Reuters: Türkiye ve Ermenistan özel temsilcileri normalleşmeyi görüşecek

Reuters haber ajansına konuşan Türkiye'den diplomatik bir kaynak, Türkiye ve Ermenistan özel temsilcilerinin 2 yılın ardından yarın normalleşme görüşmesi yapacağını söyledi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve Ermenistan özel temsilcilerinin yeni tur normalleşme görüşmelerine başlayacağı iddia edildi. Türkiyeli bir diplomatik kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, iki ülke arasında normalleşme görüşmelerinin 2 yıllık aranın ardından, yarın yeniden başlayacağını söyledi. Türkiye ve Ermenistanlı özel temsilcilerin bugüne kadar dört tur görüşme yaptığı ifade edilirken, Türkiyeli kaynak beşinci tur görüşmenin 30 Temmuz Salı günü Türkiye-Ermenistan sınırında yapılacağını bildirdi. 

'GÜVEN İNŞA ADIMLARI ELE ALINACAK'

Kaynak, konuya ilişkin olarak, "Toplantı sırasında, gelişmeler özel temsilciler tarafından gözden geçirilecek ve iki ülke arasında uygulamaya konulabilecek belirli güven inşa adımları ele alınacak" bilgisini paylaşırken, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden görüşmeyi doğruladı. 

İki ülke yetkilileri arasındaki son resmi toplantı, Temmuz 2022'de yapılmıştı. Ancak, iki temsilci, bu sene Türkiye'de yapılan diplomasi forumu marjında da bir araya gelmişti. 

PAŞİNYAN, 26 TEMMUZ'DA TÜRKİYE SINIRINI ZİYARET ETTİ

Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da 26 Temmuz tarihinde Ermenistan-Türkiye sınırındaki Margara Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunmuştu. Başbakan Paşinyan sosyal medya hesabından Armavir Bölgesi'ne yaptığı çalışma gezisi kapsamında, sınırın Ermenistan tarafındaki Margara Sınır Kapısı'nı ziyaret ettiği bilgisini paylaşmıştı.. Başbakan Paşinyan, paylaşımında, Margara Sınır Kapısı'nın 1 milyar dramlık (yaklaşık 2 milyon 575 bin dolar) projeyle modernize edildiğini belirtmişti.

Halen kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırı, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından Şubat 2023'te iki kez, insani yardımın geçişi için açılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)