Ramazan'da oruç tutmaya yardımcı olan yiyecekler
Yapılan araştırmalar, fasulye, bezelye ve nohut gibi gıdalardan elde edilen lifin tokluk hissini artırabileceğini gösteriyor. Bu gıdalar, bu sebeple sahurda tüketilmek üzere tavsiye ediliyor.
DUVAR - Dünyanın dört bir yanında milyonlarca Müslümanın oruç tuttuğu Ramazan ayı başlıyor. Ramazan'da güne sahur ile başlanıyor ve doğru şeyleri yemek, ilerleyen saatlerde acıkmayı önlemek için önem arz ediyor. İftarda ne tüketileceği de özellikle sağlık açısından bir o kadar önemli oluyor.
BBC Türkçe'nin haberine göre, beslenme uzmanı İsmet Tamer, "Ramazan'da vücudunuzun gün boyunca ihtiyaç duyduğu enerji ve besini karşılamak için protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tüketmeli ve yeterince su içtiğinizden emin olmalısınız" diyor. Tamer, hafif, sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı öneriyor: "Peynir, yumurta ve domates ile salatalık gibi taze sebzeler yiyebilirsiniz. Ayrıca her zaman bir çorba, zeytinyağında pişirilmiş sebzeler ve meyveler olabilir."
Oruç tutarken susuz kalmamak için iftar ve sahur arasında yaklaşık 2-3 litre su içilmesi tavsiye ediliyor. Beslenme uzmanı Bridget Belam, sahurda kompleks karbonhidratların, özellikle de kepekli-lifli olanların tüketilmesinin iyi olacağını, bu tür gıdalardan enerji yavaş salındığı için gün boyunca ayakta kalmanıza yardımcı olacağını söylüyor. Belam, "Yulaf, tahıllı ekmekler ve tahıl gevrekleri sahur için iyi seçimler" diyor.
Bunun yanı sıra bazı araştırmalar, fasulye, bezelye ve nohut gibi gıdalardan elde edilen lifin tokluk hissini yüzde 30'dan fazla artırabileceğini gösteriyor. Benelam, tuzlu yiyecekler susamaya neden olduğu için bunların tüketilmemesi konusunda uyarıyor. Sahurda kafein alımından kaçınmak da susuzluğu önlemek için önemli.