Rapor: İngiltere polisi, her 19 saatte 1 çocuğu çıplak aramaya maruz bıraktı

İngiltere'de Çocuk Komiserliği'nin yaptığı soruşturma, çocukların maruz bırakıldığı çıplak aramanın bazen uygun şekilde yapılmadığını ve orantısız bir şekilde siyah çocukları hedef aldığını gösterdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Çocuk Komiserliği, İngiltere ve Galler'de polisin her 19 saatte bir çocuğu çıplak aramaya maruz bıraktığını, bu aramaların bazen doğru bir şekilde yapılmadığını ve orantısız bir şekilde siyah çocukları hedef aldığını ortaya koydu.

Reuters'ın aktardığına göre, ülkede çocukların çıplak aranması, başkent Londra'da polis memurlarının 15 yaşındaki siyah bir kız çocuğu regl olduğu sırada aramasının ardından gündeme gelmişti. Çocuk, öğretmenlerinin 'esrar koktuğu' iddiası üzerine polis tarafından çıplak aramaya maruz bırakılmış, aramada uyuşturucu bulunmamıştı. Çocuk haklarının korunmasından sorumlu komiserin yürüttüğü soruşturma, Temmuz 2022-Haziran 2023 döneminde çocukların 457 çıplak aramaya maruz bırakıldığını gösterdi. Bu, her 19 saatte bir çocuğun kolluk kuvvetleri tarafından çıplak arandığı anlamına geliyor.

'YÜZDE 4'Ü UYGULAMA ESASLARINA AYKIRIYDI'

Çocuk Komiseri Rachel de Souza, "Bir çocuk mahrem yerlerini açığa çıkaran aşağılayıcı ve travmatize edici aramaya maruz bırakılmadan önce çok daha yüksek bir eşik olmalı" dedi. 

Katı koşullar altında izin verildiği ifade edilen bu tür aramaların büyük bir kısmının uyuşturucu ile bağlantılı suçlara ilişkin şüphe ile yapıldığı ifade edildi. Bu aramaların neredeyse yarısından sonra ise herhangi başka bir cezai işlem başlatılmasına yer olmadığı görüldü. Veriler, Ocak 2018 ve Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen çıplak aramaların yüzde 4'ünün uygulama esaslarına uygun olmadığını ortaya koydu. Verilere göre, Temmuz 2022 ve Haziran 2023 tarihleri arasında yapılan aramaların 50'den fazlası da yine yönergelere aykırı bir şekilde halka açık bir şekilde gerçekleştirilmişti. 

SİYAH ÇOCUKLAR 4 KAT DAHA FAZLA ARANDI

Paylaşılan veriler ayrıca siyah çocukların toplam nüfusa nazaran çıplak aramaya maruz bırakılma olasılığının dört kat daha fazla olduğunu gösterdi. Bu oran, bir önceki dört yıllık dönemde altı kat seviyesindeydi. Raporda bu eşitsizliğin sebebi analiz edilmezken, daha önce yapılan incelemelere atıfla ceza hukuk sistemindeki 'büyük etnik farklara' işaret edildi. 

(REUTERS)