Remzi Kartal: Öcalan'la görüşülmesi çok önemli

Devlet Bahçeli'nin çağrısı ve Ömer Öcalan'ın İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşmesinin ardından konuşan Kongre-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal, "Öcalan bütün taraflara önemli mesajlar verdi" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarıyla gündeme gelen yeni sürece ilişkin bir açıklama da Kongra-Gel Eş Başkan Remzi Kartal'dan geldi. Kartal, Ankara'daki TUSAŞ saldırısı ve Ömer Öcalan'ın Abdullah Öcalan'la İmralı'da görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada "Görüşme önemli ancak yeterli değil. Esas olan Öcalan’nın fiziki özgürlüğüdür" ifadesini kullandı. 

'UMUT HAKKI' ÖNERDİ

Devlet Bahçeli, 22 Ekim'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK lideri Abdullah Öcalan için “Meclis’te DEM Parti grup toplantısında konuşsun" dedi ve "örgütün lağvedildiğini" açıklarsa cezaevinden çıkması için "umut hakkı" kapsamında yasal düzenleme yapılmasını istedi. 

Bahçeli'nin çağrısının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den de “Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum" açıklaması geldi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları "Ortadoğu ve Türkiye’de barışın muhatabı İmralı’da ağır tecrit altında bulunan Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorunun çözüm yeri Meclis'tir. Onurlu bir barış için inisiyatif almaya hazırız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihî fırsat penceresinin, kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz” ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcası Feti Yıldız da 22 Ekim'in bir milat olduğunu söyledi. Bu açıklamaların ardından iki kritik gelişme yaşandı. Ankara'daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş'nin (TUSAŞ), Havacılık Bulvarı Kahramankazan Ankara yerleşkesinde dün iki kişi tarafından saldırı düzenlendi. 5 kişinin öldüğü 22 kişinin yaralandığı saldırıyı gerçekleştirenlerin PKK'lı olduğu açıklandı. 

43 AY SONRA İLK GÖRÜŞME

Yine dün, 43 aydır görüş izni verilmeyen Abdullah Öcalan'ın yeğeni olan DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'la görüştüğü ortaya çıktı. Abdullah Öcalan, Ömer Öcalan aracılığıyla gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı: 

“Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.”

'GÖRÜŞME ÇOK ÖNEMLİ'

Bu iki gelişmenin ardından Stêrk TV'ye konuşan Remzi Kartal özetle şunları söyledi:

"Abdullah Öcalan ile yapılan bu görüşme çok önemli. Öcalan bütün taraflara önemli mesajlar verdi. Görüşme önemli ancak yeterli değil. Esas olan Öcalan’nın fiziki özgürlüğüdür. Türk devleti Öcalan’ın mesajını iyi anlamalı ve ciddiye almalı. Devlet Öcalan’ı kendi istediği şekilde ikna etmek istiyor ancak Öcalan buna karşı direniyor. Öcalan’ın “tecrid devam ediyor” demesi, mücadeleyi büyütün çağrısıdır."

AYDAR: ELİMİZDEN GELEN KATKIYI SUNACAĞIZ

BBC Türkçe'ye konuşan KCK yöneticisi Zübeyir Aydar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mecliste DEM Partililerin elini sıkması ve sonra da yaptığı açıklamalarla ilgili gelişmeler için "Yeni bir dönem. Biz de ilgiyle izliyoruz. Yabana atmıyoruz" dedi.

Tartışmaların Bahçeli tarafından başlatılmış olmasını, "Önemsiyoruz" sözüyle değerlendiren Aydar, Abdullah Öcalan'ın mesajı içinse "Kısa bir mesaj ama son üç haftadır yaşanan tartışmalar karşısında verilmiş bir mesajdır. Örgüt olarak şunu söyleyeyim, biz bu mesajı aldık. Mesajı destekliyoruz. Biz hareket olarak anlaşmak için, bir siyasal çözüm için elimizden gelen katkıyı her düzeyde sunacağız" ifadelerini kullandı.

Aydar, "Yeni bir süreç için şartlar uygun mu?" sorusuna, "Bence uygun. Şu anda üçüncü dünya savaşı ortamından bahsediliyor. Bölgemizde ciddi bir savaş yaşanıyor. Kürtler de bir biçimde taraf oluyor. Sorunların silahla çözümünün ne kadar zorlaştığını görüyoruz" yanıtını verdi.

(HABER MERKEZİ)