RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
“Zamanı geldiğinde Tanrı seni affedecektir. Ama O’na, kolların ve yüreğin açık gitmek zorundasın.”
Borıs Vian’ın en çok tartışılan eserlerinden biri olan Mezarlarınıza Tüküreceğim’in çizgi roman uyarlaması, yazarın sert ve provokatif cümlelerini şahane bir biçimde görsele aktarıyor.
Yirmi altı yaşındaki, beyaz tenli bir melez olan Lee Anderson, beyaz bir kıza âşık olduğu için linç edilen siyah abisinin ölümünden sonra kasabasından ayrılır, ABD’nin güneyindeki Buckton’da bir kitapçıda işe girer. Yetenekli bir blues müzisyeninin sesine sahip olan, uzun boylu, yakışıklı ve cömert Lee, kasabadaki kızların ilgisini üstüne çeker. Edindiği arkadaşlarla birlikte sefahat hayatı sürmeye başlar fakat aklında tek bir düşünce vardır: Olabilecek her şekilde abisinin intikamını almak.
Mezarlarınıza Tüküreceğim, Jean-David Morvan (Yedi Yakuza) tarafından çizgi romana uyarlandı ve Rafael Ortiz (Crossed), Scietronc (Ted Bundy) ve Rey Macutay (Ravage) tarafından resimlendi.
Mezarlarınıza Tüküreceğim, Boris Vian, Çevirmen: Birsel Uzma, 112 syf., İthaki Yayınları, 2021.
Leonardo Sciascia bu kitabında bugüne kadar çözülememiş, esrarengiz bir kaybolma vakasının izini sürüyor. Dahi fizikçi Ettore Majorana’nın kayboluşu… Majorana da Sicilyalı, kendisi gibi.
Polisin özensiz soruşturması hiçbir sonuç vermez. Dosya kapanır. Ettore Majorana kayıptır. İntihar ettiğine inanmaktadır herkes. Arkadaşları, polis.. Annesi dışında. Sciascia, dahi fizikçinin hayatına, çalışmalarına, çalışma tarzına, çevresine, bilim karşısındaki Sicilyalı tutumuna, ‘’garip’’ karakterine ışık tutarak aydınlatmaya çalışır olup bitenleri. Bunu yaparken bilimin, felsefenin, edebiyatın, tarihin, politika ve etiğin, şiirin rolüne, hayatımızın anlamına da değinir sık sık. Onun hayatını, davranışlarını, kararlarını başka türlü anlamlandırabilmemiz imkansızdır çünkü.
Bilim insanlarının çok azınlıkta kalan bir bölümünün, yirmi yıldan daha uzun süredir duvarda asılı duran bu Çehov silahının kaldırılmasını ve kullanılmamasını istedikleri için terk ettikleri, kalabalık bir bölümünün ise hevesle devam ederek patlamasına neden oldukları bu cehennemi oyun sahnesinden, Majorana olacakları önceden fark ettiği için mi çekilmişti yoksa,1937’de? Agamben, 2016 yılında Majorana’yı konu edindiği kitabında hala bu, ‘’gerçek neydi?’’ sorusunun cevabını aramaktadır.
İtalyan ve Alman faşizmlerinin ve Amerikan demokrasisinin ‘’savunma hassasiyetlerinin’’, ‘’beka sorunlarının’’ ayyuka çıktığı bir dönemin, Manhattan Projesi’nin, Hiroşima’nın ve Nagazaki’nin, Shakespeare’in soneleri, Dante’nin Ulysse’si ve başka şiirler, başka oyunlarla da resmedilen cepheden görünüşü.
Bu kitabın bir ‘’felsefi polisiye’’ olduğu notunu da düşelim, Sciascia’nın kendi adlandırmasına uyarak.
Majorana Kayıp, Leonardo Sciascia, Çevirmen: Merih Cemal Taymaz, 152 syf., Dipnot Kitap, 2021.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tonguç Rador’un bu kitabı evrensel fizik sabitleri, kütleçekim, genel görelilik, kuantum alan kuramı, nedensellik ve yapay zekâ gibi başlıklarda kısa ve özlü yazılardan oluşmaktadır.
Yıllardan 1919, aylardan Mayıs. 1. Dünya Savaşı biteli henüz altı ay olmuş. 20. yüzyılın en uzun sürecek güneş tutulmalarından birini izlemek ve düşman ülkenin bilim insanı Einstein’ın yakın geçmişte önerdiği kütleçekim kuramını sınamak için İngiliz Arthur Eddington Afrika yakınlarındaki Principe Adası’na teleskoplarını İzmir’in işgalinden iki hafta sonra kuruyor...
Buram Buram Kuram, Tonguç Rador, 80 syf., Ginko Bilim, 2021.
Oşinografi denilince Türkiye’de akla gelen ilk isim olan Sargun A. Tont, yeni kitabı Odunluk Günlükleri -Darwin, Wordsworth ve Humboldt Üzerine- ile okuyucularını doğa tarihi ve edebiyatı üzerine yeni bir serüvene çıkarıyor. Tont’un bir söyleşi dışında ilk kez görücüye çıkacak yazılarından oluşan, içinde bol bol Thoreau, Humboldt, Wordsworth ve elbette Darwin bulacağınız bu kitap aynı zamanda yazarın kendi yaşam öyküsüne de ışık tutuyor.
Odunluk Günlükleri: Darwin - Wordsworth ve Humboldt Üzerine, Sargun A. Tont, 64 syf., Kor Kitap, 2021.