Reuters 5 maddede inceledi: TL'deki değer kaybının sonuçları
TL'nin dolar karşısında yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetmesini inceleyen Reuters haber ajansında, mevcut durumun yol açabileceği sorunlar 5 maddede incelendi.
DUVAR - İngiltere merkezli Reuters ajansı, TL'nin dolar karşısında yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetmesini inceledi. Reuters analizinde TL'deki değer kaybının Türkiye ekonomisinde hangi sorunlara yol açabileceği 5 maddede sıralandı.
KURU SERBEST Mİ BIRAKMALI?
Bütçedeki büyük açık, enflasyon sorunu ve birkaç yıldır uygulanan son derece tartışmalı politikaların erittiği döviz rezervleri, TL'deki değer kaybının sürmesini gerektirecek bol miktarda sebep olduğunu gösteriyor.
TL'deki değer kaybının durup durmayacağını ya da ne zaman duracağını kimse bilmiyor. JPMorgan ve Goldman Sachs gibi büyük yatırım bankalarının analistleri ve vadeli döviz piyasalarındaki TRYFWD= fiyatlamalara göre TL, dolar karşısında 25'e, hatta 30'a kadar yükselebilir. Bu da, dünkü yüzde 7'lik tarihi zirvelerin üzerine çıkılacağı anlamına geliyor.
Her şey TCMB'nin daha önceki çalkantılı dönemlerde yaptığı gibi büyük bir faiz artırımına gidip gitmeyeceğine, ya da hatta Ankara'nın uzun süredir gündemde olmadığı konusunda ısrar ettiği sermaye kontrollerini uygulamaya başlamasına bağlı olacak.
TCMB başkanlığına Gaye Erkan'ın atanması bekleniyor. JPMorgan, Erkan'ın atanması hâlinde, büyük bir faiz artırımına gidileceğini, yani şu anki yüzde 8.5'ten yüzde 25 ila yüzde 30'a çıkarılabileceğini tahmin ediyor.
Cumhuriyet'in aktardığına göre, Commerzbank'ın döviz piyasaları araştırma müdürü Ulrich Leuchtmann, "Katlanarak oluşan bir hareketin ardından böyle olur. Uzun bir süre hiçbir şey olmadığını düşünürsünüz, sonra aniden ortalık karışır" dedi.
ACI YOKSA KAZANÇ DA YOK
Politika faizinde yapılacak olan büyük bir artırım tüketicilerin harcamalarını azaltacağı gibi şirketlerin borçlanma maliyetlerini artırarak ekonominin hızla yavaşlamasına, hatta daralmasına yol açabilir.
Ekonomide muhtemel daralmanın yaratacağı külfeti hafifletecek bazı unsurlar da mevcut. TL'deki değer kaybı fiyat avantajı sağlayarak muhtemelen hem ihracatçıların ve turizmcilerin gelirlerini artıracak. Ayrıca Şubat'taki yıkıcı depremlerin ardından kamunun yeniden inşa çalışmaları için yapacağı harcamalar ekonomide oluşacak sorunların bir kısmını giderebilir.