RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Devrimlerin de sayılar gibi sonsuz olduğunu savunan Yevgeni Zamyatin'in iki önemli öyküsünü ve bir de yarım kalmış novellasını bir araya getiren bu kitap, yazarın yazınsal alanda da sürekli değişim peşinde olduğunun bir kanıtı âdeta.
Yazarın çağını yansıtmak üzere yıkılışının hemen öncesindeki Roma'yı gözlemlediği Tanrı'nın Kırbacı tüm Avrupa'nın kaderini değiştirecek olaylar zincirinin başlangıcına sürüklüyor okuru. Zamyatin'in ölmeden önce kaleme aldığı son eser olan bu novellada devrimsel olayların merkezinde Attila duruyor.
Adını Neva Nehri'nin azgın sularından alan Sel, bir kadının çaresizliği ve kendini mahkûm ettiği yıkıcı sonuçlar üzerine çarpıcı anlatımıyla öne çıkıyor.
İç Savaş'ın hemen ardından yazılan En Önemli Şey Hakkında Hikâye ise, çatışan taraflardan daha üstün bir ilke katıyor duruma; üstelik bunu özgün ve çarpıcı bir üslupla yapıyor.
Tanrı’nın Kırbacı, Yevgeni Zamyatin, Çevirmen: Hazal Yalın, 200 syf., İthaki Yayınları, 2021.
Epey, geçmişin çukurundan aileye ve “ben”e dair ayrıntıların çıkarıldığı, anlamın seyrini aksatmayan parçalarla örülmüş, sinematografik bir öyküler toplamı. Murat Çelik, zamanı, kitaba adını veren tek sözcükle, gürültü etmeden incitiyor. Hafızanın yaralarını sarmak için sakin karşılaşmalar kurguluyor ve uyanmadıkça bitmeyen rüyalara davet ediyor bizi.
Tamamlanmaya hevessiz, uyumsuz, pürüzlü ve mağrur! Epey, fısıltılarla tuz buz olacak bir yapboz. Parçalardan birini mutlaka kaybedeceksiniz ve asıl hikâye o zaman başlayacak…
Epey, Murat Çelik, 120 syf., Everest Yayınları, 2021.
Umut vadeden genç bir yazar olan Sigrid Nunez onunla tanıştığında Sontag tartışmalı denemeleri, keskin zekâsı ve sivri kişiliğiyle efsanevi bir figürdü. Sontag’ın asistanlığını yapan Nunez bir süre sonra yazarın oğlu David’le sevgili oldu ve üçü sıradışı bir yakınlık kurarak aynı evde yaşamaya başladılar.
İnsanlara bir şeyler öğretmekten çok keyif alan ve hatta bunu ahlaki bir görev olarak benimseyen Sontag, kültürel ve entelektüel tutkularıyla etrafındakilerde derin izler bırakan bir ustaydı. Kimi zaman çevresindekilere acı veren zorlu karakteri ve ona yazarlığa dair öğrettikleriyle, daha sonra başarılı bir romancı olacak Nunez’in üzerindeki etkisi de büyüktü.
Amerika’nın en saygın ve hayranlık uyandıran entelektüellerinden biri olan Sontag’ın ölümünden altı yıl sonra yayımlanan bu dokunaklı kitap, kalıplara sığmayan bir ruhun ve göz alıcı parlaklıkta bir zekânın son derece açıksözlü bir portesini çiziyor.
Daima Susan - Bir Susan Sontag Biyografisi, Sigrid Nunez, Çevirmen: Ayça Sabuncuoğlu, 88 syf., Kafka Kitap, 2021.
Alice’in yolculuğu, elindeki saate bakarak hızlı hızlı yürüyen tuhaf giyimli
Beyaz Tavşan’ı görmesiyle başladı. Maceraları çok seven bu küçük kızın, tavşanın peşinden gitmesi ve kendini her şeyin son derece olağanüstü olduğu bir dünyada bulması kaçınılmazdı.
Yediği ve içtiği şeylerle birlikte boyunun bir kısalıp bir uzadığı yetmezmiş gibi Alice bir de, hayatında gördüğü en sıra dışı çay partisine katılacak, birbirinden ilginç ve gerçek dışı karakterlerle karşılaşacaktı. İyi ama, her şey ne zaman bu kadar tuhaf bir hal almıştı?
Yüz elli yılı aşkın süredir çocuk edebiyatının en önemli yazarları arasında yer alan Lewis Carroll, Alice Harikalar Diyarında eseriyle tüm okurlarına, kusursuz düşler dünyasında unutulmaz bir okuma deneyimi sunuyor.
Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll, Çevirmen: Kıymet Erzincan Kına, 152 syf., İthaki Çocuk, 2021.