RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Elementaller
Michael McDowell, Çevirmen: Avi Pardo, 264 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Aile büyüğü Marian Savage’ın cenazesinde yaşanan tuhaf ve rahatsız edici bir olayın ardından McCray ve Savage aileleri Alabama’nın Körfez Kıyısı’ndaki pırıl pırıl kumsalın üzerinde Viktoryen dönemden kalma üç evin yükseldiği Beldame’de huzurlu bir yaz geçirmeyi iple çekiyorlardı. Evlerden ikisi yaşanabilir durumdaydı, üçüncüsü ise yavaş ve gizemli bir şekilde göz kamaştırıcı beyaz kumlardan oluşan devasa bir kum tepesinin içine gömülüyordu. Bu evde uzun süredir hiçbir insan yaşamamasına rağmen ev boş değildi. Dauphin Savage ve Luker McCray’i çocukluklarından beri dehşete düşüren ve hâlâ kâbuslarına giren bir şey içeride onları bekliyordu. Yıllar önceki korkunç ve açıklanamayan ölümlerden sorumlu olabilecek, yeniden can almaya hazır, habis bir şey…
Sade’ın Kayıp Günlüğü
Marquis de Sade, Çevirmen: Birsel Uzma, 152 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Tutkularının peşinden giderken rast geldiği herkesi er ya da geç kendi isteklerine razı etmiş ama yine de otoritelerin normlarına uymadığı için başı beladan kurtulmamış Sade, ömrünün son yıllarını geçirdiği Charenton Bakımevi’nde, şaşaadan oldukça uzak ve hatta sefalet içinde olmasına rağmen, şeytan tüyünü yitirmemiştir: Ömrünün son baharında bile kadınları ayartabilen, idarecileri kandırabilen, sayılara ve cinsel deneyimlere merakını asla yitirmeyen Marquis de Sade, gizli gizli tuttuğu günlüğünün idarecilerin ve oğullarının imhasından kurtulmuş kısmında, neredeyse şifreli yazmasına rağmen özünü gözler önüne sermekten geri duramaz.
Fransa’nın önde gelen Sade uzmanlarından Georges Daumas’nın açıklayıcı önsözü ve sadece Charenton değil dönemin akıl sağlığı ve kapatılma enstitüleri hakkında da detaylı bilgiler sunan bir raporla desteklenen Sade’ın Kayıp Günlüğü, “yataktaki filozof”un iç dünyasına ve gündelik yaşantısına bir bakış fırsatı.
Hayali Bir Hayat - Sieglinde Geisel İle Söyleşi
Alberto Manguel, Çevirmen: Orhan Düz, 136 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2024.
Okumanın Tarihi, Geceleyin Kütüphane, Kelimeler Şehri gibi kitaplarıyla dünya çapında bir okur kitlesine kavuşsa da kendini her şeyden önce bir okur olarak tanımlayan Alberto Manguel, Covid-19 pandemisinin ilk yılında İsviçreli gazeteci Sieglinde Geisel’e verdiği söyleşide hayatında ve okurluğunda rol oynayan her şeyi içtenlikle anlatıyor: Sıra dışı anne ve babasını, ona Alman kültürünü tanıtan dadısı Ellin’in damgasını vurduğu çocukluğunu, anne babasının memleketi Arjantin’le olan ikircikli ilişkisini, hayatı boyunca yoldaşı olmuş yazarlarla kitapları, Mondion’daki artık efsaneleşmiş kütüphanesini nasıl kurduğunu ve nasıl kaybettiğini, geçirdiği felçten sonra konuşma yetisini nasıl yeniden kazandığını, kukla yapma hobisini...
Hayali Bir Hayat, Alberto Manguel’in kelimelerden inşa edilmiş dünyasına ve bu dünyanın kaynaklarına samimi bir yolculuk.
Bambaşka Bir Ülke Amerika'ya Yolculuk
Gülten Dayıoğlu, 88 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2024.
Amerika bugüne dek gezdiğim ülkelerden daha değişik bir ülke...
Gülten Dayıoğlu ile çok şaşırtıcı, tadına doyulmaz bir Amerika gezisine hazır mısınız?
Sevimli çizgi film kahramanlarının yaşadığı Disneyland, akıllı yunusların harika gösteriler yaptığı Sea World, geveze bir robotla tanışacağınız, geleceğin dünyası Epcot Center…
Hollywood, Universal Stüdyoları, Beverly Hills…
Los Angeles, San Francisco, New York, Miami, Orlando…
En büyük şehirler, en uzun köprüler, en yüksek gökdelenler…
Haydi gelin bu bambaşka ülkeyi hep birlikte gezelim!