Ramazan öncesi zam: İftar menüsü, erzak kolisi, hurma ve pidede yeni fiyatlar
Ramazan ayına sayılı günler kala, çarşı pazarda fiyat değişiklikleri gözleniyor. Marketlerde satılan erzak kolilerinin fiyatları da yüzde 50 ile yüzde 70 arasında yükseldi.
DUVAR - Birçok üründe ramazan zamları gelmeye başladı. Fiyatları sebebiyle dışarıda yemek yemeyi imkânsız hâle getiren restoranlar iftar menülerinde yüzde 40’a varan zamlar yaptı. Marketlerde satılan erzak kolilerinin fiyatları da yüzde 50 ile yüzde 70 arasında yükseldi. Öte yandan ramazan pidesinin 20 lira olacağı da iddia ediliyor.
Türkiye gazetesinden Kaan Zengin'in haberine göre, zincir marketlerde satışa sunulan ramazan kolileri, geçen yıla göre yüzde 50 ile yüzde 70 arasında zamlı fiyatlarla raflardaki yerini aldı.
Koli içeriklerinde büyük bir değişiklik olmazken, geçen yılki paketlerdeki bazı markaların değiştiği, bazı ürünlerde ise kilogram farkı olduğu görüldü.
En düşük ramazan kolisi 234 liradan başlayıp, 1.440 liraya kadar çıkıyor. En düşük segment ramazan kolilerinde sıvı yağ, pirinç, şeker, çay, toz şeker, bulgur, makarna, salça, tuz ve puding gibi ürünler yer alıyor. Ancak paketler büyüdükçe ürün içerikleri de değişiyor.
PİDEYE ZAM YOLDA
Ekmek fiyatlarında zam tartışmaları sürerken, ramazan pidesinin de bu yıl yüzde 30 zamlanacağı ifade edildi. Henüz resmî bir açıklama yapılmadı ancak fırıncı esnafı fiyatın artacağını ifade ediyor.
Bodrum Fırıncılar Derneği Başkanı İbrahim Çelik, yaptığı açıklamada, 200 gram ramazan pidesinin fiyatının 20 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Çelik, artan maliyetlerin etkisiyle bu zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti ve “Bu fiyat, ramazan ayı boyunca geçerli olacak” diye konuştu. Türkiye çapında pide fiyatlarının yakın zamanda açıklanması bekleniyor.
DIŞARIDA YEMEK LÜKS
Dışarıda iftar yapmayı planlayanlar için de fiyatlar geçen yıla göre oldukça yüksek. Ortalama bir restoran menüsünde yüzde 30 ila yüzde 40 arasında bir fiyat artışı görülürken, lüks mekânlarda bu oran yüzde 70’e kadar çıkabiliyor. Esnaf lokantalarında iftar menüsü 400-500 lira arasında değişirken, standart restoranlarda bu fiyat kişi başı 750 liradan başlıyor.
Biraz daha lüks mekanlarda 1.000 lira ile 1.500 lira arasında menü fiyatları görülürken, İstanbul’da Boğaz hattındaki lüks otellerde menü fiyatları kişi başı 4-5 bin lirayı buluyor.