RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Anadolu Oyuncak Kültürü
Kolektif, 400 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2024.
Oyuncak denilince çocuk, çocuk denilince oyuncak akla gelir. Anadolu Oyuncak Kültürü, yirmi yıldan fazla bir süre çalışılarak toplanan obje, bilgi ve fotoğrafların disiplinler arası bir tasnif ve uzman değerlendirmeleriyle ortaya çıktı. Çocuklar kadar yetişkinler için de önemli olan oyunlar ve oyuncaklar, insanlığın geride bıraktığı binyıllar, yüzyıllar boyunca toprak altında bulunmayı bekleyenler bir yana ya yok olup gidiyor ya da dünyanın dört bir köşesinde müzelerde, özel koleksiyonlarda kendine yer bulup korunuyor.Her türden oyuncak, hayatın her döneminde çocuğun, yetişkinin en yakın arkadaşı. Bu yüzden “oyuncu insan” kavramının kullanılmaya başlandığı yıllardan beri konu üzerinde ciddiyetle duranlar “oyun” ve “oyuncak” ikilisini birbirinden ayırmazlar. Anadolu Oyuncak Kültürü de bu anlayışın bir sonucu…
Proust Alemi: Marcel Proust'un Yaşamında Kim Kimdir ve Roman Kahramanlarının Modelleri
Mehmet Rıfat, 120 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2024.
Kibarlar Âleminin Komedyası’nı yazan Marcel Proust’un (1871-1922) kendi dünyası söz konusu burada.*“Proust Âlemi’nde Toplumsal Benliğin aile çevresini;okul arkadaşları ile öğretmenlerini; delikanlılık çağındaki yakın dostları ile aşklarını; SeçkinlerinSalonlarında tanıştığı kontesleri, kontları, düşesleri,dükleri, prensesleri, prensleri, diplomatları, edebiyatçıları,müzisyenleri, ressamları; sonraki aşklarını;yaşam boyu süren astım ve başka rahatsızlıklarını tedavi etmeye çalışan hekimleri; yayıncıları, editörleri; yanında çalıştırdığı sekreterleri, hizmetkârları, taksi şoförlerini, vb. tek tek saptamaya, ilişki derecelerinibelirlemeye, roman çevriminde yaratılmış karakterlerle olan bağlantılarını (benzerliklerini) belirgin kılmaya ya da en azından ‘sezdirmeye çalıştım’.Dolayısıyla, Proust Âlemi, 2014’te yayımlanan Otantik Snoplar: Marcel Proust’un Roman Karakterleri’ni bütünleyecek bir çalışma olarak tasarlandı. Bir başka deyişle, Proust’un Toplumsal Benliğinin “yaşam serüveni”ni yansıtan Proust Âlemi, yine Proust’un Yaratıcı Benliğinin ortaya koyduğu Kayıp Zamanın İzinde’deki karakterleri tek tek inceleyen (ya da tanıtan) Otantik Snoplar’ın ayrılmaz ve bütünleyici bir parçası”.
Sınırsız Ülke
Patricia Engel, Çevirmen: Elif Nihan Akbaş, 192 syf., Holden Kitap, 2024.
Düşünmeden, belki de haklı olarak birine zarar verdikten sonra Talia, Kolombiya’daki ergen kızlara yönelik bir ıslahevine gönderilir. Ancak bir an önce oradan kaçıp Amerika uçağına yetişmek zorundadır. Eğer o uçuşu kaçırırsa, on iki yıldır ayrı kaldığı annesini ve kardeşlerini bir daha göremeyecektir.
Kendisi de bir göçmen olan Patricia Engel, bu romanda sınırların insanda yarattığı tahribatı, onuru ayaklar altına alan göçmen politikalarının bir aileyi nasıl darmaduman edebildiğini, sevginin şiddet karşısında nasıl çaresiz kalabileceğini anlatıyor. Hikâye boyunca Kolombiya’nın kültürel zenginlikleri ve And Dağları eteklerinde dolaşan mitler de bize eşlik ediyor.
Ortadoğu'da Bir Ülkenin Acil Durum Alarmı
Süreyyya Evren, 176 syf., Can Yayınları, 2024.
Ortadoğu’da Bir Ülkenin Acil Durum Alarmı, yakıcı, kavurucu yakın tarihimize getirilmiş büyüleyici bir eleştiri, politik bir satir. Kabul edilmiş delilikle halinden memnun yaşayan bir ülkenin sorunlarına tek ve kesin bir çözüm bulmak için yola çıkan bir grup daha delinin; destekçilerinin, muhaliflerinin romanı.
Birileri ülkenizi bir gecede yakmak istese hangi acil durum alarmını tercih ederdiniz?