Reuters analizi: Türkiye kaybettiği 10-15 yılı not artışlarıyla telafi edemez
Uluslararası uzmanlar, kredi notları yükselmeye başlayan Türkiye'nin, not artışlarına rağmen kaybettiği 10-15 yılı telafi edemeyeceğini ifade ediyor.
DUVAR - Reuters, uluslararası uzmanlarla dayandırdığı analizinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok gelişmekte olan ülkenin kredi notlarının yükseldiğini ancak bu ülkelerin not artışlarına rağmen kaybettikleri 10-15 yılı telafi edemeyeceklerini ifade etti.
Reuters'ın analizinde, Brezilya, Nijerya ve Türkiye'den, en riskli konumdaki Mısır ve Zambiya'ya kadar birçok gelişmekte olan ülkenin kredi notlarının yeniden yükseltilmeye başlandığına dair işaretler artıyor.
Ülkelerin borçlanma maliyetlerini etkilediği için kredi notlarını yakından izleyen ekonomistlerin birçoğu, onlarca yıldır düşürülen kredi notlarının yeniden artırılmaya başlandığını vurgularken, bu durum borç baskılarının arttığı uyarılarıyla çelişiyor.
Bank of America'ya göre, kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Moody's ve Fitch bu yıl değerlendirdiği ülkelerin dörtte üçünün kredi notunu yükseltti. Değerlendiren ülkelerin kredi notlarının neredeyse tamamı korona virüsÜ salgınının ilk yılında düşürülmüştü.
Dünya genelindeki faiz artışlarının durdurulmasıyla, kredi notları daha fazla da artırılabilir.
Moody's, gelişmekte olan ekonomiye sahip 15 ülkenin kredi notu görünümünü pozitif olarak korurken, S&P ise 17 ülkenin kredi notu görünümünü pozitif olarak değerlendiriyor. Fitch ise küresel finansal kriz sonrası kredi notu artışlarından bu yana en yüksek pozitif görünüm oranına sahip.
Ekonomim'in aktardığına göre Fitch'in ülke notları grubu başkanı Ed Parker, ülkelerin kredi notlarının birçok sebepten dolayı artırıldığını söyledi. Parker'ın açıklamasına göre, bazı ülkelerin kredi notları korona virüsü ve Ukrayna savaşı kaynaklı enerji fiyat artışlarının etkisinin azalmasıyla, diğer ülkelerin kredi notları ise ülkelerin attıkları parasal ve mali politika adımlarının desteğiyle yükseltildi.