RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Son Konuşmamızdan Sonra Her Şey Daha Kötü Oldu
Eric LaRocca, Çevirmen: Can Evrenol, 136 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Clive Barker, David Cronenberg ve Junji İto hayranları için korku edebiyatının yükselen ismi Eric LaRocca’dan rahatsız edici bir roman: Son Konuşmamızdan Sonra Her Şey Daha Kötü Oldu.
“Bugün gözlerini hak etmek için ne yaptın?”
Sadomazoşizm. Saplantı. Ölüm.
Agnes ve Zoe bir sohbet odasında tanışan iki genç kadın. Agnes maddi olarak zor durumda ve ailesi ile arkadaşlarından uzak, iş hayatından memnun değil. İnsanlarla bağlantı kurmaya muhtaç olan Agnes, Zoe’nin her gün belli bir saatte mesaj atarak ondan istediği görevleri yapmaya başlar. Başta zararsız ve eğlenceli gibi görünen bu istekler korkunç olaylar zincirinin de başlangıcı olacaktır.
“Bu kitap sert ve kalbinizi kıracak. Önden uyarıldınız.” –John Skipp
“Eric LaRocca hem iyi edebiyatçı hem de çok cesur bir yazar.” –Mariana Enriquez
Tehlikeli Görüler
Harlan Ellison, Çevirmen: Kolektif, 720 syf., İthaki Yayınları, 2024.
Bilimkurgu Klasikleri’nin heyecanla beklenen 100. kitabı!
“Bu kitaptaki öyküler bilimkurgu geleneklerine bir meydan okuma niteliğinde. Tehlikeli Görüler bilimkurgudaki en cesur eser belki de.” —Ursula K. Le Guin
“Tehlikeli Görüler, bilimkurguyu değiştiren, türün inanılmaz çeşitliliğini ve derinliğini ortaya seren, dönüm noktası niteliğinde bir antoloji.” —George R. R. Martin
“ELİNİZDE TUTTUĞUNUZ BİR KİTAPTAN DAHA FAZLASI. EĞER ŞANSLIYSAK, BİR DEVRİM BU.”
60’lı yıllar… Bilimkurgu edebiyatının yıllardır “lazer tabancalı adamların metal sutyenli kızları kurtardıkları” kitaplarla dolup taştığı, tehlikeli görülen öykülerin ve romanların çok zor yayıncı bulabildiği vakitler. Genç Harlan Ellison bir şeylerin değişmesi gerektiğinin farkında, bazı kapıları tek tek çalıyor ve şu soruyu soruyor: “Eğer tutuklanma ya da sansüre uğrama korkun olmasaydı nasıl bir bilimkurgu öyküsü yazardın?”
İşte bilimkurgunun gidişatını değiştiren Tehlikeli Görüler bu soruyla yola çıkıyor. Kitap yayımlanmadan bir süre önce ise köşe yazarları Ellison’ın “tehlikeli” kitabına öykü gönderen yazarların kariyerinin biteceğini yazmaktan geri durmuyor. Sonuç: Yeni Dalga Bilimkurgu; geleneksel olana meydan okuyan ve okurları oraya varana kadar gitmeleri gerektiğini bilmedikleri yerlere götüren çığır açıcı hikâyeler.
Asimov’un önsözde dediği gibi: “Burada türün en cesur ve deneysel hâlini bulacaksınız… kışkırtılmanız ve etkilenmeniz dileğiyle!”
Yazarlar:
Lester del Rey, Robert Silverberg, Frederik Pohl, Philip José Farmer, Miriam Allen deFord, Robert Bloch, Harlan Ellison, Brian W. Aldiss, Howard Rodman, Philip K. Dick, Larry Niven, Fritz Leiber, Joe L. Hensley, Poul Anderson, David R. Bunch, James Cross, Carol Emshwiller, Damon Knight, Theodore Sturgeon, Larry Eisenberg, Henry Slesar, Sonya Dorman, John Sladek, Jonathan Brand, Kris Neville, R. A. Lafferty, J. G. Ballard, John Brunner, Keith Laumer, Norman Spinrad, Roger Zelazny, Samuel R. Delany
Rus Devrimi – Yeni Bir Tarih
Sean McMeekin, Çevirmen: Nurettin Elhüseyni, 376 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2024.
19. yüzyılın sonlarında Rus ekonomisi yılda yaklaşık yüzde 10 büyümekteydi ve nüfusu 150 milyona ulaşmıştı. 1920’li yıllarda ülke vahim mali darboğazlar içindeydi ve 20 milyonu aşkın Rus yaşamını yitirmişti. 1950’lilere doğruysa, yerkürenin üçte biri komünizmi benimsemişti.
Ünlü tarihçi Sean McMeekin, Rus Devrimi’nde Romanov Hanedanlığı’nı sona erdiren, Bolşevikleri iktidara getiren ve komünizm pratiğini dünyaya tanıtan olayların izini sürüyor.
Çarlık Ordusu arşivlerinde çalışan McMeekin, geleneksel tarih kitaplarının sıklıkla Marksizm temelli sınıf mücadelesi üzerinden yorumladığı Rus Devrimi’ne heyecan verici, sıradışı bir bakış sunuyor.
Rus Devrimi, yirminci yüzyılın en önemli dönüm noktalarından birine yönelik farklı bir tarih okuması.
Yırtık, Çizik ve Buruşuk
Cem Kızıltuğ, 40 syf., Yapı Kredi Yayınları, 2024.
Cem Kızıltuğ’un yazıp resimlediği Yırtık, Çizik ve Buruşuk çöp olduğunu sandığımız pek çok şeyin aslında yeniden değerlendirilebileceğini hatırlatıyor.
Geri dönüşüm üzerine güzel bir hikâye dinlemeye hazır mısınız?