RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Yabani Otlar
Lu Xun, Çevirmen: Alper Dayıoğlu, 88 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Çin’in en etkili edebi figürlerinden Lu Xun’un ürkütücü bir güzellik ve ustalıkla yazdığı nesir şiir koleksiyonu Yabani Otlar yazarının keskin zekâsını ve çarpıcı toplumsal eleştirilerini gözler önüne seriyor. Okurları, insan ruhunun ve 20. yüzyılın başlarındaki Çin’in toplumsal değişimlerinin manzaralarına doğru içsel bir yolculuğa çıkarıyor.
Bu etkileyici, çoğu zaman gerçeküstü eserinde Lu Xun umut ve umutsuzluk, yaşam ve ölüm ve elbette zamanın amansız geçişine çeviriyor bakışını. Canlı betimlemeleri ve dokunaklı kelimeleri, kültürel ve zamansal sınırları aşarak okurları insanlık durumunun evrensel mücadelelerini ve zaferlerini keşfetmeye davet ediyor.
Wilhelm Storitz’in Sırrı
Jules Verne, 176 syf., Çevirmen: Pınar Güzelyürek Çelik, İthaki Yayınları, 2024.
“Ah! bu görünmezliğin keşfi neden gerekiyordu ki… sanki insanoğlu kötülük için yeterince silahlanmamış gibi, eline böyle bir silah vermek şart mıydı?”
Fransa’da yaşayan Henry Vidal, kardeşi Marc’ın Macaristan’ın önde gelen ailelerinden birinin kızı Myra Roderich’le yapacağı evlilik için yolculuğa çıkar. Doğu Avrupa’nın tansiyonunu ve pastoral güzelliklerini gözlemlediği Tuna Nehri boyunca yaptığı bir gemi seyahatiyle ulaştığı Ragz’da, kardeşi ve müstakbel ailesiyle buluştuğunda her şey güzel görünmektedir. Ancak düğün planları gizemli bir karakterin tedirgin edici tehdidiyle bozulur: Babası ünlü bir biliminsanı olan Alman Wilhelm Storitz, Marc’tan önce Myra’yı ailesinden istemiş, reddedilmesi karşısında öfkelenerek bu evliliğin asla gerçekleşmeyeceğini iddia etmiştir. Bu tehditle birlikte evlilik öncesi hazırlıklarla kutlamaların her aşamasında esrarengiz kazalar ve olaylar gerçekleşir: Gaipten sesler duyulur, kimse dokunmazken nişan buketi parçalanır, düğün ilanları kendiliğinden yırtılır. Storitz’in lanetiyle görünmez kuvvetlerin devreye girdiği bu evlilik gerçekten yapılabilecek midir?
Günlerden Kırmızı
Polat Özlüoğlu, 120 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Günlerden Kırmızı’da cisimleşmiş acılardan, bükülmüş gökyüzünden akan kızıl yaşlara batırıyor kalemini Polat Özlüoğlu. Türkiye’nin yakın tarihine en çocuk gözlerden, en özlemli annelerden, en inatçı isyanlardan, en hayat dolu ölümlerden bakıyor. Hem şahsi hem de kuşakları birleştiren bir belge sunuyor okura; unutmanın, tarihe karışmanın yaralara merhem olamayacağını ispatlayan bir belge.
“O gece dal gibi anamın yüreği ağzından, dili dudağından, canı içinden çıkmış. Ondanmış böyle gezmesi odalardan odalara kendini bilmeden, ondanmış böyle suskun tetikte ceylan gibi beklemesi pencerenin önünde, ondanmış böyle iğne ipliğe dönmesi, delik deşik giyinmesi, ondanmış böyle aklı uçmuş, yüreği dut gibi kurumuş gölgelere karışması, ondanmış böyle gözlerinin susuz kuyular gibi kararıp iki çukur olması. Her şey ondanmış yani. Abimin varla yokluğuymuş bütün bunlara sebep.”
Amber Kanı / Amber Yıllıkları 7
Roger Zelazny, Çevirmen: Niran Elçi, 240 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Amber Lordu Merlin’in kristal mağarada geçirdiği tutsaklık hayatı sonunda bitmiştir. Ama özgürlüğünü kazanmak onun için yeterli değildir. Kafasında pek çok soru fakat çok az cevap vardır: Kristal mağarayı oluşturan mavi taşların nasıl bir gücü bulunmaktadır, bu gücü kim elinde tutmaktadır? Başından aşağı çiçekler yağdıran kimdir, amacı nedir? Onu korumak için beden değiştirerek takip eden varlık kim tarafından gönderilmiştir?
Cevabını aradığı sorular gibi, peşine düşen acımasız düşmandan da kurtuluşu yoktur. Halası Fiona’ya sığınan Merle, San Francisco bölgesinden daha fazlasını tehdit eden girift bir intikam ve ölüm ağında mücadele vermek zorundadır. Zira kraliyet ailesini yok etmeye çalışan güçler, hiç beklenmedik yerlerde, özellikle de Amber’in kalbinde saldırıya geçecek büyüleri serbest bırakmıştır.
Amber Yıllıkları’nın yedinci kitabı Amber Kanı’nda Merlin geçmiş sırların ağına giderek daha fazla dolanıyor.
“Capcanlı çağrışımlarla dolu ve özgün.” —George R. R. Martin