Rapor: Rusya'nın İsveç'e saldırma ihtimali göz ardı edilemez
NATO'ya üyelik başvurusu henüz onaylanmayan İsveç'in meclis savunma komitesi, Rus ordusunun ülkeye saldırma ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğine dikkat çeken bir rapor hazırladı.
DUVAR - İsveç parlamentosunun savunma komitesi, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Rusya ordusunun İsveç'e saldırma olasılığını ele alan bir rapor hazırladı. Savaşın başlamasının ardından komşusu Finlandiya ile NATO üyeliğine başvuran, fakat başvurusu henüz Macaristan ve Türkiye tarafından onaylanmayan İsveç'te hazırlanan raporda, Rus ordusunun ülkeye saldırma ihtimalinin göz ardı edilemeyeceği ifade edildi.
Reuters haber ajansının İsveç devlet televizyonu SVT'den aktardığına göre, 19 Haziran Pazartesi yayınlanması planlanan raporda, Rus ordusunun Ukrayna savaşıyla meşgul olduğu, fakat İsveç’e de başka türlü askeri saldırılar gerçekleştirebileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiği belirtildi. SVT, çeşitli kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, raporda, 'Rusya’nın askeri güç kullanmak için eşiğini düşürdüğü, yüksek bir askeri ve siyasi iştihanın bulunduğu' ifadesinin yer aldığını aktardı.
'NÜKLEER SİLAH DA KULLANABİLİRLER'
Rusya’nın 'hava güçleri, donanma, uzun menzilli ya da nükleer silahlar ile İsveç’e saldırma ihtimalinin' halen bulunduğu öne sürülen raporda, ülkenin yeni savunma doktrinine yer verildi. Buna göre, eskiden olduğu gibi diğer İskandinav ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) ile güçlü ilişkiler yerine NATO üyeliğinin temel alındığı görüldü.
TÜRKİYE VE MACARİSTAN'A 'ÜYELİK BAŞVURUSUNU ONAYLAYIN' ÇAĞRISI
İsveç ve Finlandiya, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası 18 Mayıs 2022'de NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya, Nisan 2023'te NATO'ya katılırken, İsveç'in üyeliği Türkiye ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle onaylanmadı.
Türkiye ve Macaristan’ın İsveç’in ittifaka katılımını 11-12 Temmuz'da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi öncesi onaylayıp onaylamayacağı merak edilirken, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, NATO üyeliği için gerekli tüm kriterleri yerine getirdiklerini söyleyerek üyeliklerini onaylama çağrısı yapmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığını açıkladığı basın toplantısında, "Finlandiya'nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi adımlar attığını gördük" demiş, İsveç'i ise 'teröristlere kucak açmakla' suçlamıştı. Türkiye ve İsveç arasındaki görüşmeler, Türkiye'de seçim sürecinde duraksamıştı. (BBC Türkçe)