Rapor: 72 kişinin öldüğü Grenfell yangınında tüm can kayıpları önlenebilirdi

Londra'da 2017 yılında yaşanan yangı hakkındaki soruşturmayı yürüten Martin Moore-Bick, "Basit gerçek şu ki yaşanan ölümlerin hepsi önlenebilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

"Grenfell - Sonsuza kadar kalplerimizde" (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin başkenti Londra'daki Grenfell Kulesi'nde 2017 yılında yaşanan ve 72 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili başlatılan soruşturmanın sonuçları, yangından 7 yıl sonra bugün açıklandı. Soruşturma raporu, yangından dönemin hükümetini, inşaat sektörünü ve binanın dışına yanıcı kaplamayı yapan firmaları sorumlu tuttu.

14 Haziran 2017 tarihinde Londra'nın en zengin bölgelerinden birinde bulunan 23 katlı sosyal konutta çıkan yangın, ülke tarihinde 2'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana konutların bulunduğu bir binada yaşanan en ölümcül yangın olarak kayıtlara geçmişti. Soruşturmayı yürüten Martin Moore-Bick, "Basit gerçek şu ki yaşanan ölümlerin hepsi önlenebilirdi" diye konuştu. Raporda, yangının sorumluluğunun büyük bir kısmının, binanın bakım ve onarımında görev almış şirketler, yerel ve ulusal yetkililerin zafiyeti ve yanıcı kaplama malzemelerinin 'güvenli' olduğunu iddia eden firmalarda olduğu sonucuna varıldı. 

'ONLARCA YILLIK BAŞARISIZLIKLARIN SON NOKTASI'

Reuters'ın haberine göre, Moore-Bick, raporda yangından sorumlu olduğu söylenen isim ve kurumlara ilişkin, "Bunların hepsi sonunda yaşanan felaketin sorumluluğunu aynı derecede taşımıyor; ancak raporumuz şunu gösteriyor ki bunların hepsi bir şekilde ve çoğu durumda yetkin olmamaları dolayısıyla, dürüst olmadan ve açgözlülükle hareket ederek buna katkıda bulundu" değerlendirmesinde bulundu. Yaklaşık 1700 sayfalık raporda, yangının 'onlarca yıllık başarısızlıkların son noktası' olduğu görüşüne yer verildi.

Yangının yaşandığı günden bu yana hayatta kalanlar ve ölenlerin yakınları sorumlulara resmi olarak suçlama yöneltilmesi talebinde bulunuyor. Bu kişileri temsil eden Grenfell United isimli platform, "Hükümetin görevi, bizi bir yandan ticari açgözlülükten korurken yaşamı da korumaktır" açıklamasında bulundu. Platform, hükümetin ise çok uzun süredir bunun yerine şirketlere yardım ettiğini, kazanç elde edip düzenlemeleri dikte etmesini kolaylaştırdığını vurguladı. İngiltere polisine göre, yangınla bağlantılı olarak 58 kişi ve 19 firma ve kurum hakkında soruşturma devam ediyor. Fakat bunun için soruşturma raporunun incelenmesi gerektiğinden henüz kovuşturma aşamasına geçilebilmiş değil.

STARMER: SONUÇLAR DİKKATLİCE DEĞERLENDİRİLECEK

Yangına ilişkin raporun yayınlanmasının ardından İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer de konuya ilişkin açıklamada bulundu. Starmer, söz konusu felaketin tekrarlanmamasını sağlamak adına soruşturmanın ortaya koyduğu bulguların hükümet tarafından dikkatlice değerlendirileceğini ifade etti.

Starmer, bugün yaptığı açıklamada, devlet adına yangının tüm mağdurlarından özür diledi. ‘Britanya devlet adına her bir kişiden ve bu trajediden etkilenenlerin ailelerinden’ özür dilemek istediğini söyleyen Starmer, “Bu, asla yaşanmamalıydı. Ülke, en temel görevini yerine getirmekte başarısız oldu: Sizi ve sevdiklerinizi, hizmet vermek için burada olduğumuz insanları koruma görevi. Derinden bir üzüntü duyuyorum” dedi.

2019 yılında yine soruşturma ekibi tarafından yayınlanan başka bir rapor, Grenfell Kulesi yangının yaşandığı gece meydana gelen olaylara odaklanmıştı. Bu rapor, dördüncü kattaki bir dairede bulunan bir buzdolabındaki elektrik arızasının yangını başlattığını ortaya koymuştu. Rapora göre, ardından, alevler hızla yayılmıştı. Bunun en büyük sebebi ise binanın 2016 yılında yanıcı bir madde ile kaplanmış olmasıydı. Söz konusu madde, bir çeşit yakıt kaynağı işlevi gören yanıcı alüminyum kompozit maddesiydi. 

(REUTERS)