Reuters: Yemen'den atılan füzeyi engellemek için ABD'nin THAAD sistemi kullanıldı
Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, ABD'nin ekim ayında İsrail'e yerleştirdiği hava savunma sisteminin ilk defa Yemen'den atılan bir füzeyi engellemek için kullanıldığını söyledi.
DUVAR - Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin başkent Sana'ya hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Husilerin El Mesirah televizyon kanalında yayınlanan habere göre, saldırı, Ma'ain bölgesindeki 21 Eylül Parkı'nı hedef aldı. Kanalın haberinde saldırı sebebiyle ölüm ya da yaralanma yaşanıp yaşanmadığı hakkında bilgi verilmedi. Konu hakkında İngiltere ya da ABD'den henüz bir açıklama gelmezken, söz konusu saldırı, İsrail'in Sana ile Hudeyde kentlerine düzenlediği hava saldırılarından bir gün sonra geldi.
Reuters haber ajansına konuşan konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak ise ABD'nin ekim ayında İsrail'e yerleştirdiği Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sisteminin ilk defa bir füzeye müdahale etmek için kullanıldığını söyledi. Kimliğinin açıklanmaması şartıyla ajansa açıklamada bulunan kaynak, son 24 saat içinde Yemen'den fırlatılan bir füzeyi engellemek için THAAD sisteminin kullanıldığını anlattı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) konu hakkında yorum talebine henüz yanıt vermezken, Reuters'a konuşan kaynak, yapılacak analizin THAAD sisteminin söz konusu müdahalesinin başarılı olup olmadığını değerlendireceğini sözlerine ekledi. ABD'deki Joe Biden yönetimi, ekim ayında 100 ABD askeriyle birlikte İsrail'in savunması için THAAD sistemini ülkeye yerleştirmişti.
'HAYATTA KALIP KALAMAYACAĞIMDAN EMİN DEĞİLDİM'
Öte yandan, İsrail'in Yemen'in başkentindeki Sana Uluslararası Havalimanı'na saldırısı sırasında havalimanında olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaşananlara ilişkin dün yaptığı açıklamada, İsrail tarafından düzenlenen saldırıda hayatta kalıp kalamayacağından emin olmadığını anlattı. Ghebreyesus, havalimanını sarsan patlamaların çok şiddetli olduğunu, saldırıdan bir gün sonra dahi kulaklarının çınlamaya devam ettiğini belirtti. Kısa süre sonra havalimanının saldırı altında olduğunun anlaşıldığını ifade eden DSÖ Genel Direktörü, insanların yaklaşık dört paylamanın ardından bina içinde kaçışmaya başladığını belirtti. Ghebreyesus, bu patlamalardan birinin oturduğu gidiş salonunun yakınlarında yaşandığını kaydetti.
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, "Aslında hayatta kalıp kalamayacağımdan emin değildim çünkü çok yakındı, bulunduğumuz yere birkaç metre mesafedeydi" dedi. Küçük bir sapmanın doğrudan isabet almalarına sebep olabileceğini anlatan Ghebreyesus, kendisi ve iş arkadaşlarının saldırıdan sonraki saat boyunca havalimanında mahsur kaldığını, bu esnada havalimanının üzerinde insansız hava aracı (İHA) olduğunu cisimlerin uçtuğunu, bunun da yeniden ateş açılabileceği endişesini körüklediğini belirtti. DSÖ Genel Sekreteri, döküntüler arasında bazı füze parçaları gördüklerini sözlerine ekledi.
Ghebreyesus, "Orada hiçbir sığınak yoktu. Hiçbir şey yoktu. Yani öylece savunmasızdınız ve sadece herhangi bir şey olmasını bekliyordunuz" açıklamasında bulundu.
'BM PERSONELİ TAHLİYE EDİLDİ'
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ordusunun bir başka açıklamasında ise Yemen'deki İran destekli Husilerin kontrolünde bulunan Uluslararası Sana Havalimanı'na düzenlediği saldırıda yaralanan Birleşmiş Milletler (BM) personelini tahliye etmeyi başardıklarını duyurdu. Ghebreyesus, BM Dünya Gıda Programına (WFP) bağlı BM İnsani Hava Hizmeti personellerinin Yemen'den tahliyesine ilişkin X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.
26 Aralık'ta İsrail ordusunun Uluslararası Sana Havalimanı'na saldırısı sonucu yaralanan BM İnsani Hava Hizmeti çalışanlarını tahliye etmeyi başardıklarını kaydeden Ghebreyesus, Ürdün'e ulaştıklarını ve yaralıların burada daha iyi tedavi göreceğini bildirdi. Ghebreyesus, konuya ilişkin açıklamasında, "Sivillere ve insani yardım görevlilerine yönelik saldırılar her yerde durdurulmalı" vurgusunda bulundu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)