Reuters: Biden araya girdi, AB'nin Türkiye'ye yeni yaptırımları askıya alındı
Reuters ajansı, Avrupa Birliği'nin ay sonundaki zirvesinde Türkiye'ye Doğu Akdeniz nedeniyle yeni yaptırım dayatma planını askıya aldığını duyurdu. Ajansa konuşan diplomatlar, kararda Türkiye'nin daha yapıcı bir dil benimsemesinin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Brüksel'e bu yöndeki çağrısının etkili olduğunu söyledi. Bir diplomat, HDP'nin kapatılması girişiminin yaptırımları yeniden gündeme getirmesinin beklenmediğini belirtti.
DUVAR - Reuters ajansı, Avrupa Birliği'nin 25-26 Mart'taki zirvesinde Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle yeni yaptırım dayatma kararını askıya aldığını duyurdu. Ajansa konuşan Avrupalı ve ABD'li diplomatlar, bu kararda hem Ankara'nın daha 'yapıcı' bir dil kullanmasının, hem Yunanistan'la istişari görüşmelerin yeniden başlamasının, hem de ABD Başkanı Joe Biden'ın Brüksel'e bu yöndeki çağrısının etkili olduğunu söyledi.
'PLANLAR DONDURULDU'
Avrupa Birliği'nin ay sonundaki zirvesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bazı üst düzey yetkililerini Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la yaşanan gerilim nedeniyle 'kara liste'ye alması bekleniyordu. Reuters'ın dört diplomata dayandırdığı haberdeyse, yaptırım planlarının dondurulduğu belirtildi.
EXCLUSIVE: #EU halts sanctions on #Turkey oil executives as ties improve - with @rdfemmott & @ReutersChalmers https://t.co/QIjU2OI9Et
— Tuvan Gumrukcu (@tuvangumrukcu) March 18, 2021
BIDEN YÖNETİMİ 'TAVİZ VERMEYE HAZILAR' DEDİ İDDİASI
Ajansa konuşan Avrupalı ve ABD'li diplomatlar, Joe Biden yönetiminin 'bir NATO müttefiki ve AB'ye üye adayı olan Türkiye'nin daha fazla taviz vermeye istekli göründüğü bir zamanda', Brüksel'e yeni yaptırım dayatmama çağrısında bulunduğunu söyledi.
'ARTIK EKONOMİK YAPTIRIMLARDAN SÖZ ETMİYORUZ'
Bir AB diplomatı "Türkiye'den yeni şahısların kara listeye alınması çalışmaları durdu ve artık ekonomik yaptırımlardan söz etmiyoruz" derken, bir diğer diplomat yeni yaptırım girişimlerinin esasında hiç somutlaşmadığını söyledi. Üçüncü bir kaynak da, "Diplomatik yollara öncelik veriliyor" ifadelerini kullandı.
'ERDOĞAN VE ÇAVUŞOĞLU'NUN GÖRÜŞMELERİ DEĞİŞİME İŞARET ETTİ'
Reuters'a konuşan diplomatlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Ocak'ta Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel ile yaptığı video konferans görüşmesinin ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı yüz yüze görüşmelerin, 'Türk diplomasisinde bir değişime işaret ettiğini' söyledi.
KİMLERE YAPTIRIM BEKLENİYORDU?
AB, Şubat 2020'de TPAO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ferruh Akalın ile TPAO Arama Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Ali Coşkun Namoğlu’na yaptırım kararı almış, Doğu Akdeniz geriliminin dinmemesi halinde de yeni yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulunmuştu. Reuters'a konuşan diplomatlardan biri, bu dönemde TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin'in de aralarında bulunduğu yönetim kurulu üyelerine yaptırımın düşünüldüğünü söyledi.
'MERKEL YATIRIMA ÖNCELİK VERİYOR'
Reuters'ın haberinde 'AB'nin Erdoğan'ı demokrasiyi erozyona uğratmak ve bağımsız mahkemeler ile medyayı yok etmekle' suçladığı ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'de yatırımlara öncelik veren bir yaklaşımı tercih ettiği, Fransa ile Yunanistan'ın da sonuç olarak bu pozisyona çekildiği belirtildi.
'HDP'Yİ KAPATMA GİRİŞİMİ YENİ YAPTIRIMLARI GÜNDEME GETİRMEZ'
Reuters'a konuşan diplomatlar, AB'de Türkiye'ye dair hazırlanması beklenen bir raporun başta enerji, insan hakları ve göç konusunda eleştiriler içermesinin beklendiğini ama şimdi daha tarafsız bir tonda yazılacağını belirtti.
Diplomatlardan biri, HDP'nin kapatılması girişiminin yeni yaptırımları gündeme getirmesinin beklenmediğini ama bu konunun AB tarafından ele alınabileceğini de ekledi. (DIŞ HABERLER)