Reuters'a göre Merkez Bankası'nın karşı karşıya olduğu dört soru: 'Türkiye bu oyunu daha ne kadar oynayabilir?'
Türkiye'deki faiz indirimi tartışmasını ele alan Reuters ajansı, yarın faiz indirmesi beklenen Merkez Bankası'nın karşısında dört soru bulunduğunu yazdı.
DUVAR - Türk Lirası'nda yaşanan rekor seviyelerdeki değer kaybının ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Ben faizi savunanla beraber olmam, olamam" sözlerinin ardından gözler yarınki Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak faiz kararına çevrildi. Reuters ajansı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bu toplantı öncesinde dört soruyla karşı karşıya olduğunu yazdı.
Haberde faiz oranlarının düşürülmesinin beklendiği belirtilirken, "Bu adım muhtemelen Erdoğan'ı mutlu edecek ama analizciler, enflasyonun daha da yükselebileceği ve TL'nin düşüşünün hızlanabileceği uyarısında bulunuyor" denildi. Ajansa göre, öne çıkan dört soru ve yanıtları şöyle:
1- MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?
Ajans bu soruya şu yanıtı veriyor: "Reuters'ın yaptığı ankete göre, Türkiye'nin politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürmesi bekleniyor. Enflasyon son iki buçuk yılın en yüksek seviyelerinde olsa da, analistlerin tahminine göre ekim ayında beklentinin altında kalan faiz indirimi şimdi bir kesinti ihtimalini güçlendirdi. Ancak bazıları, TL'de son günlerde yaşanan düşüşteki hızın, bankanın elini tutabileceğine dikkat çekiyor."
Erdoğan'ın 'düşük faizin enflasyonu kontrol altına alacağına dair sıradışı bir bakış açısına sahip olduğunu' belirten Reuters, geçtiğimiz 20 ay içinde politika konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle üç Merkez Bankası başkanının değiştiğini hatırlattı. Reuters bununla birlikte Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 'aylardır devam eden şahince açıklamalarına' eylül ayında son verdiğini, geçtiğimiz ay açıklanan Para Politikası Kurulu metninde de "İndirim için sınırlı alan kaldı" ifadelerine yer verildiğini belirtti. Haberde, kendisini 'faiz oranlarının düşmanı' olarak gösteren Erdoğan'ın gözünü seçimlere çevirdiği yorumu yapılırken, "Anketlerde destek oranları düşen pragmatik cumhurbaşkanı ısrarını gözden geçirebilir veya TL'nin altında bulunduğu baskıya rağmen geri adım atmayı reddedebilir" denildi.
2- TÜRKİYE BU OYUNU NE KADAR OYNAYABİLİR?
Ajansın bu soruya yanıtında "Analizciler, çift haneli enflasyona ve sendeleyen para birimine rağmen faiz indirmenin tehlikeli olduğunu söylüyor" derken, Stockholm merkezli Handelsbankenan'daki Türkiye uzmanı üst düzey ekonomist Erik Meyersson'un da şu görüşüne yer verdi: "Türkiye'de kısa süre içinde ciddi bir politika değişikliği görmezsek, ülke, 2018'den bu yana üçüncü döviz krizine doğru yol alacak gibi görünüyor."
Reuters, "Döviz rezervleri düşerken, Türkiye'nin para birimini savunmak için geçmiş yıllara kıyasla çok daha az silahı var" derken, "Fakat Türkiye, ABD Merkez Bankası dahil olmak üzere dünya çapındaki merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için politika sıkılaştırmaya hazırlandığı bir dönemde, çok da büyük bir indirime gidemeyebilir" ifadelerini kullandı.
Ajansa konuşan bir Goldman Sachs analisti 'oranların zaman içinde yükselmesi gerekeceğini' söylerken, Reuters da Türkiye'nin dolar bazındaki kısa vadeli dış borcunun büyük olmasının bir risk oluşturduğu yorumu yaptı.