Reuters: Rusya, tahılını ihraç etmek için 'gölge filo’ kullanıyor

Rusya'nın kendi tahılını dünyaya ihraç etmek için Türkiye ve Çin merkezli şirketlere ait daha eski gemilerden oluşan bir 'gölge filo' kullandığı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan 17 Temmuz’da çekilme kararı alan Rusya’nın kendi tahılını ihraç etmek için ‘gölge filo’ kullandığı iddia edildi. Reuters haber ajansı, üç deniz nakliye kaynağına dayandırdığı haberinde, Rusya’nın tahıl ihracatı yüksek seviyelerde izlese de son aylarda Türkiye ve Çin merkezli şirketler tarafından işletilen daha eski gemilerden oluşan bir ‘gölge filo’yu daha fazla kullandığı ifade edildi.

‘GİZLİ YAPTIRIMLAR MALİYETLERİ ARTIRABİLİR’

Rusya’daki gemi azlığının yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla tahıl ticareti yapan şirketlerin Rusya ile iş yapmaya eskisi kadar istekli olmadığını aktaran Reuters, bu durumun Rusya’nın tahılını ihraç ederken karşı karşıya kaldığı maliyeti artırdığı değerlendirmesinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afrika’ya gönderilen Ukrayna tahılı yerine Rusya tahılı sözü verdiğini hatırlatan ajans, Rusya Tahıl İhracatçıları Birliği Başkanı Eduard Zernin’in yorumlarına da yer verdi.

Buna göre, Zernin, Rusya’ya yönelik ‘gizli yaptırımların’ kötüleşebileceğini iddia ederek, bunun da nakliye ve sigorta maliyetlerini daha da artırabileceğine, artan maliyetlerin ise dünya pazarındaki buğday ve diğer tahılların fiyat seviyesine yansıyacağını söyledi.

‘RUSYA’NIN KİRALIK GEMİ TALEBİ ARTIŞ GÖSTERDİ’

Rusya’ya savaş nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların gıda ürünlerini kapsamadığını, fakat Rusya’nın bu ürünlere ‘gizli yaptırım’ uyguladığını ileri sürdüğünü hatırlatan Reuters, son gelişmelerin Rusya’yı daha az köklü işletmelerin daha eski ve daha küçük gemilere doğru ittiğini iddia etti. 

Ajansa konuşan ve isminin paylaşılmasını istemeyen bir yönetici, ülkeden ihraç edilen tahılın ‘büyük bir kısmının uluslararası tüccarların dokunmayacağı (gölge) filolar ile’ ihraç edildiğini aktardı. Reuters’ın paylaştığı bilgilere göre, son dönemde Rusya’nın kiralık gemilere olan talebi de bir yılda iki kat artarak temmuz ayında 257 gemiye yükseldi. Haziran 2023 ile karşılaştırıldığında ise bu artış oranı yüzde 40 olarak kayıtlara geçti.

‘TEDARİK BASKISI ARTABİLİR’

Tahıl ihracatının savaşla birlikte sekteye uğramasına rağmen küresel buğday fiyatlarının savaşın başladığı Şubat 2022’deki tepe noktasının altında izlediği hatırlatılan haberde, Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaşmaması durumunda bu açığın, Rusya veya başka ülke tahılı tarafından karşılanmazsa tedarik baskısının artabileceğine işaret edildi.

Ajans, Rusya Tarım Bakanlığı’nın aralık ayında 61 gemiden oluşan yeni bir tahıl filosu oluşturma açıklamasını da hatırlatarak bakanlığa göre Rusyalı ihracatçıların 60 bin ton kapasiteli 34 tahıl gemisi ve 40 bin ton kapasiteli 27 tahıl gemisi ihtiyacı olduğunu yazdı. (DIŞ HABERLER)