RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Kendi müdavimlerini yaratan Rakı Ajandası, yine ajandaların en muhabbetlisi. Hem okunuyor, hem yazılıyor; masalarda, mesajlarda her yerde paylaşılıyor.
Bu yıl Rakı Ajandası’nı hazırlarken rakı kültürüne girmiş, muhabbetine dahil olmuş isimleri analım yaşayanlara da bir selam gönderelim istedik. Müzik, edebiyat, sinema, tiyatro, bilim, popüler kültür dünyasından pek çok isme yer verdik. 500 yıllık bu kadim kültürün yakın tarihinden süzülenler, sayfalara serpiştirildi. Rakı Ajandası kullanıcısı notlarını alırken kendisine yakın bulduğu bu isimlerin arasından ilerleyecek. Bilgi veren, merak uyandıran, gülümseten alıntılar da ekledik.
Dostlarınız ve muhabbetiniz bol olsun, şerefe!
Rakı Ajandası 2021, Kolektif, 384 syf., Overteam Yayınları, 2020.
Eksiklik Ayrılık ve Ötesi: Çocuk ve Ergen Çalışmaları - Psikanaliz Defterleri 5, Kolektif, 224 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2020.
Michael H. Fisher’ın kitabı, 16. yüzyılda Hindistan’da hâkimiyet kuran Bâbürlüler hakkında uzun zamandır beklenen bir çalışma ve bu alanda Türkçeye kazandırılan bir ilk eser olmasıyla büyük önem arz ediyor.
Tarihî olayları zengin ve kapsamlı bir bağlama oturtan tarihçi Fisher, bir taraftan Bâbürlüler dönemi Hindistan siyaseti ve kültürünün ayrıntılı bir incelemesini sunarken öte yandan hanedan kadınları, dinî gruplar ve taşra memurları gibi pek incelenmemiş konulara dikkatleri çekiyor. Dönemin dil, şiir, sanat ve mimari arka planı da kitapta kendine geniş bir yer buluyor. Bâbürlülerden bugüne kalan maddi ve kültürel miras, Asya ve İslam dünyasındaki imparatorluk süreçlerinin doğasını anlamamıza ve Asyalılar ile Hıristiyan Avrupa’nın sömürgeci güçleri arasındaki ilişkiler hakkında etraflıca fikir sahibi olmamıza imkân sağlıyor.
Bâbürlüler keşfedilmeyi bekleyen bir Türk İmparatorluğu’nu ve Güney Asya tarihini yakından tanımak isteyen okurlar için çarpıcı bilgiler içeren ve kolay okunur bir başucu kitabı…
Babürlüler: Hindistan'da Bir Türk İmparatorluğu, Michael H. Fisher, Çevirmen: M. Fatih Çalışır, 400 syf., Kronik Kitap, 2020.
National Book Award sahibi Çoluk Çocuk ve M Treni'nin yazarından, düşler ile gerçekleri unutulmaz bir yılın panoramasında iç içe geçiren, insanın içine işleyen bir kitap.
Patti Smith, San Francisco'nun efsanevi konser salonu Fillmore'daki yeni yıl konserlerinin ardından, kendini Santa Cruz sahilinde aylaklık yaparken bulur. Tek başına dolaşacağı bir yılın eşiğindedir. Bir sebep ya da süreyle kısıtlanmadan, kendi harikalar diyarına götürür bizi. Bir plandan çok polaroid kamerası ve tabelalar vardır burada. Şubat ayında, gerçeküstü bir ay yılının başlamasıyla, beklenmedik değişiklikler olacak, ortalık karışacak ve keder kaçınılmaz hale gelecektir. Bir yabancının dediği gibi, "Her şey mümkün. Ne de olsa bu yıl Maymun Yılı." Sürekli keşfeden, düşünen, yazan, müzmin meraklı Smith için maymun yılı, yaşamın girdabındaki değişimlerle –verilen kayıplar, ilerleyen yaş ve Amerika'nın dramatik siyasi iklimi– bir dönüm noktası olacaktır.
Smith'in kendine has polaroidleriyle süslenen, sürükleyici, zarif ve çoğu zaman da nüktedan bir kitap Maymun Yılı; içinde yaşadığımız çalkantılı günler için adeta bir mihenk taşı.
Maymun Yılı, Patti Smith, Çevirmen: Seda Ersavcı, 240 syf., Domingo Yayınevi, 2020.