Rapor: Pandemi sonrası Türkiye'de yakalanan eroinde rekor artış
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin raporu, Covid-19 salgını sonrası Türkiye’de ele geçirilen eroin miktarının rekor düzeyde arttığını ortaya koydu.
DUVAR - Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası Türkiye’de ele geçirilen eroin miktarının rekor düzeyde arttığını duyurdu. EMCDDA’ya göre, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında Türkiye’de 13,4 ton eroin ele geçirilirken, 2021'de bu miktar 22,2 tonu aştı.
BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, dün açıklanan EMCDDA’nın 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu, 27 AB ülkesi ile aday ülke Türkiye'nin ve Norveç’in katkıları ile hazırlandı. EMCDDA Genel Müdürü Alexis Goosdeel'in açıkladığı rapora göre, Avrupa’da uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine ilişkin sorunlar artmaya devam ediyor. Esrar, kokain, amfetamin ve eroin başta olmak üzere, 41 çeşit farklı uyuşturucu türüne işaret edilen rapora göre, bu maddelerin çeşitliliği ve ticareti ve üretimi artmayı sürdürüyor.
AVRUPA'DA EN YAYGIN UYUŞTURUCU: ESRAR
Avrupa genelinde en yaygın olan uyuşturucuların başında esrar geliyor. Onu, kokain, eroin ve diğer sentetik uyuşturucular izliyor. AB genelinde 2021'de toplam 816 ton toz kenevir ve 256 ton kubar esrar ele geçirildi. Aynı dönemde Türkiye’de yapılan operasyonlarda ise 33 ton reçine kenevir ve 31 yon kubar esrar yakalandı. Ancak, 2020’nin sonundan hemen yılın başına kadar ele geçirilen eroin bakımından Türkiye bir rekora imza attı. Türkiye’de 2021 yılında 22,2 ton eroin ele geçirildi. Türkiye’de bir önceki yıl yakalanan eroin miktarı 13,4 ton olarak açıklanmıştı. AB genelinde ise 2021 yılında toplam 9,5 ton eroin ele geçirildi.
EMCDDA uzmanlarına göre, 2020 yılında Türkiye’de ve Bulgaristan’da ele geçirilen eroin miktarındaki azalma, Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan ulaşım kısıtlamalarının, Balkan güzergahı üzerinden Avrupa’ya yapılan ticaretin aksamasından kaynaklanıyor.
AVRUPA'DA TÜKETİLEN EROİNİN NEREDEYSE TAMAMI AFGANİSTAN'DAN
Avrupa'da tüketilen eroinin neredeyse tamamı, Taliban'ın Nisan 2022'de haşhaş ekimini yasakladığını duyurduğu Afganistan'dan geliyor. Taliban’ın Ağustos 2021'de Afganistan yönetimini yeniden ele geçirmesinin ardından, tahmini haşhaş ekimi 2022'de yaklaşık üçte bir oranında arttı. Ancak 2023 için ön bilgiler, haşhaş ekilen alanların önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Ayrıca, metamfetamin üretimini azaltmak için getirilen paralel önlemlerin de belirli oranda etkili olduğu düşünülüyor.
EN FAZLA KULLANILAN VE YAKALANAN İKİNCİ UYUŞTURUCU: KOKAİN
EMCDDA’ya göre, Türkiye’de kullanımı ve ele geçirilmesi hızla artan metamfetaminin de Afganistan’dan ithal edilme olasılığı yüksek. Rapora göre, Ukrayna'daki savaş, Orta Asya, Kafkaslar ve Karadeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşan eroinin trafiğini sekteye uğrattı. Ukrayna yolunun kapanması üzerine, Asya’dan Avrupa’ya yeni güzergahlar kullanılmaya başlandı.
AB genelinde esrardan sonra en fazla kullanılan ve yakalanan uyuşturucu ise Güney Amerika kökenli kokain. Avrupa makamları 2021'de yaklaşık 303 ton kokain ele geçirdi. Bu uyuşturucuların yaklaşık yüzde 75’i Belçika’nın Antwerp ve Hollanda’nın Rotterdam limanlarında yakalandı. İspanya ise ele kokain miktarı açısından 3. sırada yer alıyor.
2022 YILINDA 15-64 YAŞ ARASINDAKİ 22 MİLYON KİŞİ ESRAR KULLANDI
Raporda, organize suç örgütlerinin, diğer AB ülkelerinin yanı sıra komşu ülkelerde bulunan daha küçük limanları da hedef aldığı vurgulandı. Resmi makamlara göre, Avrupa'ya ithal edilen kokainin yalnızca çok küçük bir kısmı polis tarafından ele geçiriliyor.
EMCDDA’ya göre, Avrupa’da 2022'de 15-64 yaş arasındaki 22 milyon kişi esrar kullandı. Bu yaş aralığındaki AB vatandaşları arasında kokain kullananların sayısı ise yaklaşık 3,7 milyon oldu. EMCDDA, AB içinde uygulanan farklı mevzuat ve esrar ürünlerinin çeşitliliği nedeniyle bu maddenin halk sağlığı üzerindeki etkisinden endişe duyulduğunu bildirdi. (DIŞ HABERLER)