Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tonguç Rador’un bu kitabı evrensel fizik sabitleri, kütleçekim, genel görelilik, kuantum alan kuramı, nedensellik ve yapay zekâ gibi başlıklarda kısa ve özlü yazılardan oluşmaktadır.
Yıllardan 1919, aylardan Mayıs. 1. Dünya Savaşı biteli henüz altı ay olmuş. 20. yüzyılın en uzun sürecek güneş tutulmalarından birini izlemek ve düşman ülkenin bilim insanı Einstein’ın yakın geçmişte önerdiği kütleçekim kuramını sınamak için İngiliz Arthur Eddington Afrika yakınlarındaki Principe Adası’na teleskoplarını İzmir’in işgalinden iki hafta sonra kuruyor...
Buram Buram Kuram, Tonguç Rador, 80 syf., Ginko Bilim, 2021.
Oşinografi denilince Türkiye’de akla gelen ilk isim olan Sargun A. Tont, yeni kitabı Odunluk Günlükleri -Darwin, Wordsworth ve Humboldt Üzerine- ile okuyucularını doğa tarihi ve edebiyatı üzerine yeni bir serüvene çıkarıyor. Tont’un bir söyleşi dışında ilk kez görücüye çıkacak yazılarından oluşan, içinde bol bol Thoreau, Humboldt, Wordsworth ve elbette Darwin bulacağınız bu kitap aynı zamanda yazarın kendi yaşam öyküsüne de ışık tutuyor.
Odunluk Günlükleri: Darwin - Wordsworth ve Humboldt Üzerine, Sargun A. Tont, 64 syf., Kor Kitap, 2021.
Deli olmaktan korkarız!!! Çünkü; bizim sınırlarımız var. Delileri yargılamak hoşumuza gider. Asla onlar gibi olmak istemeyiz. Bazen, ehli olarak bir delinin asla cesaretine sahip olamayacağınıza inanmak bile beni tedirgin ediyor… Çünkü, asla bir deli kadar özgür olamayacağız. Mesela hiç birimiz, canı istediği için sokakta çıplak gezemeyecek. Duygularımıza, yön verdiğimizi iddia edeceğimiz bir sürü ilaç kutuları saklayacağız çekmecelerde…
Çıkarlarımız uğruna, aynı oranda birbirimizi öldürmekten de geri kalmayacağız. Peki deli gibi aşık olmak ne demek? Sınırsız bir şekilde sevebilmek mi dünyayı, hayatı? Oysaki bizim sınırlarımız aslında bizim gölgelerimizden oluşuyor. Ayak izlerimiz aynı haz ve istekleri taşıyan pati gibi yolda duran milyonlarla aynı. Nitekim, delilik bir özerklik kurumu işte… Ne yaşarsanız size özgü. En güzel yanı, tarifsizce şekillendirebiliyorsunuz her şeyi. Gerçekten hesap vermenize gerek yok hiç kimseye, o yüzden toplumsal normları rafa kaldırabilirsiniz. Bununda ötesinde; klinik bir vaka iseniz, size özel odalar ve binalar yapmak zorundalar. Delilerin kelime ve cümle seçme alışkanlıkları yoktur.
Her an her şeyi herkese anlatabilirler. Bu, biz çocuk insanlar için risk demektir, kargaşa çıkabilir. Totaliter düzen yasaklar altında da yönetilir, sizin kimseye feyz olmanızı sistem asla kabul etmez. Bu yüzden onları anlamaya çalışmayın!
Zararlı çıkarsınız ama saygı duyun ve varlığını bilin, emin olun onlardan öğrenecek çok şeyimiz var. Bir deli gibi hislerimizi yaşayabildiğimiz ve bir şeyleri deli gibi düşün hayal ettiğimiz gün, kendimize özgür diyebiliriz…
Şehrin Işıkları, Burak Bayat, 82 syf., Dionysos Yayın Group, 2021.
Hannibal’ın Roma ordularını bozguna uğrattığı üç zaferinden en dâhicesi hangisiydi? Pharsalos’ta Pompeius’u yenmek için Iulius Caesar hangi taktikleri kullandı? Büyük İskender fethedilecek yeni toprakları keşfetmek için Asya’nın yarısına kadar götürdüğü orduların bağlılığını nasıl kazandı?
Bunların ve daha birçok ilgi çekici sorunun cevabını, kadim dünyanın en büyük 25 komutanın görkemli bir kronolojik araştırması olan “Eski Çağ’ın Büyük Komutanları”nda bulabilirsiniz.
Büyük Mısır, Yahudi, Asur, Yunan, Makedon, Roma ve son olarak da Hun imparatorluklarının komutanları sadece kendi içlerinde korkunç ve ilham verici liderlik örnekleri sunmakla kalmaz aynı zamanda da kendilerinden sonra gelen tüm büyük komutanlar için bir örnek teşkil ederler.
Andrew Roberts’ın başeditörlüğünde; Robin Lane Fox, Tom Holland ve John Julius Norwich gibi isimlerin de bulunduğu seçkin bir tarihçi ekibi tarafından derlenen “Eski Çağ’ın Büyük Komutanları”nda, Iulius Caesar’dan Yehuda Makabi’ye, Sun Tzu’dan Scipio Africanus’a, Thoukydides’ten Traianus’a, Büyük İskender’den Attila’ya dönemin en büyük 25 komutanın hayatı yetkin ve güzel bir üslupla işleniyor. Her komutan, taktiksel ve stratejik kabiliyetlerinin değerlendirildiği bilgilendirici araştırmalarla ele alınıyor.
Özenle hazırlanmış ve bilimsel olduğu kadar popüler ve bilgilendirici de olan “Eski Çağ’ın Büyük Komutanları” alana yabancı olanlar için mükemmel bir giriş kaynağı olmakla birlikte askeri tarihe hâkim olanlar için de aydınlatıcı ve düşündürücü bir okuma deneyimi sunuyor. Dünyanın gördüğü en büyük generallere dair vazgeçilmez bir rehber arayanlara…
Eski Çağ'ın Büyük Komutanları, Kolektif, Çevirmen: Kutsi Aybars Çetinalp, 288 syf., Kronik Kitap, 2021.