RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Zülfü Livaneli, bu kez Ege balıkçılarının ve hayal kurmaktan bile mahrum bırakılan göçmenlerin kaderine eğiliyor. Livaneli, Balıkçı ve Oğlu ile son yılların en can yakıcı ve büyük dramı “göçmenliği” balıkçı Mustafa, Mesude ve Samir bebek üzerinden anlatıyor.
Balıkçı ve Oğlu, Zülfü Livaneli, 140 syf., İnkılap Kitabevi, 2021.
Parmaklarım kekemeydi bunu hatırlıyorum
Büsbütün tutulurdum özrüm seyredilirken
Ya zulmün siftahıydım ya güneş ıslak!
Aşkın böcek sokması gibi üşüttüğü vakitler
Tövbeyle sıvazlardım pişmanlıkları
Kurdelesi kötüce kulpu elbette kırık
Darlıktı göğsüme iliklenen tek milât
Gözlerimin uykuda açtığı gediklere basarak
Rüyaya tırmanırdım görklü tavus kuşları
Nasıldır duvar halıları gibi tozlanmak
Ve naz kime yanaşır sormadım
Herhangi biriysem hiçbir şeyle avunmam…
Ol, Nilay Özer, 78 syf., Yitik Ülke Yayınları, 2021.
Ödüllü tarihçi Sean McMeekin, ezber bozan bu yeni eserinde İkinci Dünya Savaşı'ndaki tetikleyici gücün Hitler değil Stalin olduğunu anlatıyor.
Sovyet, Amerikan ve Avrupa arşivlerinde yapılan iddialı bir araştırmanın ürünü olan Stalin'in Savaşı, savaşın merkezini Batı'dan Doğu'ya taşıyarak, İkinci Dünya Savaşı'na devrim niteliğinde bir bakış sunuyor. Hitler'in soykırım hırsı, küresel yıkımla sonuçlanan bu savaşın çıkmasına katkıda bulunmuş olabilir lâkin McMeekin, Batılı Güçler ile Nazi Almanyası'nın birbirine ağır darbeler vurarak güçten düşmeleri arzusuyla, 1939 Eylül'ünde Avrupa'da patlak veren harbin başlamasını Hitler'in değil Stalin'in arzu ettiğini öne sürüyor. Yazar, 1941-1945 yılları arasında devam eden Pasifik Savaşı'nın da, Stalin'in nihai hasmı olarak gördüğü kapitalist "Anglo-Sakson" güçleri ile Japonya arasında yıkıcı bir yıpratma harbine dönüşerek Sovyet liderinin bir diğer hedefini gerçekleştirdiğini aktarıyor.
McMeekin bu eserinde, ABD ve İngiltere'nin, Sovyetlerin tüm taleplerine neredeyse gözü kapalı yerine getirdikleri Ödünç Verme-Kiralama yardımı başta olmak üzere, âdeta kendi kuyularını kazan stratejik eylemlerle Sovyet Komünizmini nasıl kurtardıklarını da ele alıyor. Anglo-Amerikalılar tarafından temin edilen silahların, sanayi ve teknoloji transferlerinin, Kızıl Ordu'nun tükettiği gıdalar ile diğer ikmal maddelerinin Stalin'in savaş makinesinin işlevinde ne kadar can alıcı bir yeri olduğu da titizlikle inceleniyor.
Batılı Müttefiklerin bu yardımlarının, Berlin'den Pekin'e kadar Avrasya'nın çoğunu komünizm bayrağı altında fethetmek üzere Stalin'in ordularına nasıl destek olduğunu gösteriyor.
Stalin'in Savaşı, İkinci Dünya Savaşı'na çığır açıcı yeni bir çerçeveden bakarak, mevcut dünya düzenini anlamak isteyenlerin mutlaka değerlendirmeleri gereken bir perspektif sunuyor.
Stalin'in Savaşı - İkinci Dünya Savaşı’nın Yeni Tarihi, Sean McMeekin, Çevirmen: Zeynep Demir, 768 syf., Kronik Kitap, 2021.
"Kimse dürüst bir adam olmayı bırakmaz, ta ki suçunun ortaya çıktığı güne dek: Vahşetleri gizli kalan en kötü şöhretli alçaklar, iyilik ve saygıdan büyük keyif alan şerefli adamlardır. Kendilerine iyi, adil, sadık, dingin, majeste olarak davranıldığını duyduklarında, kaç kişi içlerinden gizli gizli gülüyordur!"
Elinizde tuttuğunuz bu kitap 1833 yılında yazıldı. Özgürlük, eşitlik sloganlarının cirit attığı, sanayi devriminin dünyayı köklü bir değişikliğe sürüklediği, sanatın çok yönlü olarak geliştiği bir dönemde, yok oluşa duyulan susuzluğu ve var olmaya duyulan nefreti konu edindi.
Borel’in karakterleri katillerden, hainlerden, intiharı yücelten kayıp ruhlardan oluşuyor. Yedi ölümcül günahı da farklı şekillerde işleyen bu öyküler, her ne kadar 19. yüzyılın ürünü olsalar da, değindikleri duygular itibarıyla zamansız ve mekânsızdırlar.
Ahlaksız Masallar’da insanın kötücül yanını öne çıkarmaya çalışan Borel, okurlarını sarsarak uyandırıyor ve “Rüya ne kadar büyük ve güzelse çalar saat o kadar acı verir,” diyor.
Ahlaksız Masallar, Petrus Borel, Çevirmen: Rutkay Uğur Durgun,
308 syf., Dedalus Kitap, 2021.