RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
İstanbul'un tarih kokan lezzet duraklarına iştah açıcı bir yolculuk!
Her tarifte eski zamanları hatırlayacağınız Rum kültürüyle yoğrulmuş nostaljik bir yeme-içme ve işletme rehberi. Müziğin hiç dinmediği meyhanelerde, eğlencenin hiç bitmediği tavernalarda yerinizi ayırtın.
Yıllardır ayakta kalmayı başarmış bu eşsiz mekânların asırlık öykülerini dinleyecek, en iyi mezelerin sırlarını bulacak, ara sıcaktan ana yemeğe her lokmada farklı tatlara kapı aralayacaksınız. Mis kokulu pastaneler, rengârenk şekerlemeciler ve rüya gibi çikolata fabrikaları da cabası…
Unutulmaz Hayatların Reçeteleri, Meri Çevik Simyonidis, 344 syf., İnkılap Kitabevi, 2020.
Yaşamın sağduyulu ustaları kuşların, doğallıkları ve hafiflikleriyle bize söyleyecekleri çok şey var. Yeter ki onlara kulak verelim.
Ömrünü kuşları izleyerek geçirmiş Fransız kuş bilimci Philippe J. Dubois ve filozof Élise Rousseau, kuşların yaşamlarından ilham almış yirmi iki küçük hayat dersi ile bizi –evrimin tepesinde olduğunu düşünerek kendini “dünyanın efendisi” ilan eden bizi!– önce kendimiz üzerine düşünmeye, sonra da kanatlarımızı açmaya davet ediyor.
15 dile çevrilen Kuşların Felsefesi’ni okurken kızılgerdanın neden kartaldan daha cesur olduğunu, kuzey denizkırlangıcının bize “yola çıkmak” hakkında neler öğretebileceğini ve –yeşilbaş ve penguenin göstereceği üzere– sevmenin en iyi yolunun akıldan mı yoksa kalpten mi geçtiğini keşfedeceksiniz. Doğanın ritmini duymamızı sağlayan, hayatı nasıl yaşayabileceğimize dair taptaze bir bakış açısı kazandıran bir kitap bu.
Kuşların Felsefesi, Elise Rousseau, Çevirmen: Murat Erşen, 172 syf., Domingo Yayınevi, 2020.
İtalyan filozof ve dilbilimci Sebastiano Timpanaro’nun elinizdeki kitabı, materyalizm, yapısalcılık, Marksizm ve dil felsefesi ilişkisini ele alan en özgün çalışmalardan biridir. Kaba, fiziksel ve biyolojik materyalizm anlayışlarına eleştirel ve yapıcı bir bakışın ürünüdür.
Materyalizm Saussure, Lévi-Strauss, Chomsky, Sebastiano Timpanaro, Çevirmen: Sibel Kibar, 304 syf., Fol Kitap, 2020.
Dört melek tarafından korunan Kadimzamanlar, evrenin kalbidir. Burada zaman farklı akar. Bu ne hükümetlerin, ne generallerin ne de başkanların tarihidir. Kadimzamanlar’ın her sakini kendi zamanının hikâyesini yazar: İnancını yitiren toprak sahibi Popielski, geçmişinden kopmak istemeyen Michał, kendini ormana hapseden Kötü Adam, savaşla birlikte vicdanını yitiren Ivan Mutka, dünyanın karmaşasını emen kahve öğütücüsü, deliliğin sınırlarında dolaşan ve kabul edilmeyen Başak, ölümün yaşamı olan mantar miselleri, ağlamayı unutan Paweł, değişimlerle çalkalanan insan karşısında hiç değişmez gözüken meyve bahçeleri… Peki kim yazmaktadır zamanın kaderini?
Dünya edebiyatının önde gelen seslerinden, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Olga Tokarczuk, Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler’de dünyanın bir mikrokozmosu olarak irdelenen bu mitsel Polonya kasabasından kesitler sunuyor; 1914’ten 1980’e kadar insanlığın değişimini, Kadimzamanlar’da yaşayan üç neslin arketip fertleri üzerinden anlatıyor. İki savaş arasındaki çöküşü, masalsı olduğu kadar vurucu bir tonda resmederek okuru varlık, hiçlik, zaman, modernite, fanilik üzerine düşünmeye çağırıyor.
Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler, Olga Tokarczuk, Çevirmen: Neşe Taluy Yüce, 320 syf., Timaş Yayınları, 2020.