RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Galatea 2.2
Richard Powers, Çevirmen: Sanem Erdem, 424 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Richard Powers, bilişim teknolojilerinin primitif hâllerinin büyük bir atılımla aşıldığı 20. yüzyılın sonlarına doğru yazdığı beşinci romanı Galatea 2.2’de, nöral ağlardan oluşan bir yapay zekâ programını, İngiliz Edebiyatı kanonundan gireceği sınavı kazanacak kadar geliştirmeye çalışan romancı Richard Powers’ı anlatıyor. Dört romanı yayımlanmış, mezunu olduğu ve ilk aşkını bulduğu üniversiteye yıllar sonra misafir akademisyen olarak yalnız başına dönmüş romancı, sinirbilimci arkadaşlarının arasındaki bir iddiada, Helen adını alacak yapay zekâyı edebiyat metinleriyle besleyeceği asistanlık rolünü kabul eder. Bu süreçte kalbi terk ettiği ilk aşkı C ile üniversite koridorlarında görüp âşık olduğu A arasında gidip gelirken gitgide basit bir programdan öteye geçen zamane yaratısına aklını kaptıracaktır.
Daha önceden The Gold Bug Variations’la genetik, müzik ve bilgisayar programcılığı arasındaki bağları gösteren Powers’ın bu edebi varyasyonu da, mitolojik hikâyedeki heykeltıraşın yaptığı heykele âşık olması gibi kendi sanatının ürününe âşık olacaktır. Pygmalion’dan My Fair Lady’ye edebiyat ve sinemada pek çok uyarlaması yapılan bu mitin sanal versiyonu, yazarın Ulusal Kitap Eleştirmenleri Çevresi Ödülü adayı gösterilmesini sağlamıştı.
Richard Powers’ın kendisini okurlarına en fazla gösterdiği bu yapıt, Her Şeyin Hikâyesi’nin yazarına zihinsel bir giriş kapısı, aynı zamanda yazarın oluşumunun ve yazma tutkusunun romanı.
Gece Yarısı Gelgitleri / Malazan Yitikler Kitabı 5
Steven Erikson, Çevirmen: Cihan Karamancı, 824 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Onlarca yıl süren savaşların ardından, Tiste Edur kabileleri sonunda Bağcı Kral’ın yönetimi altında birleşmişti. Ancak barış korkunç bir bedel karşılığında elde edilmişti: Amacı en iyi ihtimalle şüpheli, en kötü ihtimalle ölümcül olan gizli bir güçle yapılan anlaşma…
Güneyde ise yayılmacı Lether Krallığı daha az medeni gördüğü tüm komşularını açgözlülükle yutmuştu. Tiste Edurlar hariç hepsini. Yedinci Sonlanış adı verilen kadim bir kehanete inanan Letheriiler, imparatorluklarının yeniden doğuşunu arzularken bakışlarını Tiste Edur’un zengin topraklarına dikmişlerdi. Kabilelerin ya altının ezici ağırlığına ya da kılıcın ucundaki katliama teslim olması kaçınılmaz görünüyordu.
Tüm bu gerginliğin içinde iki taraf açısından çok önemli görülen bir antlaşmanın görüşmeleri yaklaşırken, bilinmeyen kadim güçler uyanacaktı. Hem Letheriiler hem de Tiste Edurlar arasındaki mücadele, çok daha derin ve ilkel bir savaşın soluk bir yansımasından ibaret hâle gelecekti. Oysaki temelinde ihanetin hâlâ kanayan yarasının ve intikam arzusunun yattığı bir yüzleşmeydi bu..
Zümrüt Denizli Tress
Brandon Sanderson, Çevirmen: Cihan Karamancı, 448 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Okyanusun ortasında, bir kayanın üzerinde yaşayan bir kız vardı.
Bu öyle hayal ettiğiniz gibi bir okyanus değildi.
Kaya da hayal ettiğiniz gibi değildi.
Lakin kız belki hayal ettiğiniz gibiydi…
tabii onu anlayışlı, tatlı dilli ve fincan toplamaya
fazlasıyla düşkün biri olarak hayal ediyorsanız.
Brandon Sanderson, Fırtınaışığı Arşivi ve Sissoylu ile paylaştığı Kozmer evrenini yeni ve bağımsız bir romanla genişletiyor.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Grigoriy Petrov, Çevirmen: Fatma Arıkan, 272 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Grigoriy Petrov’un kaleme aldığı Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı, Finlandiya’nın ulus çapında eğitim ve diriliş seferberliğini konu alan, modern bir ulus devlete dönüşmesini anlatan etkileyici bir eserdir. Türkiye’de hem Rusya’dan hem de Finlandiya’dan çok daha fazla basılmış ve okunmuştur.
Atatürk’ün çok etkilenerek tüm öğrencilere tavsiye ettiği hatta askeri okullarda okutulmasını istediği eser, bir avuç Fin aydınının önderliğinde dönemin tüm yoksulluğuna ve imkânsızlıklarına rağmen halkın omuz omuza vererek Finlandiya’yı nasıl da “zambaklar ülkesi” hâline getirdiğini anlatır. Sadece Finlandiya tarihiyle ilgilenenler için değil, zorluklara rağmen umudunu kaybetmeyen, daha iyi bir geleceğe inanan herkes için bir ilham kaynağıdır.