Rehine ailelerinden Netanyahu’ya tepki: ‘Masaya koyduğun teklifin arkasında dur’

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’la ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için ateşkes sırasında silahlı kişilerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönmemesini talep etti.

Tel Aviv sokaklarında rehinelerin serbest bırakılması için talebiyle asılan posterler: 'Onu şimdi eve getirin' (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Gazze’de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için öne sürdüğü taleplerde değişiklik yaptığı iddia edildi. CNN International’a konuşan ateşkes müzakerelerine aşina İsrailli bir kaynak, Netanyahu’nun nihai bir ateşkes sırasında silahlı kişilerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönmesinin engellenmesini istediğini söyledi. İsrail, daha önce olası bir ateşkes sırasında Filistinlilerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine kısıtlama olmadan erişimine izin verilmesini kabul etmişti. Fakat, iddiaya göre, Başbakan Benjamin Netanyahu, bu hafta İsrail’in müzakere heyetine silahlı kişilerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönmesinin engellenmesinin Hamas’la varılacak herhangi bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasının parçası olması gerektiğini söyledi.

‘BU TALEBİ NEDEN ŞİMDİ GÜNDEME GETİRDİĞİ BELLİ DEĞİL’

Bu talebin ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı ateşkes anlaşma teklifinin ardından yeniden canlandırılmaya çalışılan ateşkes ve rehine takası müzakerelerindeki ilerlemeyi olumsuz etkileyeceği ifade edilirken, İsrail’in Kanal 12 televizyonuna konuşan, ateşkes ve rehine takası görüşmelerine katılan üst düzey İsrailli bir yetkili, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun sürekli yeni talepler sunarak anlaşmayı geciktirdiğini söyledi.

AA’nın aktardığına göre, ismi açıklanmayan İsrailli yetkili de Netanyahu'nun Hamas'ın silahlı üyelerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmesini önleyecek bir mekanizmanın kurulması konusunda ısrar ettiğini belirterek, "Başbakan'ın bu konudaki ısrarı, görüşmeleri haftalarca duraklatacak; sonrasında eve geri getirecek kimse kalmayabilir" diye konuştu. Bu talebin İsrail'in 27 Mayıs'taki önerisinin parçası olmadığını kaydeden yetkili, "Netanyahu'nun bu talebi neden şimdi gündeme getirdiği belli değil" dedi. Netanyahu'nun sürekli yeni talepler sunarak anlaşmayı geciktirdiğine işaret eden yetkili, "Bu, rehineler için kader anı. İki hafta içinde bir anlaşmaya varabilir ve rehineleri eve getirebiliriz" ifadelerini kullandı.

REHİNE YAKINLARINDAN TEPKİ: ‘BAŞBAKAN’A SESLENİYORUZ…’

Netanyahu’nun ateşkes ve rehine takası anlaşması için öne sürdüğü yeni talebin ve İsrailli yetkilinin açıklamasının basına yansımasının ardından Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu, duruma tepki gösterdi. The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, forumdan yapılan açıklamada, “Bir daha asla geri gelmeyebilecek bir şansın kaçırılmasına yol açabilecek bu sorumsuz davranış karşısında dehşet ve şok içindeyiz” denildi.

Rehine yakınları, açıklamalarında ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Herkesin aklı başına gelip birlikte çalıştıklarında geri getirecek kimse kalmayabilir. Her bir dakika bizim için bir ebediyet, her bir saniye ise onlar için cehennem. Başbakan’a sesleniyoruz: Biz Netanyahu anlaşmasının arkasındayız. Masaya koyduğunuz anlaşmanın arkasında durma sırası sizde.”

ANKET: İSRAİLLİLERİN YÜZDE 72’Sİ NETANYAHU’NUN İSTİFASINI İSTİYOR

Öte yandan, İsrail’de yapılan bir anketin sonuçlarına göre, halkın yüzde 72’si Netanyahu’nun, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023’teki ‘Aksa Tufanı’ saldırısıyla bağlantılı başarısızlıklar dolayısıyla istifa etmesi gerektiği görüşünde.

AA’nın aktardığına göre, Kanal 12 televizyonu tarafından yapılan ankete katılan İsraillilerine yüzde 44'ü Başbakan Netanyahu'nun ‘derhal’, yüzde 28'i ise Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılar sona erdiğinde istifa etmesini istiyor. Katılımcılar arasında kendilerini mevcut hükümetin destekçisi olarak tanımlayanların yüzde 50'si Netanyahu'nun görev süresi dolmadan istifa etmesi gerektiğini belirtirken, hükümetin destekçilerinin yüzde 42'si Başbakan'ın görev süresinin dolması gerektiğini ifade etti.

SALDIRILARDAN ‘EN SORUMLU’ KİŞİ KİM?

Katılımcıların yüzde 39'u 7 Ekim’deki saldırılardan ‘en sorumlu kişinin’ Netanyahu olduğunu söylerken, yüzde 18'i Askeri İstihbarat Dairesi’nin eski şefi Tümgeneral Aharon Haliva'yı, yüzde 10'u Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'yi suçladı. Ankete katılanların yüzde 7'si İsrail İç İstihbarat Servisi Şin Bet Direktörü Ronen Bar'ın saldırılarda sorumlu olduğunu belirtirken, katılımcıların yüzde 4'üne göre sorumluluk Savunma Bakanı Yoav Gallant'a aitti.

Ankette ayrıca İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası ve ateşkes müzakereleri konusunda bir soru da yer aldı. Ankete katılanların yüzde 64'ü rehine takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerine olumlu yaklaşırken, yüzde 15'i müzakerelere karşı çıktı. Ankete katılanların yüzde 21'i ise konuya dair fikirleri olmadığını beyan etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)