RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Seneler çeşitli imgeler, fotoğraflar, dönemin gazete haberleri, popüler şarkıları, filmleri,
reklamları, sloganları, siyasi gelişmelerinden hareketle 1940’lardan 2000’li yıllara uzanan
deneysel bir metin, bir tür toplumsal kronik.
En mahrem anılarına, hayatındaki önemli dönemeçlere kendi kuşağının hikâyesini de dahil
edip tarihin kaydını tutan ve bunu yaparken klasikleşmiş otobiyografi yazınının dışına çıkan
Ernaux, anlatının merkezine kendini koymaktan bilhassa kaçınıp bireysel tarihiyle kolektif
tarihi bir araya getiriyor. Sınıf çatışması, kadın çalışmaları gibi konulara da yer vererek
toplumsal bir bellek yazını oluşturuyor.
Seneler, Annie Ernaux, Çevirmen: Siren İdemen, 232 syf., Can Yayınları, 2021.
Dünya ikliminin insanlar tarafından tahrip edilişi, evrensel olarak bilinen ve defalarca kez kanıtlanmış bir olgu. Jeremy Brecher, İklim Direnişi’nde bu gerçekliğe dikkat çekiyor ve bu devasa sorun karşısında yapılan çalışmaları adım adım anlatıyor. Bu çalışmaların sonuçlarını, kazandığı başarı ya da başarısızlıkları aktardıktan sonra okur için çözüm önerileri sunuyor.
İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi sorunlarla mücadeleyi amaçlayan sayısız çalışmanın varlığı biliniyor. Hükümetlerden ve üst düzey yöneticilerden sivil direnişçilere kadar birçok topluluk veya kişi, iklim direnişi için mücadele veriyor. Yazar, geçmişten günümüze bu çalışmaları ortaya koyan tarihsel bir özet çıkardıktan sonra söz konusu çalışmaların neden başarısız olduğunu da okuyucuya açıklıyor. Jeremy Brecher, iklim direnişindeki başarısızlıkların giderilmesi ve iklim mücadelesi için yasal bir zemin öneriyor. İklim Direnişi bu sayede, yalnızca sorunlardan ve mücadeleden değil; çözümlerden, önerilerden ve stratejilerden bahseden bir kitap olma özelliğiyle ön plana çıkıyor.
İklim Direnişi: Bir Hayatta Kalma Stratejisi, Jeremy Brecher, Çevirmen: Dilara Kılıç, 168 syf., Yeni İnsan Yayınevi, 2021.
Yazar Sör Terry Pratchett'ın benzersiz yaratımı ''Diskdünya'' serisinin ilk kez Türkçeye çevrilen yeni kitabı Son Kıta, Avustralya'nın özgün coğrafyasını, tarihini ve kültürünü merkezine alan, zamanlararası bir yol hikâyesi. Dünya çapında 100 milyonun üzerinde satan külliyatın yirmi ikinci halkası olan roman, ''Sihirbazlar ve Kahramanlar'' alt serisinin de altıncı serüveni.
Evrim, zamanda yolculuk, kabile kültleri, kadim mitler ve akılçelen gerçekler gibi derin mevzuları incelikli bir mizah anlayışıyla kalemine dolayan yazar, Son Kıta ile Disk'in en sevilen ''zoraki'' kahramanı Rincewind'i yeniden sahalara döndürüyor.
Ankh-Morpork'tan binlerce kilometre uzakta, kızıl, kurak ve çetin bir diyarda, beline kadar toprağa gömülmüş talihsiz bir adam, kazdıkça kazıyor. Sadece, kazıyor. Bir zamanlar bir ''sihirbazz'' olduğu rivayet edilen bu adamın tek amacı biraz su bulmak ve mümkünse, yeni tehlikelerden kaçınmak... Evet; her zamanki gibi, kaderin ona biçtiği bir rol var: Hayli gönülsüz olsa da, dünyayı kurtarmak zorunda. Yine. Üstelik aynı sıralarda, o diyarın binlerce senelik mazisinde, hiç olmamış olması gereken şeyler gerçekleşiyor; zira bir grup pervasız sihirbaz küçük bir karıncanın üstüne basıp her şeyi yeniden başlatıyor...
Geçmişi, şimdiyi ve geleceği aynı anda yaşatarak zamanı alabildiğine esneten ''dâhice'' bir kurgudan beslenen bu parodik eser, okurlarını Diskdünya'nın kalbinden başlayıp efsanevi XXXX kıtasına uzanan fantastik ve absürt bir yolculuğa çıkarıyor.
Niran Elçi'nin pürüzsüz dili ve Delidolu'nun özenli baskısıyla Türkçede ilk kez yayımlanan Son Kıta; Avustralya'nın alametifarikalarını arkasına alarak, bu kültüre ilgi duyanlar için gayriresmî bir ''yol haritası'' çiziyor.
Son Kıta, Terry Pratchett, Çevirmen: Niran Elçi, 376 syf., Delidolu Yayınları, 2021.
Vehbi Hacıkadiroğlu, telif ve çeviri kitaplarıyla olduğu kadar Felsefe Tartışmaları dergisinin kurucusu ve yayıncısı olarak da kültür ve düşünce yaşamımıza önemli katkıları ve etkileri bulunan değerlerimizden biridir. Felsefe dünyamızda özgün düşünce üretmiş ender felsefecilerimizden biri olduğu kadar ülkemizde felsefenin yaygınlaşması yolunda da önemli hizmetlerde bulunmuştur. Hacıkadiroğlu’nun katkılarının yaşamları boyunca felsefeyle meşgul olmuş, eserler vermiş olanların, özellikle akademisyen felsefecilerimizin çoğunun katkılarından daha fazla olduğu yönündeki değerlendirmeler de onun felsefeci ve yazar kimliğinin değerini göstermektedir. 2019 yılında doğumunun 100. yılı vesilesiyle “Alanya’da Bir Felsefe Feneri: Vehbi Hacıkadiroğlu” başlıklı bir etkinlik düzenlenmişti. Elinizdeki kitap, söz konusu sempozyumdaki konuşma metinleriyle birlikte başka yazıları da kapsamaktadır. Bir düşünür olarak Hacıkadiroğlu’nu çeşitli yönleriyle irdeleyen ve onun Türk düşünce hayatına katkılarını değerlendiren yazılar, özgün düşünceleriyle parlayan bir felsefe fenerinin aydınlığını ortaya koymaktadır. Felsefenin anlamlı kıldığı ve aydınlattığı bir ülkede yaşamanın güzelliğini üretmek ve paylaşmak isteyenlere seslenen bu kitap, aynı zamanda Türkiye’de ve Türkçede felsefe yapmanın mümkün olduğunu da göstermektedir.
Bir Felsefe Feneri, Vehbi Hacıkadiroğlu, 222 syf., Tarihçi Kitabevi, 2021.