Reuters: Anketlerde gerileyen Erdoğan için uluslararası endişe çok önemli değil

Reuters ajansı, 'Küresel piyasalar ve müttefikler sersemlerken, Türkiye'de Erdoğan içeriye bakıyor' başlıklı bir analiz yayımladı. Analizde, 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın anket sonuçları nedeniyle Türkiye'de yaşanan son gelişmelere dair uluslararası tepkilerden çok muhafazakâr seçmenlere odaklandığı' yorumu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya basını Türkiye'de son günlerde yaşanan gelişmeleri yakından izlemeye devam ederken, İngiliz haber ajansı Reuters 'Küresel piyasalar ve müttefikler sersemlerken, Türkiye'de Erdoğan içeriye bakıyor' başlıklı bir analiz yayınladı. Ajans, Erdoğan'ın Naci Ağbal'ı Merkez Bankası başkanlığından almasını ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini 'gece gelen ikiz şoklar' olarak niteleyip bu durumun piyasaları ve Batılı müttefikleri 'şaşkına çevirdiğini' belirttikten sonra, şu ifadeleri kullandı:

'ANKETLER NEDENİYLE YOKUŞ YUKARI BİR MÜCADELE VERMESİ GEREKECEK'

"Anketlerde güç kaybettiği bir dönemde, Türkiye'nin en uzun süreli görevde kalan lideri için uluslararası alarm, destekleriyle iktidardaki yaklaşık 20 yılının temelini oluşturan muhafazakâr seçmenin yanıtından daha az endişe yaratıyor olabilir. Anketler, Erdoğan'ın İslamcı kökenli partisi AKP ile milliyetçi müttefiki MHP'nin toplam oy oranlarının yüzde 50'nin epey altına düşmekte olduğunu gösteriyor. Bu da Erdoğan'ı, 2023'te yapılması planlanan seçimler öncesinde oyları geri almak için yokuş yukarı bir mücadeleyle başbaşa bırakıyor."

'KENDİSİNİ SIRADAN TÜRKLERİN SAVUNUCUSU GİBİ KONUMLANDIRIYOR'

Reuters'ın görüştüğü yorumcular Erdoğan'ın faiz oranlarını artıran bir Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alarak ve aile değerleriyle çelişiyormuş gibi gösterilen İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek 'kendisini sıradan Türklerin savunucusu gibi konumlandırdığını' söyledi. Haberde görüşlerine yer verilen Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü kıdemli uzmanlarından Soner Çağaptay, Erdoğan'ın yarın düzenlenecek parti kongresinde yapacağı konuşma için "Türkiye'nin temel değerlerini Batı'dan gelen yoz değerlere karşı kendisinin temsil ettiği yönünde, son derece yerli bir mesaj verecek" yorumu yaptı.

'OY İÇİN DİN VE MİLLİYETÇİLİK ÜZERİNE OYNUYOR'

Çağaptay, HDP'nin kapatılması girişimi için de "İroni şu ki, Erdoğan'ın bugüne dek görülen en otokratik rota değişimi, Avrupa ve ABD'ye karşı bir sempati toplama atağı sırasında geliyor" dedi. Reuters ajansı bu bağlamda Türkiye'nin son dönemde özellikle Doğu Akdeniz krizinde Avrupa Birliği'ne yumuşama sinyalleri verdiğini hatırlattı. Londra'daki düşünce kuruluşu Chatham House'dan Türkiye uzmanı Fadi Hakura ise bu diplomatik açılımlara rağmen Erdoğan'ın 'ülke içinde oy tabanını sağlamlaştırmak için din ve milliyetçilik üzerine oynadığı' yorumu yaptı.

'EKONOMİ NEDENİYLE HDP VEYA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YETMEZ'

MAK Danışmanlık şirketinin sahibi Mehmet Ali Kulat ise Reuters'a demecinde, Erdoğan'ın ekonomide düzelme sağlamadıkça destek oranlarını yeniden kazanmasının zor göründüğünü söyledi. Kulat, "Ekonomi kötü oldukça, HDP'yi kapatmak veya İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmek AK Parti'nin oy artırması için yeterli olmayacaktır" dedi. (DIŞ HABERLER)