RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Gazete Duvar yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Kingsley Amis’in komedi ile trajediyi aynı ipte ustaca oynattığı Yaşlı Kurtlar, her an yoldan çıkmaya hazır bir arkadaş grubunu anlatan mmuazzam bir roman. Kapkara bulutlarla sarmalanmış, yağmursuz geçen günlerin bir mucize olarak karşılandığı küçük bir Galler kasabasındaki tekdüze hayat, ünlü yazar Weaver’ın memleketine, bu kendi halinde kasabaya dönmesiyle değişmeye başlar. Az rastlanan parıltılı manların şöyle böyle aydınlattığı bir taşra atmosferinde, kasabalılar kendilerini gündelik hayatın tuhaf akışına bırakır. Yaşlılıklarını akla gelebilecek her konuda dırdır edip çene çalmaya, eski anılara dalıp sert kavgalara tutuşmaya ve hepsinden de öte, sabahtan akşama kadar bardan bara dolaşıp içki içmeye adayan bir grup Gallinin hikâyesi dolambaçlı yollardan geçerek birbiriyle kesişir. Amis’e 1986’nın Booker Ödülü’nü kazandıran Yaşlı Kurtlar evlilik, alkolizm ve yaşlılık gibi konuların çetrefilliğini gözler önüne seriyor. “Yaşlı Kurtlar, karakterlerini hem yüzeyde hem de derinde resmediyor. Bu, Amis’in en kapsayıcı romanı; küçümseyici bir memnuniyetsizlikten lirik bir şefkate kadar bin bir duyguyu ve ruh halini çevreliyor.”
- William H. Pritchard
Yaşlı Kurtlar, Kingsley Amis, Çevirmen: Levent Mollamustafaoğlu, 348 syf., İletişim Yayıncılık, 2021.
Hepimiz gibi Mete’nin de bir zamanlar hiç sözcüğü yoktu. Ama vakti geldiğinde, ağzından çıkan ilk sözcük “tete” olmuştu. Mete büyükannesine böyle seslenmişti. Tetesi bir sözcük toplayıcısıydı ve o güne kadar toplamış olduğu bütün sözcükleri bir bir çağırıp Mete’yle paylaştı. Kimi sözcükler gürültülü ve çılgındı, kimi sessiz ve utangaç. Korkutan, umutlandıran, hüzünlü ve sevimsiz sözcükler de vardı. Bu sözcükler Mete’nin gündelik yaşamının vazgeçilmez bir parçası oldu. Üstelik, okulda ve oyun parkında öğretmenlerinden ve arkadaşlarından öğrendiği başka sözcükler de vardı. Çünkü sözcükler her yerdeydi! Ancak zamanla, her tetenin başına geldiği gibi, onun tetesi de sözcüklerini unutmaya başladığında Mete sözcük toplayıcılığı görevini devralması gerektiğini biraz hüzünlenerek de olsa anladı. Nikola Huppertz’in yazdığı, Elsa Klever’in resimlediği Tetem, Sözcükler ve Ben, dil, kuşaklar arası ilişkiler, yaşlılık, yaşam ve ölüm üzerine okuyabileceğiniz en dokunaklı hikâyelerden biri.
Tetem Sözcükler ve Ben, Nikola Huppertz, Çevirmen: Sevengül Sönmez, 32 syf., Hippo Kitap, 2021.
Tarih boyunca insanlar deneyimledi, icat etti ve bir şeyler yapmanın yeni yollarını yarattı. Çocuk Yenilikçiler, teknoloji, eğitim, ticaret, bilim, sanat ve eğlence gibi çeşitli alanlar üzerine kafa yoran bir grup parlak zekâlı düşünürün hikâyelerini anlatıyor.
Çocuk Yenilikçiler, Robin Stevenson, Çevirmen: Onur Kaya, 206 syf., Hep Kitap, 2021.
Işıklı Yol Ormanı’nda yaşayan tüm ateş böceklerini yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatlı bir telaş sarmıştı. Tarih 21 Haziran’ı gösterdiğinde ateş böcekleri bir söz verecekti ormandaki tüm dostlarına. Oysa ormanın gözbebeği küçük İlma’nın ışığı her geçen gün azalıyordu. Ateş böceği sözü vereceği törene kadar yeniden ışık saçmayı başarabilecek miydi?
Ateş Böceği Sözü, Aysel Turgut, 32 syf.,Doğan Çocuk, 2021.