RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Sri Lanka’nın yemyeşil adalarından birinde geçen bu heyecan verici hikâye bizi cesur Chaya ile tanıştırıyor. Köylerinde yaşayan fakirlere yardım etmek için zenginlerden çalan genç bir kız, modern bir Robin Hood.
Chaya, arkadaşlarını ve muhteşem bir fili gizli bir ayaklanmanın yeşerdiği, sülüklerin pusuda beklediği ormanda; gürültülü, tedirgin, neşeli bir maceraya sürüklüyor. Bakalım bu cesur arkadaş grubu için kraliçenin mücevherlerini çalmak her şeyin sonu mu yoksa başlangıcı mı olacak? Heyecanla okuyacağınız nefes kesici bir macera sizi bekliyor.
Fil Çalan Kız, Nizrana Farook, Çevirmen: Birgül Kasap, 192 syf., Eksik Parça Yayınevi, 2020.
Nazi Partisi nasıl kuruldu? Faşistler iktidara seçimle mi geldiler? Faşizmin kapitalizmle ilişkisi nedir? Sokak gücü faşizm için neden önemlidir? Kavgam’da ne anlatılıyor? Irkçı politikalar neyi amaçlıyordu? Hitler rejiminde propagandanın önemi neydi? Naziler nasıl bir rejim kurdu? Faşizmin gençlere ve kadınlara bakışı nasıldı? Hitler deli miydi? İkinci Dünya Savaşı’na giden yolun taşları nasıl döşendi? Faşizm sosyalist hareketlere ve Sovyetler Birliği’ne nasıl bakıyordu? Yahudi soykırımı nasıl örgütlendi? Denazifikasyon nedir? Avrupa’daki faşizm dalgasından Türkiye nasıl etkilendi? Bugün faşizmin yeniden iktidar olması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
Fatih Yaşlı bu kısa ama yoğun kitapta genç bir işçi olan Ali’ye Almanya ve İtalya’da faşizmin iktidara gelişini ve yarattığı yıkımı ayrıntılı bir dille anlatıyor. Faşizmi toplumsal, siyasi, ekonomik, kültürel, tüm yönleriyle ele alan kitap, her ne kadar belli bir tarihsel döneme odaklansa da, günümüze dair çağrışımları ve soruları da hemen beraberinde getiriyor, çünkü bu tarihsel faşizm deneyimlerinin kimi yönleri ürkütücü bir biçimde tanıdık ve güncel.
Gençlerle Baş Başa Faşizm, Fatih Yaşlı, 176 syf., Yordam Kitap, 2020.
Bazen insan her şey için fikir beyan edebilirken karşısında bir tutam yara yere serilir ve fikri de aklı da uçar gider...
İşte o zamanlarda, bu dünyanın tüm kötülüğünü bir kez daha kökünden kazımaya antlar içtim!
Dilek! En büyük dilek, her kadının göğsünde açacak o çiçek!
Bağıyla bahçesiyle özgürlüğe bezeli bizim Dilek!
Huzursuz Adamlar, Zehra Kemaloğlu Öztürk, 112 syf., Edebiyatist Yayınevi, 2020.
Senai Demirci, olgunluk dönemi eserleriyle Muhit Kitap’taki yerini aldı. Demirci’nin yayınlanan ilk kitabı Küçük Sevdalar Koleksiyonu ismini taşıyor.
Kitap, insanın parçadan bütüne olan yolculuğunu anlatıyor.
Eski resimlerin yüzünde derin bir yara izi görüyorum. Orada gördüklerimin çoktan geçip gittiğini biliyorum çünkü. O çocuk çoktan ihtiyarladı. Oradaki anne göçeli çok oldu.
Küçük Sevdalar Koleksiyonu, Senai Demirci, 196 syf., Muhit Kitap, 2020.