Refah sınır kapısı kapalı: 'Gazze'ye gönderilen yardımlar Mısır'da çürüyor'

İsrail, kara harekatı başlattığı Refah'taki sınır kapısını da üç hafta önce kontrolü altına aldı. O günden bu yana sınır kapısı kapalı, Gazze'ye gönderilen yardımlar Mısır'da güneşin altında çürüyor.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde, 1 milyonu aşkın zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentine 'sınırlı kapsamlı' bir kara harekatı başlatmasının ardından Mısır ve Gazze arasındaki Refah sınırı kapısı da İsrail'in kontrolüne geçti. Gazze'ye insani yardımların gönderildiği Refah geçişinin o zamandan bu yana, yaklaşık üç haftadır kapalı olması sebebiyle, Gazze'ye ulaştırılmak üzere gönderilen fakat Mısır'da kalan gıda yardımlarının da çürümeye başladığı açıklandı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrailli yetkililer ve ilgili kaynaklar, insani yardım çalışmalarının askeri faaliyetler dolayısıyla risk altında olduğunu ve sınır kapısı yeniden faaliyet göstermeye başlamadan önce İsrail'in sınır kapısını Filistinlilere geri vermesi gerektiğini belirtiyor. İsrail ve ABD ise daha önce yaptıkları açıklamalarda, Mısır'a çağrıda bulunarak Refah geçişinin yeniden açılmasına izin vermesini istemişti. 

'SOĞANLAR KURTLANDI, EN İYİ İHTİMALLE HAYVANLAR YER'

Bu karşılıklı açıklamalar devam ederken, Gazze'ye ulaştırılmak üzere yola çıkan yardımlar, Refah geçişinin Mısır tarafı ile Refah'ın yaklaşık 45 kilometre batısındaki El Ariş kasabası arasında birikiyor. Yardım kamyonlarından birinin şoförü Mahmoud Hussein, kamyonundaki ürünlerin bir aydır orada olduğunu ve güneşin altında yavaş yavaş çürüdüğünü anlattı. Gıda ürünlerinin bazıları atılırken, bazıları 'ucuz yollu elden çıkarıldı'. 

Hussein, "Elmalar, muzlar, tavuklar, peynirler... Pek çok şey çürüdü. Bazı şeyler iade edildi, bazıları ise fiyatının dörtte birine satıldı. Taşıdığımız soğanları, içlerindeki kurtlar sebebiyle en iyi ihtimalle hayvanların yiyeceğini söylediğime üzgünüm" diye konuştu.

'BAZI YARDIMLAR 2 AYI AŞKIN SÜREDİR BEKLİYOR'

Refah geçişi üzerinden Gazze'ye yardım sevki, 7 Ekim'den iki hafta sonra başlamıştı. Sınır kapısının İsrail'in kontrolüne geçmesiyle birlikte, 5 Mayıs'tan bu yana Refah'tan hiçbir kamyon Gazze Şeridi'ne geçmedi. BM'ye göre, bu esnada az sayıda kamyon, İsrail ile olan Kerem Şalom kapısından Gazze'ye girdi. Mısır Kızılayı'nın bölgesel başkanı Khaled Zayed, Mısır'ın Kuzey Sina bölgesinde bekleyen yardım miktarının çok büyük olduğunu, bazılarının 2 aydan uzun süredir burada sıkışmış durumda olduğunu belirtti. 

Zayed, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı yardım paketlerinin belirli bir sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekiyor... Bunu, gıda ve tıbbi malzemelerin muhafazası konusunda hayli eğitimli olan uzmanlarla koordine ediyoruz. Umarız sınır bir an önce açılır."

'ÜRÜNLERİN ÇOĞU İNSAN TÜKETİMİNE UYGUN DEĞİL'

Suudi Arabistan'ın finanse ettiği KSrelief yardım kuruluşunun genel süpervizörü Abdullah Al Rabeeah'ın verdiği bilgiye göre, kuruluşun 350'yi aşkın kamyonu, içindeki gıda ve tıbbi malzemelerle birlikte Refah sınırından geçmeyi bekliyor. 

Al Rabeeah, "(Ürünleri) paketleyip gönderiyoruz ama aynı zamanda yeniden kontrol etmemiz gerekiyor. Bu, büyük bir yük" ifadelerini kullandı. Yetkili, kurtlanma ve bozula ihtimaline karşı kamyonlardaki unu boşaltmak durumunda kaldıklarını da ifade etti. Mısır Tedarik Bakanlığı'ndan yerel yetkililer ise bazı gıda ürünlerinin Kuzey Sina'da daha düşük fiyatlara satıldığını, bazı çürük yumurtalara el konulduğunu anlattı. 

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Direktörü de konuya ilişkin açıklamasında, "Gazze Şeridi'ne giren ürünlerin pek çoğu insan tüketimine uygun olmadığı ve sağlıklı olmadığı için burada büyük bir problem var. Dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı, ürünleri yemeden ya da aileleri ile paylaşmadan önce incelemeleri gerektiğine ilişkin kamuoyunu bilinçlendirmek üzere bir uyarı açıklaması yayınladı" ifadelerini kullandı. 

İSRAİL: ÜÇ REHİNENİN CESETLERİNE ULAŞILDI

Öte yandan, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) bugün yapılan açıklamada, üç İsrailli rehinenin daha cesetlerine ulaşıldığı belirtildi. Cesetleri bulunan kişilerin Hanan Yablonka, Michel Nisenbaum ve Orion Hernandez olduğu açıklandı. IDF, erkeklerin cesetlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya’da gece saatlerinde bulunduğunu bildirdi.

BBC’nin haberine göre, 42 yaşındaki Yablonka ve 32 yaşındaki Hernandez, 7 Ekim 2023'te Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın ‘Aksa Tufanı’ saldırısını düzenlediği noktalardan Nova müzik festivalinden kaçarken öldürülmüştü. 59 yaşındaki Nisenbaum’dan en son haber alındığında ise Gazze sınırındaki askeri bir üste babasıyla olan 4 yaşındaki torununu almak için yoldaydı. Orion Hernandez’in ise cesedi geçen hafta bulunan esirlerden Shani Louk’un erkek arkadaşı olduğu ifade edildi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)