Reuters: NATO'dan sonra Kabil Havalimanı'nı işletmek isteyen Türkiye ek asker yollayabilir

Türkiye'nin NATO sonrası Kabil Havalimanı'nı işletip koruma teklifi tartışılıyor. ABD'nin öneriyi bazı çekincelere rağmen olumlu karşıladığı, Türkiye'nin yeni asker gönderebileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reuters ajansı, Türkiye'nin, NATO askerlerinin 11 Eylül tarihinde Afganistan'dan çekilme sonrası Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı hem koruyup hem işletme önerisini mercek altına aldı. Ajansa konuşan ABD'li yetkililer bu önerinin önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılacak görüşmede ele alınacağını söyledi. Yetkililer, ABD tarafının bazı çekinceleri olduğunu ve Türkiye'nin 'çok fazla koşul' öne sürdüğünü belirtse de, öneriye olumlu yaklaştıklarını aktardı.

HULUSİ AKAR RESMEN AÇIKLAMIŞTI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün, "Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan’da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda kalabiliriz. Şartlarımızla ilgili cevabı bekliyoruz" demişti.

TÜRK YETKİLİ: EK ASKERE İHTİYAÇ OLACAK

Reuters'a isim vermeden konuşan Türk yetkililer de, Ankara'nın bu öneriyi mayıs ayında, ABD ile NATO müttefiklerinin 11 Eylül'de çekilme kararını aldığı NATO toplantısında aldığını anlattı. Bir yetkili, ABD ile Türkiye'nin bu görev için olası gereklilikleri görüştüğünü, Washington'ın bunlardan bazılarını ele almayı kabul ettiğini söyledi. Yetkili, "ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının ardından Türkiye, Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlamayı teklif etti. Bu çerçevede, NATO be ABD ile görüşmeler yapılıyor" dedi.

Türkiye'nin şu an Afganistan'da, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme kapsamında 500'den fazla askeri bulunuyor. Reuters'a konuşan Türk yetkili, havalimanı misyonunun kabul edilmesi halinde bu sayının artırılmasının gerekeceğini ekledi.

ABD'Lİ YETKİLİLER: GÜVEN KONUSUNDA BAZI ENDİŞELER VAR

Reuters'a isim vermeden konuşan ABD'li yetkililer ise teklifi olumlu karşıladıklarını ancak Ankara'nın bu görev için 'çok fazla' Amerikan yardımı istediğini ve bazı koşullar dayattığını söyledi. ABD'li yetkililer, iki ülke arasındaki diğer anlaşmazlıklar nedeniyle ABD'de Türkiye'nin güvenilirliğine dair bazı endişeler de bulunduğunu ancak Washington'ın bu teklifin hayata geçmesinin bir yolunu bulacağını belirtti.

NATO ülkelerinin liderleri, önümüzdeki pazartesi Brüksel'de biraraya gelecek. Türkiye'nin Kabil önerisinin de hem NATO Liderler Zirvesi'nde, hem de Erdoğan-Biden görüşmesinde gündeme geleceği belirtiliyor.

REUTERS: BATI'YLA İLİŞKİLERİ DÜZELTEBİLİR

Reuters ajansı haberinde, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'ndan NATO çekilmesi sonrasında yapılacak uluslararası uçuşları güvenceye almakta rol oynamasının, Ankara ile Batı arasında S-400'ler ve Doğu Akdeniz krizi nedeniyle gerilen ilişkilerin düzelmesine yardımcı olabileceği yorumunu da yaptı.

Haberde, Türkiye'nin teklifinin, NATO çekilmesi öncesinde Afganistan'da şiddetin arttığı bir döneme denk geldiğine de dikkat çekildi. Son olarak Afganistan'da dün düzenlenen bir saldırıda 150 asker ölmüştü. (DIŞ HABERLER)