Rapor: Akıllı cihazlar ev içi şiddeti kolaylaştırıyor
İngiltere'de Kültür, Medya ve Spor Komitesi'nin yayınladığı rapor, bebek monitörleri ve kişisel egzersiz takip cihazları gibi aletlerin ev içi şiddet ve istismar için kullanıldığını gösterdi.
DUVAR - İngiltere Parlamentosu'nun Kültür, Medya ve Spor Komitesi'nin yayınladığı yeni bir rapor, bebek monitörlerinden kişisel egzersiz takip cihazlarına kadar pek çok ‘akıllı cihaz ve teknolojinin’ ev içi şiddet ve istismarı kolaylaştırdığını ortaya koydu. Bugün yayınlanan rapora göre, bu cihazlarla birçok kişi kontrol, takip ve kayıt ediliyor.
DHA'nın aktardığına göre, akıllı teknoloji ile birbirine çevrimiçi bağlı kişisel akıllı cihazların ‘aile içi şiddette ve istismarda’ sıkça kullanıldığı ve söz konusu şiddet ve istismarı kolaylaştırdığı bulgusuna yer verilen raporda, ayrıca gençlerin evde ve okullarda çevrimiçi bağlı teknolojiyle etkileşim kurma olasılığının artmasıyla birlikte çocukların mahremiyetinin ve haklarının korunması gerektiğine vurgu yapıldı.
BEBEK MONİTÖRLERİ, AKILLI HOPARLÖRLER, SANAL ASİSTANLAR...
Raporda, bebek monitörleri, akıllı hoparlörler, sanal asistanlar ve giyilebilir kişisel egzersiz cihazları gibi birçok ‘çevrimiçi bağlı kişisel akıllı cihazların’ ev içi şiddet vakalarında sıkça kullanıldığı ve bu cihazlar sayesinde ‘kurbanların’ görüntülerinin elde edildiği, hareketlerinin izlendiği, takip edildiği, kaydedildiği ve kontrol edildiği ifade edildi.
Raporda görüşlerine yer verilen Kültür, Medya ve Spor Komitesi Başkanı Milletvekili Dam Caroline Dinenage da “Çevrimiçi bağlı teknolojinin artan popülaritesi günlük hayata şüphesiz faydalar sağlarken, diğer taraftan bu cihazların bazılarının çevrimiçi ortamda mahremiyet ve kişisel güvenlik için oluşturması gerçek bir risktir" ifadelerini kullandı.
Dinenage, "Özellikle akıllı ev güvenlik sistemleri, bebek monitörleri, kameralar ve akıllı hoparlörler gibi ev içi şiddet mağdurlarını izlemek, taciz etmek, zorlamak ve kontrol etmek için kullanılan cihazların kullanımındaki artış gerçekten tüyler ürpertici” diye konuştu.
'ŞİDDETE MARUZ KALANLARDAN KENDİLERİNİ KORUMALARI BEKLENİYOR'
Parlamento komitesinin raporunda, söz konusu çocuklar olduğunda bu cihazların büyük miktarda kişisel veriyi elde etmesinin endişe verici olduğunun da altı çizildi. 2050 yılına kadar dünya çapında 24 milyar çevrimiçi bağlı cihaz olacağı öngörülen raporda, halihazırda İngiltere’deki her evde ortalama 9 adet bu tip cihaz olduğunu bilgisi paylaşıldı.
Öte yandan, konuya ilişkin açıklama yapan İngiltere ve Galler Ev İçi Şiddetin Önlemesinden Sorumlu Komiser Nicole Jacobs da söz konusu şiddet ve istismar olaylarının engellenmesinde teknoloji şirketlerinin rolüne işaret etti.
BBC'nin aktardığına göre, "Teknoloji şirketlerinin zararın önüne geçmek için adım atmasından ziyade, çoğu zaman kurbanların ve kurtulanların kendilerini teknoloji yoluyla işlenen istismardan korunması bekleniyor. Hükümet Çevrimiçi Güvenlik Yasası ile teknolojinin kötüye kullanılması karşısında iyi bir ilerleme kaydetse de şirketlerin akıllı ev araçları da dahil faillerin kullandığı tüm cihazları ele aldığından emin olması gerekiyor" dedi. (DIŞ HABERLER)