İsrail: Hamas lideri Yahya Sinvar öldü

İsrail ordusu ve Dışişleri Bakanı Katz, Hamas lideri Sinvar'ın öldüğünü duyurdu. Hamas'tan henüz bir açıklama yapılmadı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin'in Gazze Şeridi'ni yöneten İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) lideri Yahya Sinvar'ın, İsrail'in dün gece düzenlediği kara saldırısında hayatını kaybettiği açıklandı.

Reuters haber ajansının konuştuğu Hamas kaynakları, Gazze'den gelen işaretlerin Sinvar'ın öldüğünü gösterdiğini söyledi. İsrail polisinden yapılan açıklamada, Gazze'deki saldırıda öldürülen 3 Filistinlinin cesetleri üzerinde inceleme yapıldığı, DNA incelemesinin sürdüğü aktarıldı.

Daha sonra açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Gazze’ye düzenlenen saldırıda Yahya Sinvar’ın hayatını kaybettiği söyledi. Katz, "Yahya Sinvar, bugün İsrail askerleri tarafından öldürüldü" dedi. 

İsrail ordusunun açıklamasında da Sinvar'ın öldüğünü belirtildi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyinde yaşanan çatışmada ölen 3 Filistinlinin arasında Sinvar'ın olduğunu doğrulandığı ifade edildi.

Hamas'tan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Ne olmuştu?

Yahya Sinvar'ın yaşamını yitirdiği iddiası ilk olarak Eylül ayının sonlarında ortaya çıktı. İsrail devlet televizyonu KAN’da, 22 Eylül günü yer alan haberde, Hamas Siyasi Büro Başkanı Sinvar’ın İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybedip kaybetmediğinin araştırıldığı ancak bu iddiayı destekleyecek doğrulanmış bir istihbarat bulunmadığı belirtilmişti.

6 Ekim'de ise Sinvar'ın hayatta olduğu fakat Hizbullah üyelerinin çağrı cihazı ve telsizlerinin patlatıldığı saldırıların ardından yalnızca kağıt-kalem kullanarak haberleştiğini ifade edildi. İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, haberine kaynak olarak ateşkes görüşmelerini yürüten Katarlı yetkilileri göstermişti.

Son olarak bugün İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Sinvar'ın ölmüş olabileceğini araştırıldığı belirtildi. Çarşamba gecesi Gazze'nin güneyinde yaşanan çatışmalarda 3 kişinin öldürüldüğünü ancak henüz kimlik tespiti yapılmadığı aktarıldı. İsrail Güvenlik Kabinesi üyelerinin de Sinvar'ın 'büyük ihtimalle öldürülmüş olabileceği' konusunda bilgilendirildiği kaydedildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)