RafDuvaR: Yeni çıkan kitaplar
Son günlerde yayımlanan, birbirinden farklı alanlarda dikkat çeken ve okurla buluşan kitapları derledik...
Şark Ekspresi ya da da da
Ercan Yılmaz, 88s., Vacilando Kitap, 2025
Filmografik anlatı yahut sözcük düzenekleriyle kâğıda işlenmiş bir sessiz film. Denetimden muaf, Hitchcockvari bir hikâye anlatıcılığı. Bu kitabı Ercan Yılmaz yazmamış olsa bu eser ancak ona ithaf edilebilirdi. O kadar ercanyılmazesk.
Şimendiferli mizansen, Lumiere Kardeşlerin ilk gösterimi gibi kadraja bir treni davet ediyor ve şehre edebi bir saldırı başlatıyor.
Garip, Çok Garip
Kolektif, İthaki Yayınları, 136 s., 2025
2023 baharında Tuhaf, Çok Tuhaf isimli derlemeyi yayımlarken, tuhaflıkların kurgularda sınırlı kalmasını dilemiştik. Çünkü dört bir yandan gelen görüntülerle dünyayı artık tanıyamadığımız gibi, yüzümüzdeki maskeler nedeniyle birbirimizi de tanıyamadığımız bir dönemi ardımızda bırakıyorduk. Böylesi iyi dileklere ihtiyacımız vardı. Peki, gerçekten de tuhaflıklardan kurtulabildik mi?
Geri dönüp baktığımızda, pandemi gibi bir tuhaflık –en azından şimdilik– sona ermiş görünüyor, evet, ama o günden bu yana tanıklık ettiklerimizi düşündüğümüzde tam anlamıyla bir kurtuluştan söz etmek de pek mümkün değil. Peşimizi bırakmasını beklediğimiz tuhaflıkların, belki yalnızca yerini garipliklere bıraktığını söyleyebiliriz!
Şimdi, yeni bir yılın şafağında, polisiye unsurların ağır bastığı öykülerin bir araya geldiği Garip, Çok Garip isimli bu derlemeyle bir kez daha iyi dilekte bulunalım istiyoruz. Garip olansa, bu derlemede bir araya geleceklerinden haberdar olmayan yazarların, bu derlemeye özel olarak kaleme aldıkları öykülerinin garip bağlarla birbirlerine dolanmaları…
Kralların Devrilişi / Troya 3. Kitap
David Gemmell, Stella Gemmell, Çeviren: Cihan Karamancı, 464 s., İthaki Yayınları, 2025
Altın şehir Truva’nın dışındaki kanlı savaş alanında, Miken Kralı Agamemnon’a bağlı güçler toplanıyordu. Bu güçlerin arasında, efsanevi hikâye anlatıcısı ve Miken’in isteksiz müttefiki Odysseus da vardı. Odysseus, Agamemnon’un şehir surlarının ardındaki hazinenin peşinden gitmek için hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğini biliyordu. Yakında eski dostlarına karşı ölümcül bir savaş vermek zorunda kalacağından emindi.
Hasta ve hırçın bir hâlde bekleyen Truva kralının tüm umudu iki kahramana bağlıydı: Çağının en kudretli savaşçısı olan sevgili oğlu Hektor ile eşinin Mikenlilerin ellerinde ölmesiyle korkunç bir öfkeye kapılan ve onun intikamını almak isteyen Helikaon.
Kralların Devrilişi, yüzyıllar boyunca yankılanacak bir hikâyeyi sona erdirse de kahramanları sonsuza dek yaşayacak.
Melankolinin İlacı
Ray Bradbury, Çevirmen: Mehmet Moralı, 384 s., İthaki Yayınları, 2025
Ray Bradbury sadece bilimkurgunun değil, fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilimkurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. Melankolinin İlacı ise melankoliyi, yalnızlığı ve kaybı derinlemesine işlerken aynı zamanda umut ve neşe aşılıyor.
Sonu gelmeyen bir uzay yolculuğu, uzak bir gezegenden gelen ziyaretçiler, bir çocuğun takıntı hâline getirdiği bir ejderha, kimsenin inmediği bir tren istasyonu, Venüs’te tuhaf bir gün, durmadan yağmur yağan ücra bir kasaba… Bradbury Melankolinin İlacı’nda şairane üslubuyla birbirinden zarif ve sert öyküler anlatıyor yine.
Olağan durumlardaki olağanüstü ayrıntıları göstererek okurları ruhsal bir yolculuğa çıkarıyor Bradbury, hayatın basit anlarında saklı mucizeleri ve kaybolmuş gibi görünen hislerin yeniden bulunma ihtimalini arıyor.
Hiçlik de varlık kadar normal değil mi? Peki ya hüznün içinde mutluluk varlığını sürdürebilir mi?
Melankolinin İlacı, sıradan hayatların sıradışı hikâyeleri.