftecisi’nden Mehmet Tezçakın ile tarihi bir yolculuğa dek birbirinden değerli konu başlıkları yer alıyor Yemek ve Kültür'ün kış sayısında.
Derleme Sözlüğü’nde yer alan yemek kültürüyle ilgili sözcüklerden E ve F harfleriyle devam ederken kitap tanıtım sayfalarımızda Samin Nosrat’ın Tuz, Yağ, Asit, Isı kitabından yemek pişirmenin arkasındaki büyülü gerçeklere dair notlar yakalayacaksınız.
İÇİNDEKİLER
Sanat Yemek, Eat Art’a dair – Enis Batur
Arşivden Lezzetler / Lokantacıların şahı diye anılırdı: Pandeli – Gökhan Akçura
Resmi Tatil – Katherine Mansfield
Kış keyfi: Nostalji ve hüzün dolu içeceğimiz boza – Artun Ünsal
Yemek kültürü çalışmalarıyla toplumsal cinsiyet çalışmalarının kesişim noktası, 1970-2020 – Alice McLean
Osmanlı Türkçesi yemek kitaplarında et, kümes hayvanı, av eti ve balık pişirme teknikleri – Özge Samancı
Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif – Musa Dağdeviren
Tahtakale – Edip Cansever
Revnakoğlu notlarında tekke mutfağı-3 – Mustafa Koç
Ankara tarihine damga vurmuş yeme-içme mekânları-3: Kutlu Pastanesi – Necati Tonga
Balzac ve İnsanlık Komedyası’nda sofra-4 – Fernand Lotte
Sultanahmet Köftecisi: Adı taklit edilse de tadı taklit edilemez – Pelin Özer
Bilmece Mutfağı – Süleyman Bulut
Ruhsallığın falına bakmak için mutfağa bir göz atmak – Zeliha Özkan
Yemeğin kimyası – Alp Türkmenoğlu
Çimdik – Süleyman Bulut
Derleme Sözlüğü/ E-F