RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Japon Edebiyatının Zevki
Donald Keene, Çevirmen: Naoki Yamamoto, Sevde Öztürk, 136 syf., VakıfBank Kültür Yayınları, 2023.
Japonlar neden bir çiçeğin rengarenk açtığı en güzel anına değil de henüz açmamış tomurcuklara ya da dökülme anlarına hayranlık beslemiştir? Neden ışıl ışıl parladığı zaman değil de bulutların arkasına saklandığında dolunaya şiirler yazılmıştır? Bu soruları yanıtlamak için yola çıkan Amerikalı Japon Bilimci Donald Keene, 'The Pleasures of Japanese Literature' isimli bu eserinde Japon estetik idealini dört ana özellik üzerinden (ima, düzensizlik, basitlik ve bozulabilirlik) okuyor ve Batı’daki estetik anlayışıyla radikal farklılıklarını ortaya koyuyor. Kimi zaman birkaç fırça darbesiyle yetinen Japon resminde, kimi zaman sevgiliye kavuşmayı göz ardı eden Japon şiirinde tam olarak ifade edilmekten kaçınılan duyguların bilerek yarım bırakılan özel bir beğeni anlayışından kaynaklandığını ifade ediyor.
'Japon Edebiyatının Zevki', yazarın 1986-87 yıllarında gerçekleştirdiği konferanslarından derlendi.
Duvar - Modern Klasikler
Marlen Haushofer, Çevirmen: Ersel Kayaoğlu, 208 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2023.
Orta yaşlı bir kadın, kuzeni Luise ve kocası Hugo’yla birlikte dağda, onların av köşkünde birkaç gün geçirmek ister. Varışlarının ardından çift komşu köye yürüyüşe çıkar ama geri dönmez. Ertesi sabah kadın aşılamaz, görünmez, saydam bir duvara çarpar: Duvarın arkasında ölü katılığı hakimdir. Kadın dünyanın geri kalanından tecrit edilmiş, dar ve sınırlandırılmış doğa parçasının ortasında, çevresinde kendisine yanaşan bir köpek, bir inek ve bir kediyle birlikte hayatta kalabilmek için bir düzen kurmaya, "yeni hayat"ına yön vermeye çalışır.
1963 Arthur Schnitzler Ödülü’ne değer görülen, Marlen Haushofer’in 'Duvar' romanı, kendi içinde sıkışıp kalmış modern insanın varoluşsal yalnızlığını betimlerken, insanın hüküm sürdüğü dünyada ancak bir metafor olmaktan kurtarıldığında saydamlaşan "duvar"ın arkasındaki yalnızlığı biraz olsun dindirecek bir beceriye de işaret ediyor: Sevgi.
Sessizlik Çağı
Sofya Kurban, 95 syf., İletişim Yayınları, 2023.
Orta Asya’dan başlayan, Türkiye’ye uzanan, dünyanın farklı coğrafyalarına yayılan, sonu gelmeyen bir kaçış... Gidişlerin ardından başlayan sessizlik çağları... Geçmişi hayatları boyunca taşıyan, çocuklarını “dünyanın nerelisi” yapacağını, nereye ait olduklarını bilemeyen, arayış içindeki insanlar...
Sofya Kurban 'Sessizlik Çağı'nda, sürgünlüğü, Türkî dünyayı, bitmeyen kaçışı tüm sarsıcılığına rağmen umuda yer açarak anlatıyor. Yaşanmışlıklarını öyküleştiriyor.
Tanrı Acıkınca
Altay Öktem, 206 syf., Yitik Ülke Yayınları, 2023.
Altay Öktem’in, henüz bağırsak florasının öneminin bu denli anlaşılmadığı, bağırsaklar için “ikinci beyin” tanımının yapılmadığı bir dönemde kaleme aldığı ve ilk baskısı 2003 yılında yapılan 'Tanrı Acıkınca' adlı romanı, kurgunun, bilimsel bilginin öncülü olmasının bir örneği olarak kabul edilmişti.
Paralel kurgu ile iki ayrı dünyanın bir arada anlatıldığı romanda, bir yandan Ayşegül, Serap ve Necmi arasındaki aşk üçgenine, diğer yandan da aslında birer bağırsak paraziti olan iri gözlü ve alımlı Shigella, İleum kralı Necator, küçük, sevimli Helmint, Pulmon kralı Ekinokok ve hayatı bir efsaneye dönüşen, Yerdoku’nun yönetim merkezi olan Serebrum’u keşfeden Giardia’nın macera dolu hayatları okura sunuluyor.
İnsan vücudunun, içinde yaşadığımız yerküre ile neredeyse her yönüyle aynı olması; bizim vücudumuzun, içimizde yaşayan mikroorganizmaların evi, ülkesi, dünyası olması gibi, bizim de kendi dünyamızın içinde yaşayan mikroorganizmalar mı olduğumuz sorusunu akla getiriyor. Bu sorunun cevabını ararken, bir anda kendimizi zincirleme tanrılar kuramının içinde buluyoruz.
Yitik Ülke Yayınları, ilk baskısı 2003’te İthaki, ikinci baskısı 2013’te Marjinal Yayınları tarafından yapılan 'Tanrı Acıkınca’nın elden geçirilmiş ve düzenlenmiş yeni baskısını, ilk basımının 20'nci yılında okurla yeniden buluşturuyor.