RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Korku türünün ustası William Hope Hodgson, sizi sınırlarınızı tanımaya davet ediyor.
Batı İrlanda'nın ıssız ve gözlerden uzak bir noktasında kocaman, metruk bir ev vardı. Kraighten köyü sakinleri yüzyıllardır lanetli olduğunu iddia ettikleri evin yakınlarına yaklaşmıyordu. Balık tutup kamp yapmak, ıssız bölgenin tadını çıkarmak için gelen iki arkadaş bir zamanlar çok ihtişamlı olan ama artık döküntüden ibaret evin izlerine rastladı. Adamlar yıkıntılar arasında korkusuzca dolanırken tuhaf yazılarla dolu, eski bir defter buldu. Bir zamanlar bu evi satın alan adamın tekinsiz hikâyesini okuyan iki arkadaş, kendilerini hiç ummadıkları bir sınırın dibinde bulacaktı.
William Hope Hodgson'ın 1908'de kaleme aldığı Sınırdaki Ev, korku edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak görülüyor. Fantastik, korkutucu ve kozmik öğeler barındıran hikâyede, iki arkadaşın turist olarak gittikleri bölgede karşılaştıkları yıkık dökük, ürpertici ev ve orada buldukları günlük anlatılıyor. Kendilerini beklenmedik bir gizemin içinde bulan arkadaşlar, hayatlarının en korkutucu hikâyesiyle karşılaşıyorlar.
Sınırdaki Ev, William Hope Hodgson, Çevirmen: Uğur Mehter, 180 syf., Artemis Yayınları, 2021.
Modernleşme serüveninde zaman zaman tekno-paranoid olarak adlandırılabilecek çapta bir huzursuzluğun yaşandığını biliyoruz. Bu durum sanat ve teknolojinin ilk görkemli kucaklaşması sayabileceğimiz fotoğrafın icadından beri böyle. Teknoloji neye olanak, neye engel oluşturuyor? Kendini var etmenin, yeni ifade biçimleri keşfetmenin, özgürleşmenin yolunu açarak mı ilerliyor yoksa tersi şekilde mi? Bu noktada Black Mirror'a distopik yakıştırmalar yapıldığını da göz önünde bulundurarak, László F. Földényi'nin ütopyalar üzerine söylediklerini pekâlâ distopyalar için de düşünebilir, korkutucu kehanetleri, gelecek kurgularımızı, aslında bugünü, kendi zamanımızın yansımaları olarak değerlendirebiliriz. Black Mirror'ın geleceği konu alırken bugünün endişelerinden beslendiği açık. Dizinin yazarı ve yapımcılarından Charlie Brooker da bu endişelerin yaşamdaki karşılığı ve kurmacadaki temsilleri için "sorumlu kimdir?" sorusu üzerine düşünmemizi istiyor: "Tüm sorunlarımızın kökeni ya teknoloji değilse? Kusurlu olan ya bizlersek?"
Black Mirror: Aynadan Yansıyanlar, Kolektif, 296 syf., Nika Yayınevi, 2021.
LUDWIG HOHL: 9 Nisan 1904'te İsviçre'de bir papazın oğlu olarak doğdu. Diğer öğrencilere olumsuz etki ettiği gerekçesiyle liseyi bırakmak zorunda kaldı. Mesleki bir eğitim görmeyi ve düzenli bir meslek hayatı sürmeyi istemedi, uzun yıllar boyunca maddi olanaksızlıklar içinde yaşadı. 1924'ten 1937'ye kadar sırasıyla Paris, Viyana ve Lahey'de yaşadı. Daha sonraki yaşamı ölümüne kadar İsviçre'de geçti. En büyük tutkularından birisi dağcılıktı. Beş defa evlendi, üçüncü evliliğinden bir kızı oldu. 1965'te Basel Lions Kulübü Ödülü'ne, 1970 ve 1976'da İsviçre Schiller Vakfı Ödülü'ne, 1978'de Robert Walser Centenar Ödülü'ne ve 1980'de Petrarca Ödülü'ne layık görüldü. Şiirlerinin yanı sıra Bergfahrt, Nuancen und Details, Die Notizen ve Daß fast alles anders ist adlı eserleriyle tanınan Hohl, 3 Kasım 1980'de Cenevre'de öldü.
Tırmanış, Ludwig Hohl, Çevirmen: Levent Alarslan, 88 syf., Sahi Kitap, 2021.
Batı felsefesinin nirengi noktalarından Kant ve onun kritik felsefesi epistemoloji, moral ve estetik alanlardaki fikirleriyle Batı felsefesini yeni bir mecraya sokmuştur. Öyle ki meşhur tabirle Kant-öncesi ve Kant-sonrası şeklinde tasnif edilecek kadar düşünme ameliyesini dönüştürmüş ve daha sonraki yüzyıllarda yeniden yeniden yorumlanarak Kantçı bir gelenek oluşturacak kuvvette tesir etmiştir.
Kant derslerinden mürekkep elinizdeki kitabıyla Ayhan Çitil; işte bu önemli filozofun bilhassa "Saf Aklın Eleştirisi (I.Kritik)" metnine odaklanırken kavramlara yaptığı vurgularla hem Kant'ın kavram dünyasını analiz ediyor hem de ufuk açıcı yorumlarla yepyeni bir Kant okuması yapıyor.
Kant Okumaları - Birinci Kritik, Ahmet Ayhan Çitil, Dergah Yayınları, 2021.