Reuters: Ukrayna, Kursk’ta ele geçirdiği toprakların yüzde 40’tan fazlasını kaybetti
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir kaynak, Ukrayna güçlerinin 6 Ağustos'ta karadan işgal ettiği Rusya'nın Kursk topraklarının yüzde 40'tan fazlasını karşı saldırılar sonucu kaybettiğini söyledi.
DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı 3 yıla yakın zamandır devam ederken, Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta karadan harekat başlattığı Rusya’nın Kursk bölgesinde kontrol aldığı toprakların yüzde 40’ından fazlasını kaybettiği ileri sürüldü.
Reuters'a konuşan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir kaynak, Rusya’nın ağustos ayından bu yana 59 bin kadar askeri Kursk’a kaydırdığını söyledi. Kaynak, “En fazla 1376 kilometre karelik bir alanı kontrol altına almıştık. Şimdi elbette bu alan daha küçük. Düşman, karşı saldırılarını artırıyor” diye konuştu. Kaynağın açıklamasına göre, Ukrayna’nın Kursk’ta şu anda kontrol ettiği bölge yaklaşık 800 kilometre kare. Kaynak, “Bu bölgeyi, askeri olarak uygun olduğu sürece elimizde tutacağız” iddiasında bulundu.
‘KUZEY KORE ASKERLERİ HENÜZ EĞİTİM AŞAMASINDA’
Ukrayna’nın Kursk’a başlattığı saldırı, 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana yabancı bir gücün Rusya topraklarına yönelik karadan ilk işgal eylemi olmuştu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı kaynağı, Kiev'in daha önceki iddialarını yeniden dile getirerek, Rusya’yı desteklemek için 11 bin kadar Kuzey Kore askerinin bölgeye intikal ettiğini ileri sürdü. Kaynak, bu askerlerin halen eğitimlerini tamamlama sürecinde olduğunu iddia etti.
Kaynak, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk'teki duruma ilişkin olarak ise Kurakhove bölgesinin şu anda ‘Kiev için en tehdit edici’ bölge olduğunu, Rusya güçlerinin burada günde 200 ila 300 metre ilerlediğini, Rusya askerlerinin bazı bölgelerde zırhlı araçlar ve insansız hava araçlarına (İHA) karşı savunma desteğiyle ilerleme sağladığını belirtti.
'UKRAYNA UZUN MENZİLLİ FÜZELERLE RUSYA'YI VURDU'
The Washington Post (WP) gazetesinin iki kıdemli ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD yönetiminin, Ukrayna'ya, temin ettiği uzun menzilli ATACMS füzelerini sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanma imkanı tanıyacak izni verdiği belirtilmişti. İngiltere basınında çıkan haberlerde de İngiltere'nin Ukrayna'ya temin ettiği 'Storm Shadow' (Fırtına Gölgesi) uzun menzilli seyir füzelerinin ilk kez Rusya topraklarında kullanıldığı belirtilmişti. Füzelerin 250 kilometrenin üzerinde menzile sahip olduğu biliniyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin ise 21 Kasım'da Rusya ordusunun Amerikan ve İngiliz uzun menzilli silahlarının kullanımına cevap olarak, Ukrayna'nın askeri ve sanayi kompleksi tesislerinden birine bir saldırı gerçekleştirdiğini ve bu saldırılar esnasında Rus orta menzilli füze sistemlerinden birinin, savaş koşullarında, nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyle test edildiğini bildirmişti.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus topraklarına yönelik silahlarını kullanmasına izin veren ülkelere karşı kendi silahlarını kullanma hakkına sahip olduklarını vurgulayarak, "Askeri birliklerini Rusya'ya karşı kullanma planları yapan ülkelerin yönetici elitlerine bunu ciddi olarak düşünmelerini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)