RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Dipsiz Göl’de bir araya getirdiği öykülerde, her günün sonundaki o tanıdık çıkmazın, yaşamdaki en hayati sorunun cevabını arıyor Faruk Turinay: “Neden?” Kitaptaki on iki öykü “kült metinlerle konuşan sıra dışı metinler” ve herkesten çok kendisiyle konuşan kahramanlar aracılığıyla, o büyük rüyanın kaynağına, yaratıcılıkla gelen tesellinin anlamına ışık tutuyor: Bir engizisyoncunun günlüğündeki çaresizlik Don Quijote’nin sahte ikinci cildinin gerçek yazarına, “göklerden” düşen bir mektup ise naif bir Ulysses kritiğine ses veriyor. Dipsiz Göl ile öykünün sınırını bir adım öteye taşıyor Faruk Turinay.
Dipsiz Göl, Faruk Turinay, 216 syf., Everest Yayınları, 2021.
John Berger’in romanının merkezinde cinayet değil, bir katil var: Bir banka soygununda bir polis öldürülünce “Polis katili” olduğu iddia edilen Jack House tutuklanır, ancak o kadar kötü yaralanmıştır ki, yargılanıp asılmasına zaman kalmadan ölebileceği düşünülür. Bu nedenle gece yarısı en yakın hastaneye götürülür ve polis gözetimi altında, genç-yaşlı, yoksul-zengin, dindar-modern altı hastanın kaldığı sıradan bir koğuşa yerleştirilir.
Clive’ın Koğuşu, tarihinin ilginç bir noktasında İngiliz toplumunun –İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ama altmışların baş döndürücü pop-tüketim patlamasından önce– büyüleyici bir tasviri. Aslında romanın ortamı –hemşireleri, doktorları ve düşük maaşlı hastabakıcıları, görünmeyen ama her yerde hazır bulunan ‘Otoritesi’ ve en önemlisi altı hastasıyla bir hastane koğuşu– başlı başına İngiliz toplumunun küçük bir fotoğrafıdır. Bu hastane hikâyesini eşsiz kılan, hastalıklardan ve tedavilerden çok, insanların karşılaştıkları kişilerin aynalarında neler gördüğüdür. Clive’ın Koğuşu, katı ve konformist kültürün bir resmidir, bu kültürün doğru ve yanlışa dair, sınıf ve ahlaka dair gelenekleri sorgulanamaz ve onlara karşı gelinemez, ta ki bunları esaslı bir şekilde sorgulayan bir kişi tarafından bozulana kadar: O kişi de anti-sosyal ve uygar olmayan ne varsa onun cisimleşmiş halidir: Bir katil.
Clive'ın Koğuşu, John Berger, Çevirmen: İrem Sağlamer, 168 syf., Sia Yayınevi, 2021.
Pek çok genç gibi Kurt da adını sevmiyor, hele bir de soyadı var ki, o daha da fena geliyor ona: Kurdadost. İkisi bir araya gelince iyice çekilmez oluyor: KURT KURDADOST. Doğrusu ilk bakışta çok da haksız denemez Kurt’a.
Arkadaşlarının dalga geçtiği adıyla olduğu kadar geceleri uykularını bölen kâbuslarıyla da başı dertte. Bunlar yetmezmiş gibi anne-babasının sürekli fısıldaştıkları aile sırrı da kafasını meşgul ediyor. Adının nereden kaynaklandığını, kâbuslarının nedenini ve aile sırrını öğrenmesinin yolunun geçmişin kutlu efsanelerinden geçeceğini anlaması genç Kurt’un hayatını nasıl değiştirecektir?
Şamanların Sonuncusu’nda, sırlar Türk, Kürt, Roma mitolojilerinin metinleriyle aydınlanırken geçmişin günümüzü ve geleceği nasıl şekillendirdiğine de tanık olacaksınız.
Şamanların Sonuncusu, Mehmet Fırat Pürselim, 88 syf., Sia Yayınevi, 2021.
Bu yıl hem kendiniz hem de dünyamız için bir iyilik yapın.
Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü’yle seçimlerinizi gözden geçirirken, sadece bireysel sağlığınızı değil toprak, hava, deniz ve dünyamızın sağlığını da düşünün.
Bu sebeple 2022 Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü’nde hem bedeninizi hem de gezegenimizi besleyecek önerilere yer verdik. Bazı küçük aksamalar hepimizin hayatında var, sakın vazgeçmeyin! Kaldığınız yerden devam edin, hem bireyi hem gezegeni besleyen ve iyi yaşamı öğreten ajandayla bir yıl sonunda bambaşka bir insan olabilirsiniz.
2022 Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü hem size, hem de gezegenimize fayda sağlayacak.
Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü 2022, Dilara Koçak, 228 syf., Alfa Yayıncılık, 2021.